Consumul de nuci si alune in timpul sarcinii

/ / Modificat: 2013-04-02
Consumul de nuci si alune in timpul sarcinii

Nucile si alunele fac parte dintre alimentele cu grad alergenic crescut. Multe dintre gravide sunt rezervate cand vine vorba de consumul acestora in timpul sarcinii, de frica sa nu provoace alergii bebelusului. Aceasta teorie este nefondata, iar medicii subliniaza de fiecare data cand au ocazia importanta consumului de fructe oleaginoase in sarcina atat pentru sanatatea mamei, cat si pentru dezvoltarea fatului. Exista insa si situatii in care aceste fructe cu coaja lemnoasa sunt interzise in alimentatia gravidelor.

Beneficiile consumului de nuci si alune in sarcina

Nucile si alunele sunt unele dintre fructele cu coaja lemnoasa care aduc o multime de beneficii in dezvoltarea fatului si sanatatea mamei. Reprezinta o alternativa sanatoasa si hranitoare la gustarile nocive pe care multe gravide au tendinta de a le rontai in sarcina - chips-uri, cartofi prajiti etc.

Sunt o sursa bogata de acizi grasi esentiali, proteine, fibre si minerale. Sunt unele dintre putinele surse alimentare care contin doze semnificative de calciu si acid folic, doua substante nutritive cruciale in sarcina.  

Nucile contin un complex de minerale esentiale pentru sanatate

  • magneziu;
  • mangan;
  • seleniu;
  • zinc;
  • fosfor;
  • cupru;
  • potasiu;
  • fier.

Aceste minerale, alaturi de continutul bogat de vitamina E si B, contribuie la dezvoltarea normala a fatului in cavitatea intrauterina. Este adevarat ca nucile si alunele sunt grase, insa contin grasimi sanatoase, esentiale pentru sanatatea organismului.

Cu toate acestea, datorita faptului ca alunele si nucile contin cantitati excesive de minerale si vitamine, dar si un numar mare de calorii, medicii recomanda consumul moderat al acestora in sarcina. Ei sfatuiesc gravidele sa le consume in cantitati mici, pe post de gustari, deoarece sunt hranitoare si instaleaza rapid senzatia de satietate.  

In ce conditii nu ai voie sa consumi alune si nuci in sarcina?

  Alunele si nucile fac parte din categoria de alimente cu potential alergenic crescut. Nu exista niciun pericol sa mananci astfel de fructe in sarcina, atat timp cat nu esti alergica la ele sau nu suferi de alergii alimentare pe care le-ar putea inrautati.

Si gravidele care sufera de astm, eczeme sau febra fanului ar trebui sa evite alunele si nucile in meniul lor din sarcina. 

Chiar daca sunt bogate in vitamine, minerale si acizi grasi Omega 3 si reprezinta o sursa bogata de substante nutritive in sarcina, specialistii sustin ca daca adopti o dieta echilibrata si sanatoasa, poti renunta fara probleme la aceste fructe cu coaja lemnoasa din meniu.

Un alt motiv pentru care unii medici nu recomanda alunele in alimentatia gravidelor este aflatoxina. Potrivit acestora, unele tipuri de alune si nuci pot contine urme de aflatoxina, o toxina produsa de mucegaiul care creste uneori in coaja lemnoasa a fructelor. Este o toxina periculoasa, care afecteaza ficatul si poate provoca cancer. Se pare insa ca urmele de aflatoxina din nuci si alune sunt destul de rar intalnite, iar cantitatile sunt atat de mici, incat ar fi nevoie de un consum foarte mare de astfel de fructe, pentru a afecta sanatatea gravidei si a fatului.

Consumul ocazional si in cantitati moderate de nuci si alune este sanatos si recomandat la gravidele sanatoase, care nu sufera de alergii si nu prezinta un istoric familial cu astfel de afectiuni.

Tu mananci alune si nuci in timpul sarcinii sau ai retineri din cauza riscurilor care planeaza asupra lor? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie sarcina Alergii sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre