Recomandari privind sauna, dusurile si baile fierbinti in sarcina

/ / Modificat: 2016-02-24
Recomandari privind sauna, dusurile si baile fierbinti in sarcina

Baile fierbinti si sauna ar putea parea remediul perfect pentru durerile din timpul sarcinii si cu siguranta te-ar relaxa pe deplin, insa medicii sunt de fapt de parere ca acestea nu sunt tocmai indicate pentru femeile insarcinate.

Temperaturile ridicate ar putea creste si temperatura bazala brusc, lucru care ar putea deveni nociv atat pentru tine, cat si pentru fat.

Ce se intampla cu corpul tau atunci cand esti insarcinata?

In timpul sarcinii, corpul femeilor este oricum suprasolicitat, iar cresterile de temperatura ar putea sa genereze complicatii ale sarcinii, amenintand astfel dezvoltarea normala a fatului.

Acest lucru este cu atat mai periculos in primul trimestru de sarcina, insa medicii specializati in obstetrica si ginecologie le recomanda femeilor insarcinate sa evite sauna si baile fierbinti pe parcursul intregii sarcini, chiar daca in unele saune este posibila scaderea temperaturii.

In locul acestor metode de relaxare, femeile insarcinate ar putea face yoga, masaj sau bai lungi acasa, in intimitatea propriei cazi, la o temperatura nu foarte mare.

Efectele saunei

Atunci cand intri intr-o sauna, temperatura este mare peste tot in jur, iar acest lucru ar putea ridica si valoarea temperaturii tale bazale. Hipertermia ar putea expune o femeie insarcinata la riscuri ce tin de dezvoltarea fetusului, cu precadere in primul trimestru al sarcinii.

Motivul pentru care femeile iau in calcul varianta saunei este eliminarea toxinelor si a impuritatilor prin procesul de transpiratie, intrucat caldura ajuta vasele de sange si porii sa se relaxeze, respectiv sa se deschida.

Pentru o femeie insarcinata insa, transpiratia abundenta poate duce la deshidratare si la scaderea tensiunii arteriale. Hipotensiunea poate inhiba si fluxul de sange catre copil.

Un alt efect secundar al saunei poate fi ameteala, care este periculoasa din doua puncte de vedere: o data prin pierderea sangelui si a doua oara pentru ca viitoarea mama ar putea fi in pericol sa cada si sa se raneasca sau chiar sa raneasca fatul.

Efectele bailor fierbinti

La fel ca in cazul saunei, primul risc la care te expun baile fierbinti, cunoscute drept bai turcesti, este acela de a-ti creste tensiunea arteriala.

Temperaturile la care sunt setate aceste bai pot creste temperatura bazala si o pot mentine la cote ridicate pe toata durata tratamentului, de vreme ce persoanele care le frecventeaza o fac tocmai pentru a sta scufundate aproape complet in apa.

10 sau 20 de minute petrecute in astfel de conditii iti pot provoca hipotermie. Mai mult decat atat, nici procesul de transpiratie nu este facilitat, asa cum este in cazul saunei, asa ca organismul tau nu va avea posibilitatea sa isi regleze singur temperatura, de vreme ce te afli aproape in intregime sub apa fierbinte.

Baile fierbinti au fost asociate, in cazul femeilor insarcinate, cu anomalii ale pruncilor manifestate la nivelul creierului sau al maduvei spinarii. Un studiu realizat in 1992 si publicat in Jurnalul Asociatiei Medicilor din America dezvaluie ca expunerea la caldura prin sauna si bai fierbinti in primul trimestru al sarcinii este asociata cu cresterea sanselor de aparitie a defectelor de tub neural la copii.

Baile fierbinti sunt cu atat mai periculoase, cu cat expunerea este mai mare si nu poate fi echilibrata de catre corp prin transpiratie.

Alternative de relaxare pentru femeile insarcinate

Oricat de atragatoare ar parea sauna si baile fierbinti, daca esti insarcinata este preferabil sa le eviti. Le poti inlocui oricand cu o baie in cada, acasa, unde spuma este la discretie si ai posibilitatea de a seta o temperatura mai potrivita, care sa nu afecteze tensiunea arteriala.

Poti face asta oricat de des iti doresti, cu conditia ca apa sa nu fie fierbinte si sa nu iti petreci mai mult de un sfert de ora sub apa.

Avantajul pe care il ai acasa este si acela ca poti iesi oricand te simti molesita din cauza aburilor. In plus, aici corpul tau nu va fi acoperit in totalitate de apa, iar partea superioara a acestuia este expusa la temperatura mai scazuta a aerului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Relaxare sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre