Rolul DHA in dezvoltarea cerebrala

/ / Modificat: 2019-11-22
Rolul DHA in dezvoltarea cerebrala

Acidul gras esential Omega-3 DHA (acid docosahexaenoic) este o componenta importanta a tuturor membranelor celulare din corp, ajutand la transmiterea informatiilor prin intermediul nervilor.

Organismul uman nu il poate produce, de aceea el se poate procura din surse exterioare, prin alimentatie si, daca este necesar, din suplimentele alimentare.

Stiai ca? O cantitate semnificativa de acizi grasi Omega-3 se regaseste atat in peste (somon, cod, hering, macrou), cat si in vegetale (conopida, dovleac, varza de Bruxelles)?

Alte surse de Omega-3 sunt si  galbenusul de ou, nucile, precum si semintele de in sau susan.Acizii grasi implicati in buna functionare a inimii si sistemului circulator, a ochilor, ajuta in procesele antiinflamatorii si in recuperarea musculara dupa efort. Aportul de Omega-3 DHA este esential in perioada sarcinii, mai ales in procesul de formare a creierului si a ochilor fatului.

In special incepand cu ultimul trimestru de sarcina, sistemul nervos, cel imunitar dar si ochii cunosc cea mai rapida dezvoltare, procesul continuand si in primele luni de viata ale nou nascutului*.

De aceea, atat in timpul dezvoltarii intrauterine, cat si dupa nastere, daca mama alapteaza, copilul primeste de la mama cantitatea necesara de acizi Omega-3.

Studii stiintifice realizate pe esantioane reprezentative de femei insarcinate au relevat faptul ca suplimentarea consumului de DHA al mamei a scazut semnificativ riscul nasterilor inainte de termen (respectiv inaintea saptamanii 34).

**De asemenea s-a demonstrat faptul ca bebelusii, chiar si cei nascuti prematur, care au beneficiat inca din viata intrauterina de prezenta acidului gras Omega-3 DHA pot prezenta un avantaj in ceea ce priveste dezvoltarea din punct de vedere fizic si intellectual versus cei care nu au beneficiat de un aport corespunzator de DHA.***

De aceea, aportul optim de DHA in sarcina si alaptare este extrem de important. Avand in vedere ca in timpul sarcinii si alaptarii necesarul de DHA este foarte ridicat, poti, la recomandarea medicului, , sa administrezi un supliment ce contine DHA.

O optiune adesea recomandata de medicii ginecologi este Femibion® Sarcina Sanatoasa supliment alimentar ce contine doza optima de Omega-3 (DHA) si un complex de substante nutritive extrem de utile in aceasta perioada, printre care Metafolin® si acid folic.

*Adv Nutr. 2012 Jan;3(1):1-7. doi: 10.3945/an.111.000893. Epub 2012 Jan 5.

Omega-3 fatty acids EPA and DHA: health benefits throughout life.

Swanson D1, Block R, Mousa SA

Pharmaceutical Research Institute, Albany College of Pharmacy and Health Sciences, Rensselaer, NY, USA.

**Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2016 Sep;112:44-9. doi: 10.1016/j.plefa.2016.08.007. Epub 2016 Aug 17.

Predicting the effect of maternal docosahexaenoic acid (DHA) supplementation to reduce early preterm birth in Australia and the United States using results of within country randomized controlled trials.

Yelland LN1, Gajewski BJ2, Colombo J3, Gibson RA4, Makrides M5, Carlson SE6.

***Nutrients. 2018 Apr 24;10(5). pii: E529. doi: 10.3390/nu10050529.

Maternal DHA Status during Pregnancy Has a Positive Impact on Infant Problem Solving: A Norwegian Prospective Observation Study.

Braarud HC1,2, Markhus MW3, Skotheim S4,5, Stormark KM6,7, Frøyland L8, Graff IE9,10, Kjellevold M11.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina Vitamine sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre