Incontinenta urinara in timpul sarcinii. Ce e de facut

/ / Modificat: 2019-02-27
Incontinenta urinara in timpul sarcinii. Ce e de facut

Destul de multe femei se confrunta in perioada sarcinii cu pierderi involuntare de urina, ceea ce parca le rapeste din bucurie. Sunt, insa, o serie de lucruri simple pe care le puteti face pentru a evita acest aspect neplacut si pentru a avea o sarcina linistita si fericita.

Incontinenta urinara in sarcina este deranjanta, dar este ceva normal. In general apar dupa luna a cincea si sunt cauzate de presiunea pe care bebelusul si uterul o pun pe vezica urinara.

Aceste incidente nu trebuie sa va ingrijoreze. Nu sunt semnul unei probleme de sanatate, ci o reactie naturala a corpului femeii la transformarile prin care trece.

Fatul creste de la o saptamana la alta, iar uterul se mareste odata cu el. Bebelusul are nevoie de tot mai mult spatiu pentru a se simti confortabil, iar asta are anumite consecinte. Presiunea asupra vezicii urinare este tot mai mare, asa ca orice miscare poate duce la pierderi de urina. Se poate intampla cand te apleci, cand te intinzi, cand razi sau cand tusesti ori stranuti.

Urina sau lichid amniotic?

Desi cel mai probabil nu este nimic grav, este bine, totusi, ca gravida sa fie atenta ca "scaparile" sa fie intr-adevar de urina si nu de lichid amniotic. Daca lichidul nu are mirosul caracteristic al urinei, este bine sa mergeti imediat la medic pentru a va asigura ca micutul vostru nu are probleme.

Ce sa faci pentru a evita pierderile de urina in sarcina

Exista o serie de sfaturi care pot fi urmate de gravidele care intampina aceasta problema neplacuta, mai ales in ultimele saptamani de sarcina.

O alimentatie corecta este foarte importanta, impreuna cu un plan de exercitii care ajuta la intarirea muschilor planseului pelvian.

Sunt de evitat cofeina, citricele, bauturile carbogazoase, ciocolata, mancarurile picante sau alcoolul, pentru ca irita vezica. De asemenea, este de dorit sa evitati constipatia, pentru a nu va vedea obligate sa faceti un efort prea mare la toaleta, ceea ce va duce la slabirea muschilor planseului pelvian. Sunt recomandate alimentele bogate in fibre si consumul ridicat de apa.

Igiena este fundamentala pentru femeile insarcinate. Trebuie sa eviti pe cat posibil orice fel de infectie urinara, in special cistita. Splati-va frecvent cu apa, de preferat, dar puteti folosi si servetele speciale. Puteti folosi absorbante speciale pentru incontinenta, dar, atentie, acestea trebuie schimbate des pentru a evita acumularea de germeni.

Femeile insarcinate trebuie sa isi stabileasca o rutina privind mersul la toaleta. Este bine sa o faceti macar o data la doua ore pentru a nu ajunge in situatia de a fi nevoite sa va abtineti.

Un alt aspect care trebuie controlat cu atentie in timpul sarcinii, si pentru a evita incontinenta, dar si din alte motive, este greutatea mamei. Prea multe kilograme in plus vor creste presiunea asupra vezicii.

Exercitiile Kegel ajuta si ele foarte mult. Planseul pelvian este un ansamblu de muschi si ligamente, care limiteaza cavitatea abdominala in partea de jos, care sustine vaginul, uterul, vezica urinara, uretra si rectul. Exercitiile Kegel sunt cele mai cunoscute si cele mai eficiente si sunt indicate atat in timpul sarcinii, cat si dupa nastere.

Aseaza-te comod, dupa ce ai golit vezica, si incordeaza si relaxeaza in repetate randuri perineul. Atentie, este important sa nu incordezi muschii gluteali, pe cei ai coapselor sau abdomenul. Contracta muschii planseului pelvian timp de 8 secucnde, apoi relaxeaza-i timp de 10 secunde. 10 repetari dimineata, 10 la pranz si 10 seara, in fiecare zi, sunt suficiente pentru a evita neplacerile. In timpul exercitiilor nu uita sa respiri normal.

Daca ai experimentat deja pierderi de urina in timpul sarcinii si faci aceste exercitii, dupa o luna ar trebui sa incepi deja sa vezi rezultatele: un mai bun control al zonei si o diminuare a cantitatii de lichid pierdut involuntar. Daca dupa nastere problema nu dispare de la sine, este bine sa mergi la medic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Incontinenta urinara Incontinenta urinara in sarcina Incontinenta urinara femei

Articole recomandate

Citeste si despre