Femeile gravide au o lumina speciala. De unde vine stralucirea din timpul sarcinii

/ / Modificat: 2018-11-06
Femeile gravide au o lumina speciala. De unde vine stralucirea din timpul sarcinii

Aducerea unei noi vieti pe lume este un proces plin de provocari pentru corpul femeii, mai ales cand vine vorba de hormoni: greata, oboseala, dureri de cap, modificari ale dispozitiei, umflarea picioarelor.

Pentru toate astea poti da vina pe hormoni. Modificarile hormonale au, insa, si o parte buna. Ofera viitoarei mamici o stralucire aparte in cele noua luni de sarcina.

Ce aduce stralucirea in sarcina?

Stralucirea pielii femeilor gravide a nascut multe controverse, multi intrebandu-se daca este reala. Medicii spun ca da si au doua explicatii: cresterea brusca a nivelului hormonilor, in special estrogenul si progesteronul, precum si cresterea volumului sanguin.

In timpul sarcinii, inima mamei va pompa mai mult sange, aproximativ 30% pana la 50% mai mult, pentru a satisface nevoile unui uter in crestere, care poarta o alta fiinta.

De asemenea, specialistii spun ca, in sarcina, cresterea volumului sangelui joaca un rol important: accelerarea circulatiei sangelui la nivelul pielii confera un aspect roz, pe langa faptul ca fata pare mai rotunjita. Pe de alta parte, o crestere a nivelului de hormoni determina pielea sa produca mai mult sebum, ceea ce duce si la aparitia cosurilor. Desi, de asemenea, sebumul este cel care fata sa para mai stralucitoare.

In plus, si rotatia celulelor din piele este accelerata: "permite celulelor noi sa vina la suprafata și celulele mai vechi sa fie aruncate," sustine Brandye Wilson, obstetrician si ginecolog in orasul Pasadena, California. Astfel, celulele mai tinere sunt lasate pe fata, ceea ce mareste efectul luminozitatii tenului.

Alte "efecte de frumusete" ale sarcinii

Sarcina nu vine doar cu stralucirea pielii: femeile gravide radiaza frumusetea peste tot. Cresterea volumului sangelui face buzele sa para mai pline si mai rosii.

Este posibil ca parul sa fie mai luminos si mai abundent in aceasta etapa: caderea parului incetineste si cresterea acestuia este activata datorita excesului de hormoni, care perturba ciclul foliculilor. In plus, glandele sebacee, fiind excesive, vor secreta mai mult ulei, iar parul devine mai gras.

In ceea ce priveste unghiile, veti avea unghii mai lungi si mai puternice, probabil datorita cresterii nivelului de estrogen, potrivit lui Kameelah Phillips, obstetrician si ginecolog din New York. In orice caz, nu este un efect general. Poate ca nu la toate femeile gravide se intampla la fel.

Un efect pe care multe dintre femei il doresc este acela al zonei sanilor. Acestia cresc de obicei de la una la doua dimensiuni.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Sarcina avantaje Gravida frumoasa Gravida

Articole recomandate

Citeste si despre