Ce este amniocenteza? Cand se face amniocenteza? Care sunt beneficiile si care sunt consecintele?

/ / Modificat: 2013-06-21 13:00:38

Ce este amniocenteza? Cand se face amniocenteza? Care sunt beneficiile si care sunt consecintele?

Amniocenteza presupune recoltarea de lichid amniotic din jurul fatului printr-un ac introdus prin peretele abdominal. Se face dupa 16 saptamani.

Amniocenteza se foloseste cel mai frecvent in diagnosticul anomaliilor cromozomiale (sindromul Down), dar poate fi utila si in diagnosticul infectiilor fetale sau a unor anomalii genetice specifice.

amniocenteza
La amniocenteza se recolteaza lichid din jurul fatului care contine celule fetale, iar aceste celule sunt analizate genetic. Amniocenteza se face cand exista o recomandare: risc crescut de anomalii genetice, suspiciune de infectii fetale.

Riscurile asociate procedurii sunt: pierderea sarciniii procent de sub 1%, infectia uterului (foarte rar), sangerarea, durerea.

Din cauza riscului de pierderea a sarcinii, amniocenteza trebuie oferita doar gravidelor care au indicatie.

In ultimul timp, in diagnosticul genetic, locul amniocentezei a fost luat de biopsia de placenta (vilozitati coriale). Aceasta procedura se face mai devreme in sarcina (deci permite un diagnostic mai devreme) si are aceleasi riscuri ca amniocenteza. Beneficiul diagnosticului timpuriu este ca permite parintilor sa ia o decizie in cazul unui fat, afectat mai devreme in sarcina.

Dr. Anca Panaitescu
medic rezident obstetrica-ginecologie

Taguri Intrebari sarcina Amniocenteza Situatii amniocenteza Sarcina Lichid amniotic sarcina

Copilul.ro

Alaturi de tine pentru a creste copii cu dragoste si incredere. Nu iti promitem ca iti vom rezolva problemele, dar iti promitem ca nu va trebui sa le faci fata singura.

Articole recomandate

Citeste si despre