Cauzele anorgasmiei feminine

/ / Modificat: 2011-10-10
Cauzele anorgasmiei feminine





 

Anorgasmia este cea mai frecventa tulburare de dinamica sexuala intalnita in randul reprezentantelor sexului frumos. Poate fi o tulburare permanenta sau ocazionala, tranzitorie.

 

Absenta orgasmului este primara atunci cand a existat de la inceputul vietii sexuale. In acest caz, cauzele sunt cel mai probabil psihogene. Este secundara cand survine unei perioade sexuale normale si in acest caz trebuie luata in vedere si posibilitatea ca anorgasmia sa fie manifestarea unei conditii medicale. Anorgasmia este circumstantiala, tranzitorie, cand e legata de un anumit partener, ambient sau alti factori pasageri.

Orgasmul inseamna decontractare, acceptarea riscului, renuntarea la control, autoabandon in fata simturilor, a placerii si in fata partenerului. In anorgasmie producerea lor cunoaste un blocaj. Apare un eveniment psihic care impiedica aparitia orgasmului, cum ar fi: un gand parazit, o idee falsa, o amintire neplacuta etc.

In timp, anorgasmia feminina poate evolua spre inhibitia dorintei sexuale sau scaderea libidoului. Interesul pentru experienta sexuala se deterioreaza din motivul lipsei constante a unei finalizari satisfacatoare a ei.

Aceasta tulburare poate cunoaste mai multe tipuri de cauze care uneori se manifesta simultan. Majoritatea cazurilor sunt psihogene, legate sau nu de partener, uneori putand fi considerate si o problema a cuplului.

Cauze psihosexologice

• imagine negativa despre corp si despre sine, imaturitate, lipsa educatiei sexuale;

• teama de a nu avea orgasm, asteptarea lui obsesiva, in detrimentul senzorialitatii si a celorlalte trairi;

• teama de sarcina sau teama de a nu obtine sarcina, din falsa credinta ca orgasmul influenteaza sansele de a o obtine;

• ganduri parazite, negative, amintiri neplacute, false credinte legate de sex, de exemplu ca partenerii trebuie sa aiba orgasm concomitent, penetrarea e obligatorie, ca femeia e pasiva, sau ca sexul e murdar;

• rusine sau vinovatie legate de acceptarea si trairea placerii;

• stres hormonal legat de ciclurile menstruale;

• istoric sexual negativ (abuzuri, pedepse aplicate in copilarie);

• comportament de respingere a sexualitatii copiat din familie, model familial negativ legat de relationarea afectivo-erotica;

• stres, depresie, anxietate, teama de boli, teama de a fi prinsa sau vazuta;

• atitudine de spectator, fara implicare: firile hiperanalitice, ce simt nevoia de a tine totul sub control; cerebralizarea exagerata a experientei sexuale care, de fapt, trebuie sa fie de natura senzoriala si nu intelectuala.

Cauze legate de partener

Cand anorgasmia e legata de partener poate fi primara, secundara sau ocazionala.

• Ejacularea precoce este adeseori motivul pentru care partenera nu poate avea orgasm in cursul actului sexual cu penetrare; e usor de inteles de ce: actul sexual dureaza prea putin.

• Tulburarile de erectie, erectiile partiale, pierderea erectiei in timpul actului sexual, de asemenea o pot impiedica pe partenera sa beneficieze de partea ei de placere.

• Lipsa unui climat afectiv bun, lipsa increderii si a sigurantei.

• Cuplu rutinat, plictis, preludiu prea scurt, tehnica sexuala si pozitii nepotrivite.

Cauze medicale

Anorgasmia de cauza medicala apare rar. Este cazul unor afectiuni neurologice, hormonale, diabet zaharat grav, afectiuni vasculare grave, traumatisme pelviene si ale coloanei vertebrale, unele interventii chirurgicale in sfera urogenitala, unele boli psihce si tratamentele lor, lubrifierea vaginala insuficienta sau absenta, care face actul sexual neplacut sau dureros.


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre