Sarcina oprita din evolutie (avortul ratat sau retinut)

/ / Modificat: 2016-07-27
Sarcina oprita din evolutie (avortul ratat sau retinut)

probleme_sarcinaSarcina oprita din evolutie reprezinta intreruperea brusca a unei sarcini. Aceasta apare frecvent in primele 12 saptamani de sarcina. Se mai numeste si avort retinut sau ratat si face parte din stadiile sau etapele avortului spontan. Spre deosebire de acesta, avortul retinut este asimptomatic. Lipsa semnelor vitale ale fatului se descopera abia la ecografie sau la un consult medical amanuntit.

Sarcina oprita din evolutie sau avortul retinut

Stadiile sau etapele avortului spontan sunt diferite si fiecare are cauze, simptome si tratamente diferite. Acestea sunt:

  • amenintare de avort;
  • avort incomplet;
  • avort complet;
  • avort ratat sau sarcina oprita din evolutie;
  • avort repetat sau recurent.

Avortul retinut se defineste prin retentia oului sau fatului a carui evolutie a incetat. Acesta apare in primele 3 luni de sarcina. Daca incetarea evolutiei se produce dupa aceasta varsta gestationala se considera ca este vorba de moarte intrauterina a fatului si nu de avort retinut.

Care sunt cauzele?

sindromul_antifosfolipidic_complicatii_sarcinaIn multe cazuri nu se poate stabili o cauza anume pentru oprirea din evolutie a sarcinii. Acest lucru se intampla pentru ca avortul ratat este asimptomatic si nu este descoperit la timp in momentul in care se intampla, pentru a putea fi mai bine analizate cauzele.

Insa uneori cauzele pot fi descoperite si dupa chiuretajul uterin evacuator, iar printre ele se numara:

  • anomalii genetice;
  • afectiuni uterine (uter septat, uter bicorn, sinechie uterina, endometrita, fibroame uterine).


Sindromul antifosfolipidic sau alte mecanisme imunologice pot fi implicate in oprirea din evolutie a sarcinii. Acestea pun probleme de coagulare a sangelui, ceea ce poate afecta produsul de conceptie.

Care sunt simptomele?

art_1_ecografie_sarcinaUneori, gravidele nici nu isi dau seama ca fatul sau oul a incetat din evolutie. Retentia poate dura intre 4 si 8 saptamani. Sarcina poate evolua normal, dar la un moment dat incep sa dispara semnele specifice de sarcina si gravida se prezinta la medic.

De exemplu, uterul nu incepe sa creasca conform parametrilor normali de sarcina. In unele cazuri poate chiar sa involueze.

La ecografie medicul nu reuseste sa mai sesizeze semne de viabilitate a fatului, iar secretiile hormonale sufera transformari sau o revenire la starea din presarcina.

La unele gravide avortul retinut sau oprirea din evolutie a sarcinii este anuntata prin sangerari vaginale neobisnuite. Sunt sangerari reduse cantitativ si de culoare inchisa (brun-negricioase). Foarte rar apar si contractiile ca semn al avortului retinut.

Ce se intampla dupa depistarea sarcinii oprite din evolutie?

iminenta_avort_spontan_sarcina_1Dupa ce medicul a diagnosticat avortul ratat sau retinut poate intra in expectativa sau poate recomanda chiuretajul. In cele mai multe cazuri organismul va expulza de la sine fatul.

In cazul in care expulzarea naturala nu apare se recurge la chiuretaj. Acesta poate fi facut pe cale medicamentoasa sau prin interventie chirugicala (prin aspirarea uterina). La o varsta gestationala atat de mica, medicamentele sunt eficiente si recomandate. Ins amulte paciente refuza sa stea cu fatul mort in uter si apeleaza la chiuretajul de urgenta.

In aceste cazuri se apeleaza la chiuretaj uterin evacuator. Acesta este mai indicat pentru ca este realizat sub supraveghere medicala si asigura curatarea eficienta a tesutului mort din uter.

Insa exista si riscuri asociate acestei interventii. Ca in cazul oricarei interventii chirurgicale apare riscul infectiilor si hemoragiilor. In plus, uterul poate fi atins si perforat in timpul procedurii de curatare. Daca mai exista avorturi recurente la activ atunci riscul de dezvoltare a tesuturilor cicatriceale pe mucoasa uterina creste foarte mult. Aceasta problema ar putea conduce la sterilitate. Insa acestea sunt situatii extrem de rare care pot aparea la un chiuretaj.

Dupa avort se poate relua activitatea cotidiana in termen de 1-2 zile. Este recomandata evitarea contactelor sexuale pentru o perioada de 2 saptamani. Si efortul fizic trebuie diminuat in aceasta perioada recuperatorie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Avort ratat Avort spontan Cauze avort spontan Complicatii sarcina Probleme sarcina Iminenta avort Avort recurent Pierdere sarcina Sarcina avort

Articole recomandate

Citeste si despre