Beneficii surprinzatoare ale sexului asupra sarcinii

/ / Modificat: 2014-11-14
Beneficii surprinzatoare ale sexului asupra sarcinii

Sexul si sarcina par sa fie o asociere de termeni care dau fiori reci pe spatele multor viitori parinti. Acestia se tem ca actul sexual propriu-zis poate fi un factor de risc pentru avort, nastere prematura si alte complicatii grave de sarcina. Temerile lor sunt insa nejustificate. Medicii nu doar ca anuleaza toate aceste mituri, dar incurajeaza viitorii parinti sa faca mai mult sex, datorita numeroaselor beneficii pe care le are asupra sarcinii.

Scade riscul de nastere prematura

In ciuda convingerii multor gravide ca actele sexuale din ultimul trimestru de sarcina ar putea provoca o nastere prematura, medicii au demonstrat ca efectul este tocmai invers. Sexul previne sarcina prematura, anunta un studiu al cercetatorilor americani de la Guttmacher Institute, din 2001, publicat in Obstetrics and Gynecology.

Este adevarat ca orgasmul si actele sexuale pot determina aparitia contractiilor, dar intensitatea lor este minora. Nu au nicidecum puterea de a declansa travaliul sau nasterea prematura.

Scade riscul de complicatii in sarcina

O multime de riscuri periculoase planeaza asupra sarcinii, indiferent daca esti sanatoasa ori suferi de diverse afectiuni care influenteaza aparitia lor - hipertensiune, eclampsie, preeclampsie. Gravidele care fac sex constant in timpul sarcinii sunt protejate de aceste complicatii de sarcina. Cercetatorii sustin ca expunerea la sperma ar avea acest efect protector, dar nu au descoperit inca mecanismul exact prin care are loc efectul profilactic.  

Calmeaza durerile si amelioreaza simptomele neplacute

Sexul, mai exact starea de excitabilitate si orgasmul au efect calmant rapid asupra durerilor si simptomelor care iti afecteaza buna dispozitie. Potrivit rezultatelor unui studiu intreprins la Universitatea Rutgers, SUA, cu cat faci mai des sex in sarcina, cu atat stimulezi secretia de endorfine si scapi mai repede de simptomele inconfortabile care insotesc adesea sarcina.  

Inlatura stresul si te relaxeaza instantaneu

Efectul calmant al orgasmelor asupra durerilor si simptomelor fizice se rasfrange si asupra starii emotionale din sarcina. Contactele sexuale ajuta la eliberarea hormonilor fericirii si la inhibarea cortisolului (hormonul stresului), sustine Kat Van Kirk, sexolog si terapeut in probleme de familie si cuplu.

Experimentezi cele mai intense orgasme

In mod cert, orgasmul experimentat in timpul sarcinii (in special in cel de-al doilea trimestru) nu are termen de comparatie. Yvonne Fulbright, sexolog si autoare a cartii "The Better Sex Guuide to Extraordinary Lovemaking" explica de ce au gravidele parte de cele mai intense orgasme: fluctuatiile hormonale din timpul sarcinii cresc nivelul de vasocongestie de la nivel pelvin, ceea ce inseamna ca sangele circula cu mai multa viteza si are un volum mai crescut. Zona genitala devine mai sensibila si usor receptiva chiar si la cei mai superficiali factori de excitabilitate. Ajungi mai usor la orgasm in sarcina.

Mai cunosti si alte beneficii ale sexului in sarcina? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre