Secretele unei sarcini fara probleme dupa varsta de 40 de ani

/ / Modificat: 2019-07-25
Secretele unei sarcini fara probleme dupa varsta de 40 de ani

Nu exista o varsta perfecta pentru a ramane insarcinata. Asta desi se vorbeste mult despre faptul ca o sarcina dupa varsta de 35 de ani poate fi riscanta. Cu toate acestea, multe femei aleg sa aiba copii dupa 40 de ani.

Unul dintre cele mai mari obstacole in calea unei sarcini dupa 40 de ani este fertilitatea. Exista, desigur, femei care nu au niciun fel de probleme in a ramane insarcinate la aceasta varsta. Desi, din punct de vedere statistic, este mai putin probabil sa ramai gravida si este mult mai probabil sa ai nevoie de ajutorul tratamentelor de fertilitate cu cat treci mai mult de 35 de ani. Este important sa tii cont si de faptul ca varsta partenerului are un impact major asupra sanatatii sarcinii.

Intre 30 si 40 de ani, sansa de a ramane gravida fara ajutorul tratamentelor de fertilizare este de aproximativ 75% la fiecare ciclu. Sansele scad la aproximativ 50% la 40 de ani si ajung la doar 1-2% dupa 43 de ani.

Sansele de a avea gemeni la varsta de 40 de ani

Interesant este ca, in randul femeilor cu varsta de 40 de ani este mai crescuta incidenta sarcinilor gemelare. Si nu trebuie pus acest lucru doar pe seama tratamentelor de fertilizare, intrucat s-a constatat ca exista o crestere naturala a ratelor de sarcini multiple. Trebuie tinut cont de acest lucru atunci cand iti planifici o sarcina dupa 40 de ani.

Ducerea sarcinii pana la capat

Fiecare sarcina poarta riscul de avort spontan, insa acest risc creste odata cu varsta. La 40 de ani, o parte din acest risc vine si din faptul ca e mai probabil sa ai deja o afectiune cronica precum diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala sau boala tiroidiana, care va poate da complicatii in sarcina si poate creste riscul de avort spontan si de pierdere a sarcinii.

Daca sarcina este planificata, atunci riscurile pot fi diminuate major prin tinerea sub control a starii de sanatate. De asemenea, este necesara o revizuire a tratamentelor pentru a vedea care medicamente sunt compatibile cu sarcina.

Modificarile corpului dupa 40 de ani

Sarcina schimba cu siguranta organismul. Femeile care au fost insarcinate si la varste mai tinere, dar si dupa 40 de ani sustin ca sarcina tarzie este adesea mai dificil de dus din punct de vedere fizic.

Forma fizica este cea care pune cele mai mari probleme. Daca esti o persoana activa, care face mult sport, e posibil sa nu resimti atat de dificil schimbarile fiziologice pe care le presupune o sarcina. In schimb, daca esti o persoana sedentara si la care au inceput deja sa se manifeste durerile specifice varstei atunci sarcina va fi mai greu de suportat.

Vestea buna este ca, daca deja ai un program regulat de sport, nu ai niciun motiv sa te opresti. Un program sanatos de exercitii fizice te poate ajuta sa ai o sarcina sigura si usoara. Mersul pe jos este una dintre cele mai bune metode de a atenua stresul pe care il presupune sarcina. De asemenea, sunt recomandate inotul si yoga.

Modificarile emotionale provocata de sarcina dupa 40 de ani

Schimbarile hormonale vor aduce cu sine si modificari ale starii de spirit. Schimbarile de dispozitie sunt obisnuite in sarcina si nu au nicio legatura cu varsta. E posibil chiar ca o femeie trecuta de 40 de ani sa le faca mai bine fata.

Unele dintre lucrurile care pot crea iritare emotionala in timpul sarcinii sunt legate de bani si de relatia cu partenerul.

Riscurile sarcinii la 40 de ani

Potentialul de a suferi complicatii este mai mare la aceasta varsta. Cu cat esti mai sanatoasa la inceputul sarcinii, cu atat e mai putin probabil ai parte de complicatii.

Complicatiile in cazul unei sarcini dupa 40 de ani includ:

  • Travaliu prematur;
  • Nastere prematura;
  • Preeclampsie;
  • Diabet gestational;
  • Copil cu greutate mica la nastere;
  • Operatie cezariana.

Un examen fiziologic amanuntit si o ingrijire prenatala atenta nu doar ca pot minimiza unele dintre riscuri, dar ajuta, de asemenea, la detectarea precoce a unor posibile complicatii care ar putea aparea.

Travaliul si nasterea dupa 40 de ani

Femeile care nu sunt la primul copil au sanse mai mari sa duca sarcina la termen decat cele care sunt pentru prima data mame. Ceea ce face travaliul si nasterea mai dificile dupa 40 de ani este in mare masura sanatatea femeii.

Sunt mari sanse ca medicul care observa sarcina sa propuna operatie cezariana sau inducerea travaliului timpuriu, din cauza riscurilor pe care le-ar putea presupune continuarea sarcinii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina 40 ani

Articole recomandate

Citeste si despre