Contraceptivele injectabile

/ / Modificat: 2012-05-24
Contraceptivele injectabile

contraceptiv_seringaContraceptivele injectabile au inceput sa devina o metoda de prevenire a sarcinii din ce in ce mai folosita de femei. Au o rata de eficienta crescuta, de pana la 99% si nu necesita administrare zilnica. Ele sunt injectii cu hormoni care stopeaza ovulatia si impiedica instalarea sarcinii. Totusi, aceasta metoda nu protejeaza impotriva BTS!

Ce sunt contraceptivele injectabile?

Acestea se caracterizeaza prin injectii pline de hormoni, ce au rolul de a preveni eliberarea ovulelor din ovare, adica ovulatia. Ele sunt o alternativa practica a anticonceptionalelor orale. Exista 2 tipuri:

  • care contin 1 hormon (progestativ - similar progesteronului natural din corpul femeii);
  • care contin 2 hormoni (atat estrogen, cat si progestativ).

Cat de eficienta este aceasta metoda?

Rata de eficienta a contraceptivelor injectabile este foarte mare, de peste 99%, ceea ce inseamna ca din 100 de femei care folosesc metoda intr-un an, aproape 1 va ramane insarcinata. Este una dintre cele mai eficiente metode contraceptive existente. Totusi, rata de eficienta scade daca nu respecti cu atentie instructiunile medicului.

Trebuie sa revii constant pentru a ti se face injectia, la data stabilita, pentru ca eficienta sa fie maxima. Specialistii sustin ca majoritatea sarcinilor care apar in timpul folosirii acestei metode sunt cauzate de nerealizarea la timp a injectiilor. De asemenea, exista si anumite medicamente care pot interfera cu eficacitatea metodei. Nu uita sa ceri medicului sau asistentei o lista detaliata cu astfel de exemple pentru a le evita sau inlocui cu altceva, ori pentru a folosi o metoda aditionala de protectie in acea perioada.

ciclu_menstrual_femei_influenta_hormoniCare sunt avantajele contraceptivelor injectabile?

Acestea pot fi administrate fie la o luna sau la 3 si necesita doar o singura injectie, cel mai adesea in coapsa. In cazul acestei metode de protectie nu mai trebuie sa iei pastila zilnica la aceeasi ora, ceea ce reprezinta un avantaj pentru cele care nu reuseau sa respecte orarul lor. De asemenea, sexul poate surveni spontan oriunde, oricand fara a mai exista inconveniente precum prezervativul sau necesitatea inserarii diafragmei ori a spermicidelor.

Majoritatea femeilor considera ca acesta este un mare avantaj, pentru ca poti intretine relatii sexuale fara grija ruperii prezervativului sau a esecului altor metode mai putin eficiente. In plus, medicii au sesizat efecte benefice in privinta sindromului premenstrual, reducerea abundentei menstrelor si ameliorarea durerilor sau crampelor abdominale specifice acestei perioade. Femeile care sufera de endometrioza ar putea constata o ameliorare a simptomelor.

Cercetarile au evidentiat si un rol pozitiv in ceea ce priveste reducerea riscului de cancer al mucoasei uterine, precum si preventia fribroamelor uterine. Efect profilatic au si contra bolilor inflamatorii pelvine si a anemiei (prin deficit de fier). O alta veste buna este ca daca ramai gravida in timp ce folosesti aceasta metoda, nu exista niciun risc de malformatii congenitale ori de alt fel la fat si nici de avort spontan sau de pieredere a sarcinii.

Care sunt efectele secundare?

Pe cat de eficiente sunt, ele nu sunt lipsite de efecte secundare. Cel mai notabil efect este dereglarea ciclului menstrual sau a frecventei menstruatiei. Alte efecte secundare includ:

  • disconfort abdominal (balonare, crampe);
  • ameteli; 
  • cresterea in greutate;
  • sensibilitatea sanilor;
  • probleme de fertilitate aparute la incetarea administrarii injectiilor (totusi, nu exista dovezi care atesta ca exista efecte secundare pe termen lung cu privire la fertilitate).

Exista contraindicatii la aceasta masura contraceptiva?


  • cele care sufera de afectiuni ale ficatului;
  • femeile cu istoric de tromboza etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Metode contraceptie Viata sexuala Menstruatie abundenta

Articole recomandate

Citeste si despre