Nu este o iluzie: Burta creste mai mult in cea de-a doua sarcina

/ / Modificat: 2019-02-22
Nu este o iluzie: Burta creste mai mult in cea de-a doua sarcina

Aceeasi emotie, aceleasi pofte culinare si aceeasi dorinta de a dormi, toate acestea raman la fiecare sarcina. Dar totusi burta ta parca este mai mare la a doua sarcina? Intr-adevar, nu este o iluzie. 

Desi fiecare sarcina este diferita, exista cateva motive biologice care pot determina cresterea abdomenului cu fiecare copil. Iata care sunt acestea: 

Corpul are memorie

Potrivit Asociatiei Americane de Sarcina, inainte de o sarcina, uterul are dimensiunea unei portocale si se afla in interiorul pelvisului. Pe parcursul celor noua luni de sarcina, abdomenul creste atat in dimensiuni, atat in afara, cat si in inaltime. In momentul in care ai avut deja o sarcina, inaltimea uterului creste si mai mult deoarece a suferit deja o extindere. 

Inaltimea fundului uterin si distanta dintre pubis si partea superioara a uterului este mai mare la a doua sarcina din mai multe motive: bebelusul este mai mare decat normal sau exista mai mult lichid amniotic. 

Poate aparea diastaza

Diastaza este foarte frecventa la femeile insarcinata si inseamna subtierea, alungirea si indepartarea muschilor abdominali drepti, pentru a face loc uterului sa se extinda. 

Practic, diastaza apare atunci cand uterul creste foarte mult astfel incat cei doi pereti mari ai muschilor de la abdomen se separa. Acest lucru duce la pierderea fortei abdomenului si a aspectului sau estetic.

Aceasta problema este mai frecventa in cazul femeilor cu sarcina multipla sau cu un copil mare si apare adesea la femeile insarcinate trecute de 35 de ani. 

In majoritatea sarcinilor, pozitia si marimea uterului revin la starea lor naturala, iar acest proces poate dura aproximativ 6 saptamani.

In unele cazuri insa este posibil ca uterul sa nu revina niciodata la dimensiunea sa dinaintea sarcinii, motiv pentru care la urmatoarele sarcini burta ta poate fi vizibila mult mai devreme decat la prima sarcina. Totodata este posibil ca organismul tau sa asimileze mult mai usor grasimile, care reprezinta un mecanism evolutiv pentru a asigura bebelusului substantele nutritive pentru a creste. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina A doua sarcina Burta sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre