Surse alimentare de calciu in sarcina

/ / Modificat: 2013-12-17
Surse alimentare de calciu in sarcina

In timpul sarcinii fatul are nevoie de calciu pentru a dezvolta o structura oasoasa puternica si o dantura pe masura. Nu numai oasele sunt ajutate de sursele de calciu, ci si inima, nervii sau muschii. Daca nu beneficiezi de suficient calciu in dieta zilnica pentru a i-l procura, fatul isi va lua doza din necesarul tau zilnic, afectandu-ti oasele si punandu-ti sanatatea in pericol.

De ce cantitate de calciu este nevoie in sarcina?

Calciul este un mineral esential in alimentatia femeilor in orice conditie s-ar afla. Fie ca sunt insarcinate sau nu femeile au nevoie de aceeasi cantitate de calciu. Insa este un mineral caruia ele nu prea ii acorda multa atentie, iar sanatatea lor are de suferit.

Chiar daca sarcina nu afecteaza cantitatea de calciu zilnica necesara, doza poate diferi in functie de varsta. Astfel:

  • Femeile peste 18 ani: 1000 mg/zi si inainte, si in timpul si dupa sarcina;

  • Femeile de 18 ani sau mai putin: 1300 mg/ zi si inainte, in timpul si dupa sarcina.

Ce alimente contin cel mai mult calciu?

Lactatele

Lactatele sunt cea mai populara si utila sursa de calciu. Poti opta pentru mai multe tipuri, in functie de preferintele tale culinare:

  • lapte simplu;

  • iaurturi (simple sau cu fructe);

  • sana/lapte batut;

  • branzeturi (ricotta, cheddar, telemea, mozzarella etc.);

  • smantana.

Asigura-te totusi ca au un continut scazut de grasimi sau chiar deloc. Sunt mult mai sanatoase si te ajuta sa iti mentii o greutate potrivita pe toata perioada sarcinii.

Carnea

Somonul este cea mai buna sursa de calciu cand vine vorba de carnuri. Pe langa acesta mai poti consuma si:

  • cod;

  • miel;

  • vitel;

  • pui ;

  • sardine.

Acestea contin mult mai putin calciu decat somonul. Si carnea de porc are calciu, insa intr-o cantitate nesemnificativa, care nu te ajuta sa completezi doza zilnica.

Legume si fructe

  • portocale;

  • broccoli;

  • varza;

  • spanac;

  • andive;

  • salata verde;

  • fasole verde;

  • fasole boabe;

  • mazare;

  • caise;

  • smochine.

Nuci si seminte

Consuma aceste alimente doar daca stii ca nu esti alergica la ele.

  • susan;

  • migdale;

  • nuci;

  • arahide;

  • alune.

Alte alimente:

  • fulgi de ovaz;

  • oua;

  • tofu;

  • stafide etc.

Vitamina D, necesara pentru absorbtia calciului in sarcina

Adauga cu incredere alimentele de mai sus in meniul tau! De asemenea, asigura-te ca asimilezi si suficienta vitamina D. Aceasta ajuta organismul sa absoarba mai repede calciul. Corpul tau produce in mod natural vitamina D prin simpla expunere la soare.

Insa exista si surse alimentare prin care sa acoperi carentele sau sa te asiguri ca asimilezi mai bine calciul. Acestea sunt asemanatoare alimentelor care contin calciu:

  • lapte integral;

  • galbenus de ou;

  • somon;

  • hering.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie sarcina Alimente calciu Calciu sarcina fat Alimentatia in timpul sarcinii Alimentatia gravidei

Articole recomandate

Citeste si despre