Ce sa faci daca uiti sa iei pilulele anticonceptionale

/ / Modificat: 2018-05-04
Ce sa faci daca uiti sa iei pilulele anticonceptionale

Atunci cand realizezi ca ai cu o pilula anticonceptionala in plus in cutie, este usor chiar si pentru cele mai rationale dintre femei sa intre in panica si sa cada prada disperarii in fata riscului unei sarcini neplanificate. Uneori, o intarziere de pana la 12 ore in administrarea pilulei anticonceptionale iti poate creste sansele de a ramane insarcinata!

Indiferent cat de organizata esti, este aproape imposibil sa nu fi avut o zi atat de incarcata la un moment dat incat sa nu uiti sa iti iei pilula contraceptiva.

Ce trebuie sa faci daca ai uitat sa iei pilula anticonceptionala?

Daca uiti sa iei o pilula: o iei imediat ce iti aduci aminte; urmatoarea pilula o vei lua ca de obicei.

Daca iti dai seama atunci cand iei pilula ca ai uitat sa iei una: ia pilula pe care ai uitat-o, impreuna cu cea pe care trebuie sa o iei; poti lua doua pilule anticonceptionale odata, asa ca nu te ingrijora.

Daca uiti sa iei doua pilule: ia cate doua pilule in urmatoarele doua zile, apoi reia doza zilnica normala. Este posibil sa ramai insarcinata daca ai contact sexual neprotejat in urmatoarele 7 zile, asa ca foloseste o metoda contraceptiva de rezerva (prezervativ), pentru urmatoarea saptamana.

Daca uiti sa iei o pilula anticonceptionala din doza lunara, in timpul celei de-a treia saptamani: termina pilulele alocate acelei saptamani, sari peste ultima saptamana (pilule inactive) si incepe o noua cutie.

Trebuie sa fii constienta de faptul ca cel mai probabil nu vei avea menstruatie decat in cea de a patra saptamana a noii doze (cutii) de pilule anticonceptionale. Foloseste o metoda contraceptiva alternativa pana inchei 7 zile consecutive de pilule anticonceptionale administrate.

Daca uiti sa iei pilula anticonceptionala trei zile consecutive: este cel mai bine sa iti contactezi medicul; este posibil ca acesta sa te sfatuiasca fie sa iei o pastila zilnic pana in ziua de Dumnica, apoi sa incepi o cutie noua, fie sa nu mai iei nici o pilula din cutia curenta, ci sa incepi o cutie noua chiar din acea zi. Ai grija sa folosesti o alta metoda de protectie alternativa de fiecare data cand ai contact sexual, pentru ca pana nu iei pilula anticonceptionala timp de 7 zile consecutive, nu mai beneficiezi de protectie impotriva unei sarcini.

Contraceptia de urgenta: cand si cum se ia?

Daca suspectezi ca nu ai fost protejata in timpul contactului sexual, pentru ca ai uitat sa iti iei pilulele anticonceptionale, atunci poti lua pastila de a doua zi, care se elibereaza fara prescriptie medicala si care ar trebui administrata in 72 de ore de la momentul la care a avut loc contactul sexual neprotejat.

Administrata corect si la timp, pastila de a doua zi este eficienta in prevenirea unei sarcini nedorite.

In concluzie, se poate intampla sa uiti sa iei pilula anticonceptionala, oricat de multe alarme ti-ai seta pe telefon pentru a iti reaminti de momentul administrarii acesteia si oricat de organizata ai fi.

Daca insa uiti sa iti iei pilulele anticonceptionale mai des decat iti aduci aminte sa le iei, poate ca este mai util sa iti indrepti atentia catre alte metode de prevenire a unei sarcini nedorite si neplanificate, cum este steriletul de exemplu, care sa iti ofera mai multa libertate si mai putine constrangeri.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Metode contraceptive Anticonceptionale Contraceptia de urgenta

Articole recomandate

Citeste si despre