Starile emotionale ale mamicii se transmit copilului?

/ / Modificat: 2014-03-16
Starile emotionale ale mamicii se transmit copilului?
Intrebare:

- As dori sa va intreb daca un copil poate fi afectat (sa se nasca cu probleme la sistemul nervos sau sa fie mai agitat pe perioada vietii lui) de starea mea psihica. Mentionez ca pe perioada sarcinii am avut probleme in familie m-am enervat cam mult am plans si stresata am fost. Am auzit de niste zvonuri ca copilul ar fi afectat de starea psihica a mamei, ca o sa aiba probleme psihice, poate chiar sa se nasca cu schizofrenie sau sa fie mult sensibil din punct de vedere psihic. Am 35 de saptamani de sarcina, pe perioada sarcinii am fost stresata si din cauza ca am avut probleme cu sarcina suferint de iminenta de avort.

Raspuns:


 

Starile psiho-emotionale reprezinta expresia clinica (exterioara) a unei sumedenii de activitati, interactiuni nervoase si umorale care se autoregleaza si se intrepatrund. O componenta importanta in aceste activitati e reprezentata de sistemul hormonal, latura neuro-endocrina, deci in mare parte, trairile emotionale sunt sub controlul echilibrului sau dezechilibrului hormonal. Aceste concentratii hormonale care declanseaza, intretin si stopeaza trairile psiho-emotionale, se regasesc in oarecare masura si in sangele fetal (o parte dintre aceste substante trec bariera feto-placentara) ceea ce are ca rezultat o traire relativ similara a fatului, care poate fi si el mai agitat, mai irascibil, mai sensibil la influenta stimulilor din exterior.

Ceea ce trebuie dumneavoastra sa faceti este sa constientizati macar acum ca ajutorul pe care puteti dumneavoastra sa i-l oferiti, este acela de a va pastra calmul si optimismul (ganditi-va ca daca dumneavoastra faceti fata cu greu unei situatii de stres, lui ii este mult mai dificil sa depaseasca aceste momente, pentru care nu are nici o vina). incercati sa va ganditi intai la el si la binele lui si  ganditi-va in primul rand ce puteti face pentru acest bine si nu la probleme care nu se rezolva in nici un caz prin plans.


De aceea, e foarte importanta sa va pastrati calmul, si ganditi numai la lucruri frumoase, macar de acum incolo. Nou-nascutul pastreaza aceasta legatura cu mama sa si dupa ce se naste, astfel ca trebui sa aveti grija sa nu fiti suparata in preajma lui, sa-l invatati sa zambeasca si nu sa fie morocanos. Multa sanatate!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre