Ceaiurile in sarcina: ce sa consumi si ce sa eviti

/ / Modificat: 2018-03-16
Ceaiurile in sarcina: ce sa consumi si ce sa eviti

Articol scris de dr. Silviu Istoc, medic primar Obstetrica-Ginecologie la Spitalul Medicover

Consumul de ceaiuri de plante in timpul sarcinii este cu siguranta o alegere inteleapta in comparatie cu bauturile cofeinizate. Bauturile care contin cafeina au un efect diuretic, reduc absorbtia nutrientilor si diminueaza glandele suprarenale. Intre schimb, ceaiurile de plante hidrateaza, fac aportul de substante nutritive usor de asimilat si hranesc organismul in timpul sarcinii.

Ceaiurile sunt, de asemenea, bogate in antioxidanti si vitamina C, care ajuta la reducerea nivelului de anxietate si de stres. Diferite tipuri de ceaiuri de plante pot reduce, de asemenea, greturile de dimineata si pot chiar pregati uterul pentru travaliu.

Ceaiuri sanatoase pentru sarcina

1. Ceaiul de ghimbir elimina greata, ajuta procesul de digestie si amelioreaza problemele de stomac. Trebuie doar sa adaugi patru sau cinci felii de radacina de ghimbir proaspat la o cana de apa fiarta si sa bei maximum trei cani pe zi.

2. Ceaiul de urzica ofera un nivel ridicat de fier, magneziu si calciu si este un ceai nutritiv foarte bun pentru a fi consumat in timpul sarcinii. Limiteaza-te la una sau doua cani pe zi.

3. Ceaiul de frunze de zmeura pregateste uterul pentru travaliu si previne hemoragia post-partum. Acesta este, de asemenea, bogat in calciu si magneziu si este sigur pentru a fi consumat incepand cu al doilea trimestru de sarcina. De obicei, femeile ar trebui sa bea o cana pe zi, de la 24 de saptamani, apoi pana la doua cesti de la 30 de saptamani, trei cesti de la 36 si trei pana la patru cesti de la 37 de saptamani.

4. Ceaiul din frunze de papadie este un sprijin minunat in timpul sarcinii tarzii in care retentia de lichide este o problema. Acest ceai este ridicat in potasiu si are un efect diuretic bland, dar eficient. Este indicat sa se adauge frunze de papadie la un alt ceai, deoarece are un gust usor amar.

5. Ceaiul de menta este bun pentru relaxarea muschilor stomacului pentru a ajuta la solutionarea stomacul deranjat, precum si la greata si varsaturi frecvente la inceputul sarcinii.

Ceaiuri interzise in sarcina

Potrivit cercetatorilor, consumul de cofeina in timpul sarcinii a fost legat in mod direct de reducerea greutatii la nastere a copilului. Conform acestui studiu, cofeina se absoarbe rapid si traverseaza placenta usor. Dupa ingerarea a 200 mg de cafeina, fluxul de sange in placenta s-a dovedit a fi redusa cu 25%. Citocromul P450 1A2, enzima principala implicata in metabolizarea cafeinei, este absenta in placenta si la fat. De asemenea, cafeina a extins durata sarcinii cu 5 ore pe 100 mg de cafeina pe zi. Din acest motiv, ceaiurile care sunt deosebit de bogate in cofeina ar trebui sa fie evitate in timpul sarcinii.

Ceaiul verde si cel negru sunt primele pe lista de restrictii. Acest lucru este cauzat de faptul ca ceaiul verde contine cantitati mari de cofeina si reduce absorbtia de acid folic. Deci, daca esti dependenta de ceai verde, limiteaza consumul la maximum o ceasca pe zi sau sa incearca aprovizionarea cu un ceai verde fara cofeina.

Ceaiul chai contine cafeina, dar consumat de 1-2 ori pe saptamana, este in regula. Poti achizitiona ceaiuri de la magazine ecologice si cafenele sanatoase. Ceaiul de musetel este bun, atata timp cat nu exista nici o istorie de guturai, altfel nu este recomandat in timpul sarcinii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Ceaiuri Sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre