Numarul mare de ecografii in sarcina, descurajat

/ / Modificat: 2017-04-07
Numarul mare de ecografii in sarcina, descurajat

Numarul mare de ecografii facute in timpul sarcinii este descurajat de specialisti, care sustin ca aceste investigatii ar trebui realizate doar in masura in care exista motive medicale in acest sens. Iata ce avertizare au emis recent specialistii si de ce nu este bine sa faci prea multe ecografii in timpul sarcinii!

Expertii spun NU abuzului de ecografii in sarcina

Administratia Medicamentelor si Alimentelor (FDA) din America a emis, saptamana aceasta, o informare prin care descurajeaza folosirea ecografiilor fetale si a monitoarelor pentru monitorizarea pulsului fetal in vederea obtinerii unor imagini si videoclipuri pe care parintii sa le pastreze drept "suvenire". In cazul in care nu exista un motiv medical pentru realizarea ultrasunetelor, este indicat ca acestea sa fie evitate, spun specialistii in informarea trimisa publicului larg.

Ecografiile fetale ar trebui facute doar pentru a determina daca fatul creste sau se dezvolta corespunzator, daca are o pozitie adecvata, daca nivelurile de lichid amniotic sunt in limite normale, dar si pentru identificarea timpurie a eventualelor malformatii congenitale. Insa multe gravide opteaza pentru astfel de ecografii si din dorinta de a marca momentul in care ii bate prima oara inima sau pentru identificarea sexului copilului, ca amintiri pentru viitor.

FDA nu este singurul grup medical care sanctioneaza utilizarea excesiva a aparatului de ecograf in timpul sarcinii. Institutul American de Ultrasonografie in Medicina a atentionat, de asemenea, asupra presiunii exercitate de pacienti asupra medicilor pentru realizarea ecografiilor sub varii pretexte, fara justificare medicala.

Efecte nocive ale ecografiilor fetale

In aceeasi informare publica, specialistii FDA militeaza si impotriva utilizarii aparatelor pentru monitorizarea batailor inimii care pot fi cumparate fara prescriptie medicala. Acestia avertizeaza ca expunerea necontrolata, fara supraveghere medicala, la metoda ecografica Doppler poate avea repercusiuni medicale asupra fatului si a mamei.

In esenta, ecografia consta in emiterea unui fascicul de ultrasunete spre anumite structuri biologice din corp si in analizarea datelor reflectate prin intermediul imaginilor.

Chiar daca nu exista dovezi ca ultrasunetele au efecte secundare, Shahram Vaezy, inginer biomedical de profesie, sustine ca "ecografiile pot incalzi usor tesuturile, iar in unele cazuri, pot aparea bule foarte mici (cavitatie) in acestea". Fenomenul de cavitatie este descris prin producerea unor bule microscopice care se ridica la suprafata tesuturilor si se sparg.

Ecografiile trebuie facute intotdeauna in cabinetul medical, sub supravegherea atenta a unui personal specializat in lucrul cu astfel de dispozitive si doar in situatiile in care se cer din punct de vedere medical, pentru prevenirea efectelor secundare.

Tu ai cerut vreodata medicului sa iti faca o ecografie extra, doar pentru a putea printa imagini cu fatul ori pentru a inregistra videoclipuri cu bataile inimii? Crezi ca sunt periculoase sau nu? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ecografie Ecografiile in sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre