Este bine sa mananci portocale in timpul sarcinii?

| | Modificat: 2018-05-29 00:00:00

Este bine sa mananci portocale in sarcina pentru ca in afara de aportul de vitamina C, ele mai contin calciu, potasiu, acid folic si pentru a putea beneficia de proprietatile sanatoase ale acestora, le poti consuma zilnic, dar cu moderatie.

portocale-sarcina

Beneficiile portocalelor in sarcina

Iata cateva din beneficiile aduse de consumul de portocale in perioada sarcinii:

1. Portocalele imbunatatesc functiile sistemului imunitar

Vitamina C creste sistemul imunitar, iar femeile insarcinate au nevoie de o imunitate sanatoasa pentru ca sunt predispuse multor boli cauzate de alergii si alimente.

Daca consumi portocale in timpul sarcinii, nu numai ca asta iti va intari sistemul imunitar, dar iti va mentine si bebelusul sanatos. Vitamina C ajuta si la absorbirea unor anumiti nutrienti, cum este zincul, care ajuta la formarea vaselor de sange, a tesutului si a cartilagiilor fatului.

2. Ajuta la dezvoltarea creierului

Acidul folic este de la cinci la zece ori mai necesar in timpul sarcinii si portocalele pot sa indeplineasca aceasta cerinta a organismului. Acidul folic ajuta la dezvoltarea creierului si previne defecte ale tubului neural al copilului. Acidul folic ajuta si la dezvoltarea de noi celule de sange si tesuturi si imbunatateste greutatea de la nastere a copilului.

3. Previn constipatia

Continutul bogat in fibre ajuta tranzitul si previne constipatia, care este o afectiune des intalnita in timpul sarcinii.

4. Regleaza tensiunea

Portocalele au un continut de potasiu ridicat, care ajuta la reglarea tensiunii in timpul sarcinii si previne hipertensiunea.

5. Mentin hidratarea

Portocalele aduc o mare contributie dozei zilnice de lichide consumate, aducand un aport de sodiu si potasiu important mentinerii nivelului optim de fluide in organism.

6. Trateaza pietrele la rinichi

Portocalele cresc valoarea PH-ului din urina si astfel cresc eliminarea acidului citric din corp, ceea ce contribuie la prevenirea aparitiei pietrelor la rinichi.

7. Imbunatatesc aspectul pielii

Vitamina C continuta de portocale aduce doua beneficii de infrumusetare.Efectul antioxidant pastreaza pielea intinsa si hidratata si ajuta si la prevenirea acneei, care este o problema des intalnita la femei in perioada sarcinii.

Cate portocale poti manca in sarcina

Doza zilnica de vitamina C recomandata este de 85 de miligrame, care poate fi obtinuta prin consumarea a trei portocale pe zi. In sarcina, este bine sa ai in vedere faptul ca si alte alimente sau fructe contin vitamina C si sa calculezi fara a depasi aceasta doza recomandata, in caz contrar, pentru ca portocalele sunt acide, consumul in exces poate duce la probleme de aciditate in organism.

In ce moment al zilei este indicat consumul de portocale

Portocalele, sau orice alte fructe citrice, pot fi consumate chiar si pe stomacul gol in orice moment al zilei, ceea ce inseamna ca le poti include in dieta zilnica, consumandu-le in moduri variate, de la doua la patru ori pe zi.

Posibile efecte negative ale consumului de portocale

Desi exista multiple beneficii ale consumului de portocale in sarcina, este bine sa stii ca pot exista efecte negative atunci cand sunt consumate in exces:

  • Continutul crescut de acid citric poate cauza dureri de gat si este daunator smaltului.
  • Pot creste continutul de fibre din organism, ceea ce ar putea avea un efect negativ asupra digestiei si ar putea cauza crampe abdominale.
  • Pot creste cantitatea de calorii ingerate si nivelul de zahar, ceea ce poate cauza un risc crescut de diabet gestational.
  • Pentru ca au o aciditate crescuta, portocalele pot provoca arsuri.
  • Daca suferi de boala refluxului gastroesofagian, consumul in exces de portocale iti poate agrava starea.
  • Vitamina C in exces poate sa induca si travaliul inainte de termen.

Taguri Portocale Alimentatia in sarcina Alimentatia gravidei

Articole recomandate

Citeste si despre