Momente pe care nu ai voie sa le ratezi in sarcina

/ / Modificat: 2013-11-20
Momente pe care nu ai voie sa le ratezi in sarcina

Sarcina este una dintre cele mai frumoase perioade din viata unei femei. Incearca sa te bucuri de aceste momente si sa nu ratezi primele miscari ale copilului, alegerea numelui sau aflarea sexului. Noteaza intr-un jurnal toate momentele memorabile din timpul sarcinii si nu uita sa faci poze cu burtica.

Asigura-te ca esti intr-adevar insarcinata

Cele mai multe teste de sarcina pe care le faci acasa ofera rezultate bune, insa daca ai dubii este indicat sa mergi la medic.

Ia vitaminele prenatale

Daca nu ai inceput sa iei vitaminele prenatale, acum este momentul sa faci acest lucru. Este foarte important sa iei suficient acid folic in aceasta perioada. Acidul folic reduce riscul de malformatii congenitale sau nastere prematura.

Renunta la fumat

Daca fumezi, acum este momentul sa renunti la acest obicei daunator. Fumatul mareste riscul de avort spontan, probleme cu placenta sau nasterne prematura. De asemenea, mareste riscul de diverse afectiuni la fat.

Renunta la alcool

Chiar si un singur pahar de alcool mareste riscul de defecte la nastere, dar si probleme de invatare, vorbire si atentie. De asemenea, este recomandat sa eviti si consumul de alcool.

Mananca sanatos

In aceasta perioada este foarte important sa inveti sa te alimentezi corect si sanatos. Consuma alimente cat mai naturale si evita-le pe cele procesate.

Mergi la culcare devreme

In primul trimestru al sarcinii te vei simti foarte obosita si lipsita de energie. Incearca sa te odihnesti mai bine si sa nu pierzi noptile.

Gandeste-te la momentul in care vei face anuntul oficial

Unele femei impartasesc vestea cea buna imediat. Insa unele femei asteapta pana in cel de-al doilea trimestru.

Fa poze cu burtica

Acum este momentul sa incepi sa faci poze cu burtica ta, care va trece prin multe schimbari pana la momentul nasterii. In acest fel vei urmari evolutia sarcinii si vei preveni si anumite neplaceri.  

Incepe un ritual zilnic de relationare cu bebelusul

Ia zilnic o pauza de la programul incarcat si conecteaza-te cu mica viata pe care o porti in pantece. Aseaza-te intr-o pozitie confortabila, cu mainile pe burtica si gandeste-te la viata ta noua, alaturi de puiul tau.

Fa sex

Chiar daca te simti rau, nu evita sexul. Partenerul tau se va simti abandonat si neiubit. Incearca sa aveti aceleasi activitati de cuplu si sa va pregatiti impreuna pentru aceasta perioada frumoasa a vietii voastre. Discuta cu partenerul tau si despre asteptarile si grijile vietii de viitori parinti.

Pregateste-te sa vezi si sa auzi copilul

Primele vizite la medic sunt extrem de emotionante si pline de trairi intense. Pentru prima oara vei putea sa iti vezi si sa auzi bataile inimii copilului tau.

Fa o lista cu nume

Alegerea numelui copilului este unul dintre cele mai frumoase momente de dinainte de nastere. Fa o lista cu toate numele care iti plac, in functie de sexul copilului.

Pastreaza un jurnal

Pastrarea unui jurnal zilnic sau saptamanal al evenimentelor din timpul sarcinii te va bucura peste ani, cand vei descoperi starile si emotiile pe care le-ai trait.

Mergi intr-o vacanta

In al doilea trimestru al sarcinii, dupa ce starile de rau au mai trecut, poti merge intr-o scurta vacanta, pentru a sarbatori evenimentul fericit din viata ta, alaturi de partenerul tau. Aceasta iesire va va prinde bine si te vei simti mai revigorata.

Scrie o scrisoare copilului tau

Aceasta este o amintire exceptionala pe care o poti impartasi cu copilul tau, in special atunci cand creste si constientizeaza ceea ce simte. In scrisoare, descrie-i o zi perfecta alaturi de el, visele pe care le ai pentru el si ce inseamna pentru tine sa fii mama lui.  

Inregistreaza miscarile copilului

Acorda atentie miscarilor copilului tau si noteaza-le intr-un calendar sau jurnal.

Pregateste-te pentru alaptat

Daca planuiesti sa iti alaptezi copilul, afla cat mai multe lucruri. Discuta si cu alte mamici, citeste carti si vorbeste cu medicul.

Pregateste camera copilului

Chiar daca exista numeroase superstitii despre pregatirea in avans a camerei celui mic, nimic nu este mai incitant decat asteptarea micutului intr-un loc de poveste.

Vorbeste cu copilul tau

Copilul tau poate auzi vocea, astfel ca este foarte important sa creezi o legatura frumoasa cu el inca din perioada in care se afla in burtica. Povesteste-i celui mic cum va fi viata lui alaturi de familie sau citeste-i povesti.  

Sarbatoreste burtica

In ultimele zile de dinainte de nastere, sarbatoreste burtica si rodul ei. Petrece o seara relaxanta alaturi de partenerul tau, fa fotografii cu tine, burtica si partenerul tau si bucurati-va de aceste momente unice.

Pregateste bagajul pentru spital

Catre finalul ultimului trimestri, pregateste bagajul pentru spital. Acesta trebuie sa fie tot timpul la indemana, astfel incat atunci cand momentul magic se anunta, sa nu pierzi vremea cu adunatul obiectelor de toaleta si a hainelor.

Citeste si uita-te la filme

Profita de zilele libere de dinainte de nastere pentru a citi si a urmari filmele preferate. Dupa nastere programul tau va fi foarte incarcat si nu vei mai avea timp de nimic, in afara de ingrijirea copilului. Fa un program zilnic, alaturi de partenerul tau, in care sa va uitati la filmele si serialele pe care ati vrut sa le urmariti dintotdeauna, dar mereu a intervenit ceva.

Bea multa apa

In timpul sarcinii, organismul are nevoie de hidratare. Este astfel indicat sa consumi zilnic cel putin 8 pahare cu apa.

Fa miscare

Chiar daca nu mai poti merge la fitness la aerobic, incearca sa faci zilnic putina miscare. Mergi mai mult pe jos, fa plimbari lungi prin parc. In acest fel corpul nu isi va pierde flexibilitatea si te vei simti mult mai relaxata.

Rasfata-te cu un desert decadent

Din cand in cand, rasfata-te cu un desert bun sau cu alt fel de mancare la care tanjesti. Aceste mici gustari iti vor reda zambetul pe buze, te vei simti mai bine si mai increzatoare in viitorul tau alaturi de copil. Ai grija insa sa nu exagerezi cu alimentele interzise, deoarece kilogramele depuse in timpul sarcinii vor fi greu de dat jos.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Nastere Burtica

Articole recomandate

Citeste si despre