Care sunt sansele sa am gemeni?

/ / Modificat: 2014-03-17
Care sunt sansele sa am gemeni?

Sarcina gemelara nu este atat de frecventa, insa existe factori care influenteaza aparitia ei.De cand afli ca esti insarcinata nu faci decat sa vorbesti de bebelusul tau. Esti curioasa ce sex are, ce nume ii vei pune, cum va arata etc. Insa la un moment dat, din senin, te izbeste un gand: daca nu e un bebelus, ci sunt mai multi in burtica? Afla care sunt sansele sa ai gemeni!

Ce spun statisticile?

La nivel global, sansele de a avea gemeni in epoca contemporana sunt de 3%. Chiar daca nu este un procent satisfacator sau foarte mare, sa stii ca sansele actuale sunt mai mari decat erau in anii '80, cand erau cu mult sub acest procent.

Factori care influenteaza aparitia sarcinii gemelare

Daca ai peste 45 de ani

Sansele de a da nastere unor gemeni sau de a avea o sarcina multipla cresc odata cu varsta la care ramai gravida. Un procent de 17% dintre gravidele care au peste 45 de ani dau nastere la gemeni. Daca devii mamica la peste 50 de ani, sansele tale cresc simtitor, astfel ca 1 din 9 sarcini sunt gemelare.

Daca faci tratamente de fertilitate

Folosirea unor tehnici de reproducere umana asistata, dar si a altor tratamente de fertilitate creste semnificativ sansele de a avea gemeni. In functie de tratamentul urmat (pentru stimulare ovariana), probabilitatea creste sau descreste.

De exemplu, in cazul fertilizarii in vitro explicatia este cat se poate de plauzibila: in uterul mamei sunt implantati mai multi embrioni si exista sanse mai mari sa se "prinda" de uter 2 sau mai multi, decat in cazul conceptiei pe cale naturala.

Daca ai mai multe nasteri la activ

Cu cat ai mai multe nasteri la activ cu atat creste probabilitatea ca urmatoarea sarcina sa fie gemelara.

Daca ai avut deja o sarcina multipla

Daca ai trecut deja printr-o sarcina gemelara si te gandesti sa mai faci un copil este bine sa stii ca sansele de a concepe o alta sunt de 4 ori mai mai decat la femeile care au avut sarcina singulara. Asa ca este bine sa fii pregatita pentru o noua veste mareata in orice moment!

Daca esti supraponderala sau inalta

Specialistii au reusit sa evidentieze faptul ca femeile care au un index de masa corporala de 30 sau peste sau care sunt foarte inalte sunt mai predispuse la a naste gemeni. Insa specialistii sustin ca se refera la probabilitatea instalarii gemenilor fraternali si nu identici.

Daca tu, mama ta sau mama bunicii tale este o sora geamana (fraternala)

Daca faci parte dintr-o familie in care exista gemeni si in care rudele de sex feminin (mama, bunica, strabunica) din ea au tot avut parte de sarcini gemelare, atunci si sansele tale cresc simtitor. Acest lucru este explicat de faptul ca astfel de femei ar mosteni o gena care are rolul de a da nastere hiperovulatiei, ceea ce inseamna ca ele elibereaza in faza de ovulatie mai mult de un ovul, crescand sansele ca in timpul conceptiei sa se formeze si sa se implanteze 2 embrioni.

Daca ramai insarcinata in timp ce alaptezi

In timp ce majoritatea mamicilor considera ca nu pot ramane insarcinate in timp ce alaptezi, specialistii considera nu numai ca poti ramane gravida, dar ca exista de 9 ori mai multe sanse sa ai si o sarcina gemelara.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina gemelara Gemeni fraternali Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre