Junk food in sarcina si alaptare, risc de obezitate la copii

/ / Modificat: 2014-02-07
Junk food in sarcina si alaptare, risc de obezitate la copii

Alimentele de tip junk-food sunt principalul factor favorizant al obezitatii. Gravidele, precum si mamele care alapteaza si consuma alimente junk-food risca sa aiba copii obezi.

Obiceiurile maternale influenteaza sanatatea copilului

Specialistii au facut cercetari si au descoperit ca predilectia catre produse junk-food in sarcina si alaptare se transmite si copilului, dupa ce acesta este intarcat. Dieta maternala pare sa influenteze astfel obiceiurile culinare viitoare ale copilului.

S-a constatat ca cei care au fost nascuti si hraniti de la mame care au mancat astfel de alimente au avut probleme de sanatate asociate cu obezitatea si diabetul.

Celule adipoase ale lor erau mari largi ceea ce i-a predispus la obezitate si la dificultati in a slabi rapid.

Se pare ca efectele au fost mai puternice in randul sexului feminin. Se pare ca barbatii folosesc alte mecanisme moleculare de reglare a stratului adipos decat femeile.

Programare fetala

Toate aceste ipoteze si idei ne duc cu gandul la programarea fetala. O multime de informatii sugereaza ca expunerea intrauterina la diversi factori poate conduce la o multime de efecte pe termen lung la copil. De exemplu, daca femeile fumeaza in timpul sarcinii, s-a descoprit ca vor avea copii cu o greutate mai mare decat cele care nu fumeaza. Acest lucru inseamna ca obiceiurile mamei influenteaza direct sanatatea copilului.

Schimbarea preferintelor culinare ale copilului predispus la junk food

greutate-sarcina

Chiar daca preferintele culinare ale mamei predispun copiii catre acelasi model culinar, expertii sustin ca acestia pot fi educati sa manance sanatos cu succes, adica sa-si schimbe treptat stilul alimentar.

Este si logic: de cate ori vei da copilului sa deguste cartofi prajiti, acesta se va adapta acestui aliment si il va prefera din ce in ce mai mult. Nu este usor sa ii schimbi preferintele. Copii au tendinta sa refuze introducerea de noi alimente in meniu, dar dupa 12-15 incercari de a i le da, ei sfarsesc prin a le consuma constant. Deci, incearca de 15 ori sa ii dai copilului sa manance un aliment nou, inainte de a decide ca nu ii place. Solutia este sa oferi copilului la o masa cel putin 2-3 alimente diferite.

Parintii ar trebui sa le ofere copiilor optiuni si sa ii indrume in final spre alimentatia sanatoasa si echilibrata. Dar daca acestia ii obisnuiesc doar cu un anumit gen de alimentate si nu variaza oferta, nu vor reusi sa ii asigure o alimentatie echilibrata, care este de fapt cheia unei vieti sanatoase si satisfacute.

Copiii care au fost alaptati exclusiv la san si carora li s-au introdus alimentele solide abia dupa varsta de 6 luni au tendinta sa consume o varietate mai larga de alimente. Acest lucru se explica prin faptul ca prin laptele matern ei sunt expusi la o multime de alimente pe care mamele le consuma.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie sarcina Alimente alaptare san Alimentatie mame

Articole recomandate

Citeste si despre