De ce nu este bine sa mananci cat pentru doi atunci cand esti insarcinata, potrivit studiilor

/ / Modificat: 2018-10-22
De ce nu este bine sa mananci cat pentru doi atunci cand esti insarcinata, potrivit studiilor

Cu siguranta nu numai ca ai auzit de vorba "mananc cat pentru doi", dar este posibil sa fi si spus acest lucru cel putin o data atunci cand erai insarcinata. Un nou studiu demonstreaza insa ca acest motto poate avea un impact negativ de durata atat pentru mamica cat si pentru bebelus.

Nu este vorba doar despre faptul ca daca mananci cat pentru doi vei acumula kilograme in plus. Potrivit studiului, daca o femeie ia in greutate prea mult sau daca nu ia in greutate suficient atunci cand este insarcinata, acest lucru poate afecta negativ bebelusul.

De exemplu, studiul a descoperit faptul ca femeile care iau mai mult in greutate in timpul sarcinii au mai multe sanse sa dea nastere unor bebelusi mai mari, dar si sa manifeste o rezistenta crescuta la insulina si sa aiba o tensiune arteriala crescuta.

Expertii prevad si faptul ca acesti copii nascuti cu o greutate mai mare sunt mai predispusi riscului dezvoltarii de diabet, boli cardiovasculare si atacuri cerebrale atunci cand vor deveni adulti.

In mod surprinzator, aceleasi efecte negative au fost descoperite si in cazul femeilor care nu au luat suficient in greutate atunci cand au fost insarcinate.

Studiul a urmarit 905 de perechi mama-copil si a analizat cresterea in greutate pe parcursul celor 9 luni de sarcina. Din acest grup, 42% din mame au luat in greutate aproximativ 15 kilograme de la momentul in care au ramas insarcinate si pana cand au dat nastere bebelusului. Un total de 41% au luat mai mult de 15 kilograme in greutate, in timp ce 17% din acest grup nu au luat suficient in greutate pe perioada sarcinii.

Potrivit coordonatorului studiului, Profesorul Wing Hung Tam din Hong Kong, educatia este foarte importanta atunci cand vine vorba ca femeile sa invete implicatiile luarii in greutate in timpul sarcinii, acesta recomandand ca viitoarele mamici sa nu ia in considerare zicala "mananc cat pentru doi", deoarece crede el, aceasta ar putea fi periculoasa.

"O mama insarcinata are nevoie de o dieta echilibrata, bogata in nutrienti si de exercitii fizice moderate pentru a evita luarea in greutate excesiva", spune profesorul responsabil de realizarea acestui studiu.

Desi studiul s-a concentrat pe efectele adverse ale sanatatii copilului, obiceiurile alimentare ale unei femei insarcinate pot sa ii afecteze si propria sanatate in mod negativ, putand chiar da nastere diabetului gestational.

Acest studiu se alatura unui altul efectuat in anul 2017, care a demonstrat ca fraza "mananc cat pentru doi" exagereaza in mod disproportionat nevoile calorice ale unei femei in timpul sarcinii pentru ca de fapt, atunci cand ramane gravida o femeie nu trebuie sa mareasca consumul de alimente decat cu cateva sute de calorii in plus.

Anul acesta, Institutul de Medicina, o organizatie non-profit infiintata in 1970, componenta a Academiei Nationale de Stiinte din Statele Unite, specializata in recomandari privind sanatatea populatiei pe baza rezultatelor cercetarilor stiintifice, a adus schimbari in ceea ce priveste cresterea in greutate din timpul sarcinii, recomandand ca femeile insarcinate sa nu ia in greutate mai mult de aproximativ 15 kilograme.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie sarcina Mituri alimentatie sarcina Mancare sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre