Exercitiile fizice in sarcina multipla

/ / Modificat: 2011-10-10
Exercitiile fizice in sarcina multipla

art_1_sarcina_multiplaExercitiile fizice cand ai o sarcina multipla trebuie sa fie facute cu mult mai multa grija fata de situatia in care ai fi fost gravida cu un singur bebelus. Riscurile sunt mai multe, iar precautiile iau proportii din acest punct de vedere, sustin medicii. Afla cum trebuie sa faci sport cand ai sarcina gemelara sau cu mai multi bebelusi!

Este sportul indicat sau sigur in sarcina multipla?

In sarcina multipla mananci mai mult, iei mai mult in greutate, iar simptomele sunt mai pronuntate si mai greu de suportat. De aceea si efortul sau dispozitia pentru a face miscare vor fi mult diminuate. Insa acest lucru nu inseamna ca trebuie sa abandonezi ideea de a face sport atunci cand esti gravida cu 2 sau mai multi bebelusi.

Totusi precautiile sunt multiple!

Medicii sfatuiesc femeile care au sarcina singulara sa nu faca mai mult de 30 de minute de sport pe zi. In unele cazuri medicii chiar interzic activitatea fizica in plus fata de cea obisnuita. Cel mai indicat este sa vorbesti cu medicul despre acest subiect, pentru ca acordul pentru miscare fizica depinde de particularitatile si starea de sanatate a fiecarei gravide in parte. De exemplu, daca inainte de a ramane insarcinata ai fost foarte activa, atunci medicul ti-ar putea permite sa ramai activa si pe timpul sarcinii sub supraveghere atenta.

reguli_sport_sarcinaCe exercitii fizice ai voie sa faci cand ai o sarcina multipla?

Odata ce primesti aviz medical pentru a face sport este important sa ai grija ce fel de antrenamente alegi. Nu trebuie sa fie o diferenta prea mare intre nivelul de activitate de dinainte de sarcina si cel de acum. De exemplu, daca inainte nu erai o mare sportiva, nu este momentul potrivit sa devii acum. Incearca sa accentuezi miscarile pe care le faceai inainte. De exemplu, daca mergeai foarte mult pe jos sau te plimbai inainte de sarcina, te poti orienta spre acest tip de antrenament.

Antrenamentele fara greutati, ca aerobicul usor sau moderat ori exercitiile pentru maini si picioare sunt indicate. De asemenea, bicicleta stationara sau banda sunt indicate, iar inotul este preferat de foarte multe gravidute. Si este indicat si in sarcina multipla si foarte relaxant. Exercitiile Kegel sau Yoga sunt alte 2 antrenamente care pot fi realizate in sarcina fara probleme, insa cel din urma numai sub supravegherea atenta a unui instructor.

Ce exercitii trebuie sa eviti cand esti insarcinata cu gemeni, tripleti sau cu mai multi bebelusi?

Este important sa te abtii de la a face exercitii care presupun sa stai intinsa pe spate. De asemenea, antrenamentele de forta (fitness-ul) sau cele cu greutati sunt total interzise. Este bine sa eviti sauna in timpul sarcinii sau baile fierbinti, chiar daca sunt tentante.

art_exercitii_fizice_femei_insarcinateSemne care indica ca este cazul sa renunti la sport in sarcina

Exista mai multe semnalmente care te pot atentiona ca sportul nu este pentru tine cat esti insarcinata si de care trebuie sa tii cont:

  • simti ca ai contractii sau senzatii asemanatoare lor;
  • simti presiune pelviana;
  • cefalee;
  • dureri in piept;

Ai grija sa iti tii medicul la curent vizavi de tot ceea ce faci in timpul antrenamentelor.

Cand este cazul sa renunti la sport in timpul sarcinii multiple?

Atata timp cat te simti bine si nu ai nicio complicatie care sa-ti puna sanatatea sau sarcina in pericol este in regula sa faci exercitii fizice atat cat te simti confortabil. Unii medici incurajeaza gravidele sa renunte la sport in sarcina multipla incepand cu saptamana 20 (in sarcina singulara recomandarea se face cam din saptamana 28). Evident, daca apar complicatii si ai nevoie de repaos la pat pana la nastere se intrerupe orice activitate.

cerclaj-sarcinaSportul iti este complet interzis in orice tip de sarcina daca suferi de unele dintre urmatoarele afectiuni sau complicatii ale sarcinii:

  • boli cardiovasculare;
  • boli de plamani;
  • risc de nastere prematura;
  • hipertensiune cronica.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina multipla Ingrijire sarcina gemelara Exercitii Kegel Sport interzis sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre