Contraceptia prin legarea trompelor uterine. Ce inseamna, avantaje si dezavantaje

/ / Modificat: 2020-07-28
Contraceptia prin legarea trompelor uterine. Ce inseamna, avantaje si dezavantaje

Legarea trompelor uterine devine o metoda tot mai populara printre femeile care nu isi mai doresc copii sau care pur si simplu nu vor sa devina mame. In cele ce urmeaza va prezentam in detaliu ce presupune operatia, dar si care sunt avantajele si dezavantajele acestei metode de sterilizare.

O multime de femei apeleaza in viata la contraceptie fie pentru ca nu isi doresc pentru moment un copil, fie pentru ca au deja si nu isi mai doresc altii, fie din motive medicale. Metodele sunt variate: folosirea prezervativului sau a diafragmei, montarea unui sterilet, pilulele contraceptive, insa sunt si femei care apeleaza la legarea trompelor uterine, ca metoda eficienta si permanenta de contraceptie.

Legarea trompelor prespune o interventie chirurgicala si este o metoda de sterilizare. Concret, aceasta se face fie prin ligaturarea tuburilor falopiene, fie prin taierea lor, fie prin blocare, iar astfel spermatozoidul nu va mai ajunge in trompe, unde sa poata fecunda ovulul; posibilitatea unei sarcini este inlaturata complet dupa o astfel de interventie.

Desi este o metoda de sterilizare permanenta, teoretic este reversibila; totusi, sansele de a obtine in cele din urma o sarcina scad considerabil si doar 50-80% dintre femei redevin fertile, in functie de varsta, dar si de metoda de sterilizare folosita.

Consilierea, esentiala inainte de sterilizare

Femeile care vor sa apeleze la legarea trompelor uterine ca metoda contraceptiva trebuie sa stie ca aceasta se realizeaza sub anestezie generala, in cele mai multe cazuri, iar recuperarea va dura cateva zile.

Este cea mai eficienta metoda de a nu ramane insarcinata atunci cand esti deja mama sau cand nu iti doresti copii deloc, ori daca medicul curant identifica eventuale riscuri majore pentru o femeie in cazul in care ar ramane insarcinata.

Inainte de a opta pentru sterilizare pacienta trebuie sa stie ca, desi operatiunea este reversibila, cel mai probabil nu va mai putea face copii, daca decide totusi, la un moment dat, sa incerce. Prin urmare, decizia trebuie luata doar dupa o analiza atenta si daca femeia este sigura 100% ca nu isi doreste o sarcina. Ideal ar fi, desigur, ca inainte de interventie pacienta sa beneficieze de cateva sedinte de consiliere, in cadrul carora sa isi poata lamuri eventuale dubii, ingrijorari, pentru a se asigura ca a luat decizia in deplina cunostinta de cauza. Consilierea este recomandata indiferent daca pacienta are sau nu copii.

Cand un cuplu nu isi doreste copii, inainte de a opta pentru sterilizarea prin legarea trompelor uterine, este bine de luat in calcul si vasectomia - sterilizarea barbatului - o procedura care se realizeaza mult mai simplu, este mult mai putin invaziva si cu sanse mai mari de reversibilitate.

Ce presupune operatia

Interventia propriu-zisa incepe cu examinarea de catre medicul specialist a organelor reproducatoare ale pacientei. Aceasta se poate face prin laparoscopie (cel mai des folosita) ori prin mini-laparotomie.

Laparoscopia presupune o incizie in peretele abdominal, inserarea unui laparoscop (tub lung si subtire prevazut cu o camera de luat vederi) prin intermediul caruia va vizualiza trompele uterine. Se pot face incizii aditionale prin care vor fi introduse alte instrumente necesare in timpul interventiei.

Mini-laparotomia reprezinta, de asemenea, o incizie, facuta de obicei deasupra liniei parului pubial. Trompele uterine vor fi scoase in afara prin aceasta incizie, operate si apoi reintroduse in corp. Acest tip de interventie este indicat in cazul femeilor care au nascut de curand sau care au suferit o operatie abdominala sau pelvina.

Blocarea pasajului din trompele uterine se efectueaza prin mai multe metode:

- salpingectomie partiala (cel mai des folosita), care implica taierea si legarea sau coaserea unei portiuni din trompa

- aplicarea unui clips din plastic sau titan, care va inchide lumenul trompei

- montarea unui inel de silicon, care va compresa o mica portiune din trompa

- electrocoagularea, o metoda prin care, cu ajutorul unui curent electric de mica intensitate, mici portiuni din fiecare trompa vor fi arse si sigilate, pentru a impiedica trecerea spermatozoidului catre ovul.

Durata operatiei este relativ mica, in jur de 30 de minute si cel mai frecvent interventia se face sub anestezie generala. Timpul petrecut in spital de pacienta depinde de metoda de sterilizare si de tipul de anestezie, insa cele mai multe dintre paciente sunt externate in aceeasi zi. Multe femei care opteaza pentru legarea trompelor se supun procedurii in timpul unei operatii de cezariana sau la scurt timp dupa o nastere.

Atentie! Inainte de operatia de legare a trompelor pacienta trebuie sa se asigure ca nu este deja insarcinata, in caz contrar existand riscul dezvoltarii unei sarcini ectopice, care ii poate ameninta viata si poate determina hemoragie interna severa.

Avantajele legarii trompelor uterine

Aceasta metoda de sterilizare are o eficienta de peste 99%, doar una din 200 de femei ramanand insarcinata chiar si in ciuda unei astfel de interventii.

Riscul aparitiei unor efecte secundare pe termen lung este foarte mic.

Apetitul sexual al pacientei nu are de suferit.

O femeie cu trompele uterine legate va putea avea o viata sexuala normala, iar actul sexual nu va fi catusi de putin afectat, asa cum se poate intampla in cazul altor metode contraceptive.

Legarea trompelor nu influenteaza nivelul hormonilor sau menstruatia.

Activitatea sexuala poate fi reluata destul de rapid, cand femeia se simte confortabil, insa este indicat sa foloseasca si alta metoda contraceptiva pana la prima menstruatie.

Dezavantajele legarii trompelor uterine

Desi este o operatie aparent simpla, legarea trompelor este, totusi, o interventie chirurgicala si presupune o perioada de recuperare; este o procedura mai invaziva decat vasectomia pentru ca necesita abord abdominal.

Ca la orice operatie exista un risc de complicatii (hemoragie interna, infectii, lezarea altor organe).

Foarte rar, in cazul unora dintre metode, este posibil ca ligaturarea sa cedeze de la sine, iar femeia sa redevina fertila.

O sarcina aparuta dupa legarea trompelor va fi, cel mai probabil, ectopica, cu riscuri foarte mari pentru pacienta. In cazul intarzierii sau a lipsei menstruatiei se recomanda efectuarea unui test de sarcina, iar in cazul unui rezultat pozitiv este obligatoriu sa consultati rapid medicul ginecolog pentru a lua masurile ce se impun.

Interventia este reversibila, in teorie, insa in practica nu se poate garanta recapatarea fertilitatii intrucat procedeul implica indepartarea segmentului ligaturat si incercarea de a reuni capetele ramase.

Legarea trompelor este doar o metoda de contraceptie, insa nu si una de protectie in fata bolilor cu transmitere sexuala, prin urmare nu se exclude folosirea unor metode de tip bariera, precum prezervativele.

Desi recuperarea este relativ rapida, in general, dupa anestezie pacienta se poate simti rau sau inconfortabil cateva zile. Poate avea sangerari usoare sau dureri.

Sursa: drcarauleanu.ro

Articole recomandate

Citeste si despre