Metode contraceptive permise in alaptare

/ / Modificat: 2013-12-03
Metode contraceptive permise in alaptare

In timpul alaptarii la san poate aparea o sarcina nedorita in urma contactelor sexuale neprotejate. Ovulatia poate aparea oricand, chiar daca nu se instaleaza inca menstruatia! De aceea, este bine sa alegi o metoda contracptiva eficienta, dar si sigura pentru bebelusul tau. Nu toate metodele sunt permise in aceasta perioada pentru ca pot interfera cu laptele si poate afecta bebelusul.

Proaspetele mamici trebuie sa renunte la ideea ca alaptatul in sine reprezinta o metoda contraceptiva naturala si sa apeleze la metode de contraceptie adecvate pentru aceasta perioada. Iata care sunt cele mai indicate si mai folosite metode de a te proteja de o noua sarcina in timp ce alaptezi!

Metode non-hormonale

Prezervativ feminin/masculin

Prezervativul este clasica metoda de protectie impotriva sarcinii care reprezinta si una dintre cele mai eficiente metode.

Avand in vedere ca nu se bazeaza pe administrarea de substante in organism, nu reprezinta niciun pericol pentru gradul de lactatie al mamei sau pentru contaminarea laptelui oferit bebelusului.

Se poate opta atat pentru prezervativul masculin, cat si pentru cel feminin, efectul fiind acelasi.

Diafragma

Diafragma face parte din categoria dispozitivelor intrauterine contraceptive. Este una dintre metodele cele mai recomandate de medici dupa nastere in cazul femeilor care alapteaza.

Reprezinta o metoda de bariera care necesita fixare clinica. Aceasta poate fi montata de medic la 6 saptamani dupa nastere, pentru o dimensionare cat mai corecta.

Sterilet

Steriletul este tot o metoda de bariera care are nevoie de fixare clinica si are acelasi rol si aceeasi functionalitate ca diafragma. Este o metoda eficienta la care pot apela femeile dupa alaptare.

Spermicide

Pot fi utilizate oricand dupa nastere si nu afecteaza in niciun fel lactatia mamei. Desi metoda are un procent de eficacitate mult mai scazut decat in cazul altora, are si avantajul de a inlatura uscaciunea vaginala din timpul actului sexual, specifica multor femei care alapteaza.

Metode hormonale

Mini-pilula

Se pot administra si contraceptive orale hormonale in timp ce femeia alapteaza, insa se folosesc doar cele pe baza progesteron. Estrogenul folosit adesea in compozitia contraceptivelor orale obisnuite dauneaza alaptarii si dezvoltarii bebelusului.

Mini-pilula recomandata la femeile care alapteaza contine doar o cantitate mica de gestagen. Modul de adminsitrare al ei este acelasi ca in cazul pastilelor anticonceptionale obisnuite.

Contraceptive injectabile

Sunt o metoda contraceptiva hormonala, asemanatoare pilulelor contraceptive orale ca mod de functionare. Ca mod de administrare acestea se injecteaza o data la 2-3 luni, timp in care femeia este protejata in proportie 98-99%. Nu afecteaza in niciun fel alaptarea si se pot injecta la 6 saptamani dupa nastere.

Implanturi Norplant

Sisttemul de implantare Norplant reprezinta o metoda contraceptiva extrem de sigura si bazata pe o cantitate foarte mica de progesteron. Capsulele folosite contin levonorgestren si se insereaza subdermic in zona bratului sau antebratului femeii printr-o incizie chirurgicala minora.

Reprezinta o metoda cu o eficacitate ridicata si extrem de practica. Nu intefereaza in niciun fel cu procesul alaptarii.

Inele vaginale cu progesteron

Exista atat inele vaginale care contin o combinatie estro-progestativa sau numai cu progesteron. In timp ce primele sunt total interzise in alaptat pentru ca au estrogen, cele bazate numai pe progesteron pot fi folosite dupa nastere in cazul femeilor care alapteaza.

Inelele vaginale se introduc in vagin de catre femei (nu necesita fixare clinica). Cele bazate pe progesteron raman permanent in vagin, fara a necesita schimbarea sau scoaterea o data la 3-4 saptamani, asa cums e intampla in cazul inelului cu formula combinata.

Sterlizarea post-partum

Ligatura trompelor sau vasectomia

Aceaste metode contraceptiva necesita un timp de reflectie indelungat al parintilor inainte de a fi puse in practica. Cuplul trebuie sa se gandeasca bine daca mai vrea sau nu sa aiba copii in viitor inainte de a apela la ea. Ele sunt metode de sterilizare permanenta.

Nici vasectomia si nici ligatura trompelor nu afecteaza in niciun fel capacitatea mamei de a alapta.

Metoda naturala

Amenoreea de lactatia

Aceasta se traduce prin absenta menstruatiei lunare si survine in mod natural odata cu aparitia alaptarii. Reprezinta o metoda naturala de protectie impotriva unei sarcini nedorite, dar destul de incerta. Nu afecteaza lactatia mamei, dar nu are eficienta mai mare doar daca indeplineste urmatoarele conditii:

  • daca mama alapteaza exclusiv la san in primele 6 luni dupa nastere (si ziua si noaptea);

  • daca nu a avut nicio menstruatie in timpul alaptarii.

Te-ar mai putea interesa si Ghid de contraceptie dupa nastere.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptarea si menstruatia Alaptarea si sarcina Alaptare san contraceptie

Articole recomandate

Citeste si despre