Sterilizare tubara bilaterala

/ / Modificat: 2011-10-10
Sterilizare tubara bilaterala
Intrebare:

- In urma cu 2 luni am fost insarcinata in luna 5 si a trebuit sa mi se faca cezariana din cauza ca fatul avea mai multe malformatii(la inima,la stomac,la duoden si ambii rinichi polichistici).Din disperare si din frica sa nu mai trec prin ce am trecut am cerut sa mi se faca sterilizare tubara bilaterala. Cu greu mi-am convins medicul sa faca acest lucru ,iar acum regret. Ce pot sa fac? Mai am vreo sansa sa raman insarcinata?Fertilizarea in-vitro ma poate ajuta?

Raspuns:




 

Ca raspuns de principiu, da, se poate intampla ca tehnicile de reproducere umana asistata sa reprezinte o solutie in cazul dumneavoastra, insa un raspuns cert si o conduita ulterioara pot fi stabilite numai in urma unui consult clinic urmat de cateva investigatii suplimentare.

Chiar in prezenta ligaturii la nivelul trompei, se poate stabilii oportunitatea reimplantarii trompelor la nivelul uterului, acest lucru depinzand in mare masura de tehnica de realizare a sterilizarii chirurgicale (totusi rezulltatele unei astfel de proceduri au o rata mica de succes);

Sau se pot recolta ovocite de la nivel ovarian prin punctie ovariana dupa eventuala stimulare ovariana prealabila, cu realizarea fertlizarii in vitro urmate de efectuarea embriotransferului.

Insa eu va recomand mai intai sa apelati la un consult genetic pentr a stabili care sunt cauzele dezvoltarii unui prim fat plurimalformat, dar mai ales care sunt riscurile de a avea si un al doilea fat malformat; dupa care sa demarati procedurile unei reproduceri umane asistate.

dr. Ciprian Pop-Began

-obstetrica ginecologie-

Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie Prof. Dr. Panait Sarbu

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre