Cafeina in sarcina, riscuri si recomandari

/ / Modificat: 2011-10-10
Cafeina in sarcina, riscuri si recomandari

art_cafea_sarcina_cofeinaCafeina poate fi extrem de periculoasa in timpul sarcinii. In timp ce medicii nu interzic complet consumul de produse care contin aceasta substanta, ei avertizeaza ca exista riscuri ale abuzului ei. Afla care este cantitatea recomandata in sarcina si ce riscuri apari daca depasesti doza?

Cata cafeina am voie in sarcina?

Medicii sustin ca cel mai indicat este sa se evite complet consumul de cafeina pe toata perioada sarcinii. Dar daca esti o bautoare constanta, atunci nu trebuie sa depasesti 200 de mg de cafeina zilnic. Atentie, nu numai cafeaua o contine. Exista mai multe produse care trebuie luate in calcul la doza zilnica:

  • ceai;
  • bauturi energizante;
  • ciocolata (si produse facute din ea);
  • medicamente (pentru raceala, alergie sau dureri de cap, etc.).

art_1_cafea_pierderea_sarciniiCare sunt riscurile excesului de cafeina in sarcina?

Exista mai multe riscuri asociate abuzului de cafeina in sarcina. Aceasta determina contractarea vaselor de sange. Acest lucru poate conduce la reducerea transportului si fluxului de sange catre placenta care asigura hrana si supravietuirea fatului in burtica.

Nasterea unui copil mort este un alt risc care a fost asociat cu abuzul de cafeina. Medicii sustin ca riscul este dublu fata de gravidele care nu beau deloc cafea sau nu consuma alte produse cu aceasta substanta.

Unii medici sustin ca aceasta poate influenta si greutatea la nastere a unui copil. Insa acest efect nu a fost dovedit de niciun studiu pana acum.

Un consum de 3 cesti de cafea pe zi a fost asociat cu un risc crescut de a naste un copil cu testiculele necoborate. Problema apare atunci cand testiculele nu coboara la timp din pelvis in scrot.

Un alt efect negativ al consumului unei cantitati mai mare de 500 de mg de cafeina asupra fatului il constituie cresterea ritmului cardiac si numarului de respiratii pe minut. De asemenea, fatul are probleme in a dormi in burtica ta, cafeina avand acelasi efect de a-l tine treaz si de a-l agita ca la adulti. Pot aparea astfel probleme in cresterea si dezvoltarea lui.

In plus, cafeina are efecte si asupra sanatatii tale care pot afecta indirect fatul. Creste tensiunea arteriala, iti creeaza o stare de nervozitate si creeaza insomnie. Toate acestea se rasfrang si asupra sanatatii fatului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cafea sarcina Ingrijire sarcina Sanatate sarcina Sarcina Riscuri sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre