Ce se intampla in primele 4 saptamani de sarcina?

/ / Modificat: 2014-10-21
Ce se intampla in primele 4 saptamani de sarcina?

In primele 7 - 14 zile ale ciclului menstrual, nivelurile de hormoni feminini (estrogen si progesteron) din sange cresc considerabil, pregatind ovulatia si, in acelasi timp, mucoasa uterina, (stratul care captuseste interiorul uterului denumit si endometru) pentru viitoarea implantare a embrionului. La femeile cu ciclul menstrual regulat (durata intervalului dintre menstruatii de 28 de zile) ovulatia are loc in jurul zilei a 14-a a ciclului menstrual. 

E important de subliniat ca prima zi a ciclului menstrual este considerata prima zi de sangerare a menstruatiei. Daca in preajma ovulatiei are loc contactul sexual, se poate produce fecundatia. Fecundatia, unirea spermatozoidului cu ovulul are loc in trompa uterina si embrionul rezultat "calatoreste" 3-7 zile spre uter unde se va implanta, daca conditiile sunt favorabile, in jurul zilelor 19 - 21 ale ciclului mesntrual.

Aceasta este considerata cea de a treia saptamana de sarcina. Urmatoarele zile, embrionul se cuibareste in mucoasa uterina si incepe sa creasca. Dupa 4 saptamani de la ultima menstruatie, sangerarea lunara asteptata nu va mai aparea. Acesta este primul semn al sarcinii!

Varsta sarcinii se calculeaza prin conventie de la prima zi a ultimei menstruatii, deci in primele doua saptamani, femeia nu este de fapt gravida. La sfarsitul celei de a doua saptamani are loc ovulatia, la sfarsitul celei de a treia saptamani are loc implantarea, iar ulterior se constata lipsa menstruatiei lunare.

Dr. Anca Panaitescu
medic rezident obstetrica-ginecologie

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Intrebari sarcina Sarcina Saptamani sarcina Varsta sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre