Efectele secundare ale unui avort asupra organismului

/ / Modificat: 2013-07-05
Efectele secundare ale unui avort asupra organismului

Renuntarea voita la sarcina aduce cu sine consecinte negative inevitabile, de natura fiziologica, emotionala si psihologica. Inainte de a lua o decizie cu impact major asupra sanatatii, este recomandat sa ai in vedere efectele secundare ale unui avort asupra organismului.

Intreruperea de sarcina intentionata a devenit o procedura mult mai sigura odata cu evolutia tehnicii medicale. Printre riscurile principale asociate cu aceasta interventie se numara totusi infectiile, boala inflamatorie pelvina sau avortul incomplet.

Variatele metode prin care se poate opri o sarcina din evolutie implica, fireste, posibile reactii specifice. Avortul prin chiuretaj, medicamentos, prin aspiratie sau chirurgical sunt alternative adoptate in functie de fiecare caz particular. Nu exista nicio procedura 100% sigura si care sa iti garanteze absenta repercusinilor in viitor.

Primele senzatii dupa avort


Imediat dupa efectuarea avortului, cel mai probabil vei experimenta o stare de rau generalizata pe fondul eforturilor organismului de a reactiona socului. O parte din manifestarile negative la nivel fiziologic (greata, ameteli) se datoreaza efectelor anesteziei, de aceea este foarte important sa te odihnesti pana la disparitia simptomelor.

Majoritatea femeilor acuza dureri abdominale si crampe similare cu cele din perioada menstruatiei, care pot fi atenuate cu ajutorul medicamentelor analgezice obisnuite. Un alt efect secundar frecvent este sangerarea vaginala, care poate persista chiar si cateva saptamani. Un flux ponderat, cu cheaguri de sange, este considerat a fi normal. Daca scurgerea devine insa abundenta (schimbi absorbantul la un interval de 2-3 ore), contacteaza-ti medicul de urgenta.

Disconfortul general la nivelul organismului se poate resimti chiar si o luna intreaga de la avort.



Efecte secundare specifice


Consecintele unei intreruperi de sarcina depind in cea mai mare masura de tipul de interventie adoptat de pacienta, respectiv de medic. Riscurile prind amploare si in prezenta unor factori adiacenti, precum starea de sanatate a femeii. Iata cele mai comune efecte secundare specifice:

  • echipamentele necorespunzatoare, ustensilele nesterile, persoanele neautorizate medical pentru acest tip de procedura expun femeia unor riscuri majore in urma avortului (imbolnavire, sterilitate, deces);
  • pastilele avortive provoaca intotdeauna sangerari masive, greata, varsaturi, crampe menstruale si dureri de cap;
  • hemoragia sau, dimpotriva, lipsa sangerarii sunt doua probleme majore dupa avort, care necesita interventie de specialitate imediata;
  • sangerarea abundenta poate indica o hemoragie interna sau perforarea uterului;
  • femeile cu diabet sau probleme cardiace au nevoie de conditii speciale pentru efectuarea avortului; anestezia le pune viata in pericol, iar refacerea post-operatorie este mult mai dificila;
  • avortul prin chiuretaj presupune un risc major pentru dezvoltarea unor infectii ale pelvisului, rani si leziuni la nivelul colului sau septicemie (infectie generalizata, cauzatoare de moarte);
  • sansele unor pierderi de sarcina ulterioare cresc odata cu efectuarea unui avort, din pricina traumatismelor la care au fost supuse uterul si colul uterin; din acelasi motiv, creste predispozitia pentru nastere prematura in viitor.


Nu in ultimul rand, avortul poate aduce cu sine probleme de natura psihologica, precum depresia si sindromul anxios, declansat de sentimentul de vina si regret. Decizia este, asadar, cruciala pentru orice femeie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre