Avorturi spontane repetate? 5 modalitati simple prin care le poti preveni

/ / Modificat: 2017-06-13
Avorturi spontane repetate? 5 modalitati simple prin care le poti preveni

Avortul spontan este cauzat, de cele mai multe ori, de un defect genetic la nivelul ovulului fecundat sau de un raspuns exagerat al sistemului imunitar al mamei, care confunda fatul in curs de dezvoltare cu un corp strain. Avorturile spontane repetate pot indica totodata existenta unei afectiuni cronice, cum ar fi o insuficienta de progesteron sau o problema de coagulare a sangelui.

Cauzele avorturilor spontane repetate

Specialistii au identificat 6 mari cauze care duc la avort spontan:

- Cauze anatomice – acestea pot include defecte ale uterului, col uterin scurt, prezenta unui fibrom uterin mare sau sindromul Asherman (o afectiune uterina dobandita, caracterizata prin formarea unor adeziuni sau cicatrici in uter);

- Cauze genetice - defecte genetice ale ovulului sau spermatozoidului;

- Tulburari de coagulare a sangelui;

- Niveluri ridicate de homocisteina – o proteina din clasa aminoazicilor, care poate duce la formarea de cheaguri in sange;

- Tulburari imunologice – sistemul imunitar al mamei ataca fatul in curs de dezvoltare sau spermatozoizii partenerului;

- Dezechilibre hormonale - nivel scazut de progesteron, exces de estrogen, prolactina crescuta, sindromul metabolic sau rezistenta la insulina, disfunctii ale glandei tiroide sau defectul de faza luteala.

Identificarea cauzei avortului spontan

Exista mai multe teste care ajuta medicii sa identifice cauza exacta a avorturilor spontane recurente:

- Histerosalpingograma: este o investigatie radiologica, cu ajutorul careia se vizualizeaza partile interne ale uterului, trompele uterine si partile inconjuratoare. Se efectueaza prin introducerea unei substante de contrast la nivelul uterului, prin intermediul unui tub introdus prin partea inferioara a vaginului. Testul este extrem de dureros, dar concludent.

- Testarea autoimuna: este utila pentru depistarea sindromului antifosfolipidic (SAFL), o afectiune autoimuna, caracterizata clinic prin aparitia de tromboze venoase, arteriale si microvasculare. Un procent de 10% pana la 25% dintre femeile care au avut avorturi spontane repetate sufera de acest sindrom. Sarcina poate fi mentinuta doar daca gravida urmeaza un tratament cu aspirina, in doze mici sau face injectiile cu heparina, pentru subtierea sangelui.

- Timpul de protrombina (PT): este un test care determina cat de repede se formeaza cheagurile de sange.

- Panelul tiroidian: este un indice al hormonilor T4 (tiroxina), T3 (tiroxina convertita in sistem) si TSH (tirotropina - hormonul de stimulare tiroidiana secretat de hipofiza). Este recomandat atunci cand exista suspiciune de hipotiroidism, o disfunctie tiroidiana asociata frecvent cu pierderile de sarcina. Femeile cu hipotiroidism prezinta un risc de avort spontan de 4 ori mai mare decat media.

- Determinarea nivelului de progesteron: nivelul scazut de progesteron duce de multe ori la avorturi spontane. Testul se realizeaza intre a 21-a si a 28-a zi a ciclului menstrual, in functie de lungimea acestuia.

- Cariotipulpermite depistarea defectelor genetice, prin analiza cromozomilor din lichidul amniotic.

- Testarea tesutului fetal: se poate efectua prin prelevarea de mostre de sange, lichid amniotic sau tesut placentar.

5 metode pentru reducerea riscului de avort spontan

Terapiile naturale si dietele echilibrate reprezinta o optiune excelenta pentru a-ti ajuta corpul sa se pregateasca pentru o sarcina si sa o poata sustine. Nu exista insa terapii 100% eficiente, prin urmare cooperarea cu medicul obstretician este esentiala pentru a duce o sarcina la termen.

1. Cura de dezintoxicare

Primul pas pe care trebuie sa il faci este sa iti pregatesti corpul pentru o eventuala sarcina, cu ajutorul unei cure de detoxifiere. Eliminarea toxinelor vechi si a excesului de hormoni iti ajuta atat uterul, cat si ficatul ca se purifice de orice element daunator sarcinii si bebelusului. In egala masura, cura de detoxifiere ajuta la intensificarea circulatiei sangelui la nivelul uterului si imbunatateste si tonusul general.

2. Dieta bogata in nutrienti care sporesc fertilitatea

Alimentele pe care le consumi au un impact major asupra sanatatii ovulelor si echilibrului hormonal. Adopta o dieta sanatoasa, care sa-ti intareasca sistemul imunitar si sa-ti sporeasca astfel fertilitatea, cu cel putin 90 de zile inainte de a incerca sa ramai insarcinata. S-a demonstrat stiintific ca alimentele naturale mentin sanatatea placentei si scad riscul de avort spontan.

3. Suplimentele alimentare pe baza de acid folic si Omega-3

Vitaminele, acizii grasi esentiali si anumite minerale precum fierul si calciul joaca un rol esential in stimularea ovulatiei, sanatatea sistemului reproducator si mentinearea echilibrului hormonal.

Suplimentele prenatale de multivitamine, imbogatite cu vitaminele B6 si B12, acid folic si Omega-3 ajuta la prevenirea avorturilor spontane. Acizii grasi esentiali de tipul Omega-3 sunt responsabili de reglarea raspunsului la inflamatie, imbunatatirea integritatii celulare si mentinerea echilibrului hormonal - toti sunt factori cheie care ajuta corpul sa previna un avort spontan.

4. Masajul abdominal pentru traterea infertilitatii

Sansele de a ramane insarcinata cresc atunci cand circulatia sangelui la nivelul uterului este imbunatatita. Reflexoterapeutii sunt de parere ca prin masarea punctelor reflexogene se pot corecta dezechilibrele care afecteaza obtinerea sarcinii. Mai exact, prin masarea centrilor nervosi de la maini si picioare sunt stimulate functiile organelor si glandelor afectate, fiind grabita si recuperarea lor. In cazul problemelor de fertilitate sunt masate zonele reflexe: ovariana, tiroidiana, hipofizara, uterina si limfatica.

5. Preparatele naturiste care previn avortul spontan

Existe cateva plante medicinale care pot preveni avorturile spontane cauzate de stres, dieta dezechilibrata, traume, muschii uterini slabiti sau niveluri scazute de progesteron. Printre ele se numara mielareaua (Vitex Agnus Castus), radacina de Maca (Lepidium meyenii), calinul sau “bulgarele de zapada” (Viburnum opulus) si ruda sa, Viburnum prunifolium, merisorul (Mitchella repens) si ovazul (Avena sativa).

La fel de utile sunt cremele pe baza de progesteron si enzimoterapia sistemica. Aceasta din urma reprezinta o metoda noua, promitatoare de prevenire si tratament a avorturilor cauzate de tulburari imunologice.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Avort spontan recurent Cauze avort spontan

Articole recomandate

Citeste si despre