Spermicidele si actiunea lor

/ / Modificat: 2011-10-10
Spermicidele si actiunea lor

Spermicidele sunt niste produse chimice care se insera in vaginul femeii inainte de a face sex si care ucid spermatozoizii sau ii inactiveaza inainte de a ajunge sa fertilizeze ovulul.

Cum se folosesc spermicidele?

Spermicidele se gasesc in diferite forme (bureti, creme, geluri, pelicule ce se dizolva, si ovule) care se introduc in vagin cu ajutorul degetelor sau cu al unui aplicator. (Majoritatea spermicidelor sub forma de geluri se folosesc numai impreuna cu diafragme si capsule cervicale).

Este important sa introduceti spermicidele adanc in vagin, astfel incat sa acopere complet colul uterin, deoarece altfel spermatozoizii restanti pot sa patrunda in uter. Aplicarea acestei metode poate varia in functie de forma de prezentare sau de firma producatoare, si deci trebuie sa urmati cu grija instructiunile de pe ambalajul produsului.

Buretii si cremele sunt de obicei eficiente imediat ce sunt inserate, dar in cazul peliculelor si ovulelor trebuie sa asteptati cam zece minute inainte de a face sex. Cand ovulele se topesc, puteti observa o senzatie de caldura. Nu va ingrijorati daca observati aceasta — nu este un indiciu cum ca spermicidul functioneaza.

O doza de spermicide este eficienta pentru aproximativ o jumatate de ora. Asa ca daca partenerul tau nu ejaculeaza, trebuie sa mai inserezi unul. Dupa ce partenerul tau ejaculeaza, spermicidul (impreuna cu sperma) se poate scurge din vagin pentru o perioada de timp. Poti sa mergi la toaleta sa faci o baie sau un dus. Dar nu face spalaturi intravaginale cel putin sase ore dupa ce ai facut sex, pentru ca spermicidele sa apuce sa ucida toti spermatozoizii.

Sunt spermicidele o alegere buna pentru contraceptia postpartum?

Spermicidele — cand sunt folosite singure — nu reprezinta o alegere buna pentru contraceptia postpartum deoarece nu sunt chiar asa de sigure. Femeile care folosesc doar spermicide ca metoda de contraceptie au un risc de 21% de a ramane insarcinate in anul urmator. Studiile au aratat ca femeile ce raman insarcinate din nou prea curand dupa nastere au un risc crescut de a face complicatii in timpul sarcinii, cum ar fi nasterea precoce si nasterea de copii subponderali.

Oricum, spermicidele pot fi o alegere buna daca sunt folosite in asociere cu alte metode contraceptive cum ar fi: prezervativele, diafragmele, capsulele cervicale sau DIU (dispozitive intrauterine sau sterilet). Aceste metode, cand sunt combinate cu spermicidele au un procent de eficacitate de aproximativ 98% in prevenirea sarcinii. In plus, spermicidele nu interfereaza cu lactatia.

Este sigur sa folosesc spermicide cand alaptez?

Da. Spermicidele nu au nici un efect asupra cantitatii sau calitatii laptelui matern (asa cum interfereaza combinatia estrogen/progesteron).

De unde pot achizitiona spermicide?

Spermicidele sunt produse care se gasesc in mod normal alaturi de prezervative in farmacii.

Au vreun efect secundar?

Da. Unele femei si unii barbati care folosesc spermicide pot avea arsuri si prurit (mancarimi) pe pielea din jurul organelor genitale. Aceasta deoarece substantele chimice care ucid spermatozoizii (prin dizolvarea membranei externe) ucid si bacterii, virusuri si celule epiteliale (de la nivelul pielii) iar acest proces poate fi iritant.

Din nefericire, cele mai eficiente substante chimice cu efect spermicid, cum ar fi nonoxinol-9 (N-9), sunt de asemenea si cele mai iritante. Daca sunteti sensibil la N-9, sunt pe piata cateva spermicide care nu contin aceasta substanta. Verificati eticheta cu grija si asigurati-va ca N-9 nu se gaseste pe lista.

N-9 mai are ca efect indepartarea bacteriilor benefice din vagin, facand zona mai favorabila pentru toate microorganismele care cauzeaza infectii de tract urinar. Nu au nici un gust placut lucru care poate scadea apetitul pentru sexul oral (desi exista si versiuni mai gustoase, aromate la magazinele specializate).

Spoecialistii au atras recent atentia asupra faptului ca N-9 nu este eficient in prevenirea gonoreei, a chlamidiei sau a infectiei cu HIV. De fapt, chiar pot contribui la dezvoltarea leziunilor genitale care te fac mai susceptibil la infectii cu acesti germeni sau alte boli cu transmitere sexuala.

Cercetatorii testeaza eficienta unui produs alternativ – un compus organic numit vanadium, care se pare are ca efect imobilizarea spermatozoizilor prin blocarea "motorului" din coada lor (care are rol in motilitatea lor). Acest tip nou de spermicid nu este inca disponibil.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sperma

Articole recomandate

Citeste si despre