Anemia hemolitica diseritropoietica si sarcina

Intrebare:

- Am 32 de ani si sufar de anemie hemolitica diseritropoietica. Am fost diagnosticata cu aceasta afectiune de la 4 ani. Afectiunea este congenitala, mama avand acelasi diagnostic. Intrebarea mea este urmatoarea: ce riscuri pot exista daca doresc un copil pe perioada sarcinii si mai ales, la ce riscuri ar putea fi expus copilul? Stiu ca in perioda de hemoliza am Hb scazuta 5-7%, insa eu mi-as dori sa devin mamica. Ce sfat imi dati? Va multumnesc din suflet!

Raspuns:

Ati precizat nivelul critic atins de Hb in perioadele de criza, dar nu ati oferit detalii privind posibilul grad de coafectare al altor organe precum ficatul, splina, inima, rinichii pentru a va putea da un raspuns mai detaliat. in baza informatiei pe care o am va pot spune urmatoarele:

 • referitor la posibilitatea transmiterii ereditare, este necesar un consult genetic care va poate oferii lamuririle dorite;

 • referitor la impactul asupra produsului de conceptie, intr-o sarcina bine monitorizata acesta poate lipsi complet ori daca apare poate fi minim si tratat (daca in anemia severa, cu valori ale hemoglobinei sub 6 g/dl s-au inregistrat cazuri cu suferinta fetala acuta si moarte intrauterina a fatului, in formele de anemie usoara si medie exista o crestere a frecventei prematuritatii – fatul se naste inainte de termen -, avortului si mortalitatii neonatale)

 • cat priveste impactul asupra starii dumneavoastra de sanatate – raspunsul este dependent de prezenta sau absenta altor coafectari sau complicatii.
 • De asemenea, in functie de nivelul hemoglobinei, manifestarile pot fi diferite. Astfel, la valori ale Hb sub 6 g/dl poate apare o insuficienta cardiaca cu debit crescut. Pentru valorile Hb cuprinse intre 6 si 11 g/dl s-a constatat asocierea mult mai frecventa cu preeclampsia si eclampsia, anomalii placentare (placenta praevia, decolare prematura de placenta normal inserata) – la acestea riscul major fiind reprezentat de sangerare, diverse distocii de travaliu, incidenta crescuta in postpartum a complicatiilor hemoragice si infectioase.

  Stiind ca sarcina implica pentru organismul femeii o serie de reactii adaptative printre care sporirea volumului sangvin, care duce la aparitia anemiei, aceasta poate agrava anemiile de tipul celei de care suferiti dumneavoastra sau scoate in evidenta diferite alte tipuri de anemie.

  Mentionez ca toate acestea sunt posibile, insa orice modificare poate fi prevenita, iar formele de evolutie difera de la caz la caz. Atunci cand pacienta beneficiaza de o  consultatie prenatala completa si este monitorizata corespunzator pe tot timpul sarcinii, este asistata corect pe durata travaliului aceste modificari pot lipsi.


  Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

  Taguri

  Dr. Ciprian Pop-Began

  Medic ginecolog

  Citeste si despre

  Articole de la parteneri

  Tu intrebi,
  mamicile raspund.

  0
  Buna seara
  0
  Sarcina pierduta sau nu?
  0
  Sarcina
  intreaba orice »

  Aplicatii pentru copii

  DESCARCA
  DESCARCA

  Inainte sa pleci,

  Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:  Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

  Trimite articolul catre prietenii tai

  Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

  Trimite mesajul