Ce se intampla daca mananci picant in sarcina

/ / Modificat: 2018-07-09
Ce se intampla daca mananci picant in sarcina

Daca exista un singur lucru de care nu trebuie sa te invinuiesti in timpul sarcinii, este faptul ca poti sa mananci dupa bunul plac al inimii. Orice viitoare mamica are pofte la un anumit moment dat in sarcina, pofte coplesitoare, care ii acapareaza mintea si o fac sa innebuneasca dupa un anumit miros sau gust.

Fie ca sunt dulci, sarate sau acrisoare, combinatiile la care poftesti in sarcina sunt inexplicabile de multe ori, adeasea ciudate, dar trebuie sa le incerci ca sa pui capat obsesiei ce a pus stapanire parca pe mintea ta.

Multe femei poftesc la mancaruri picante, dar ce se intampla daca mananci picant in sarcina si cum este afectat fatul?

Este bine sa mananci picant in primul trimestru de sarcina?

In primul trimestru de sarcina, riscul unui avort spontan este destul de ridicat, lucru care le ingrijoreaza excesiv pe gravidute si le face sa fie mult mai atente in special cand vine vorba de alimentatie. Daca iti plac mancarurile picante, insa esti ingrijorata ca i-ar putea dauna fatului, afla cele mai frecvente cauze ale avortului spontan sunt anomaliile cromozomiale survenite pe parcursul gametogenezei (formarii oului), nu din cauza mancarii. Prin urmare, cata vreme nu faci excese, nu ai de ce sa-ti faci griji. 

Mancarurile picante provoaca avort spontan?

Unele dintre cele mai comune mituri legate de consumul de alimente picante in sarcina se refera la avortul spontan, dar si la faptul ca ar putea grabi travaliul si provoca o nastere prematura. Specialistii confirma ca nu sunt decat niste simple mituri, fara o baza stiintifica.

In trimestrele 2 si 3 de sarcina, mancarurile picante nu fac altceva decat sa provoace arsuri la stomac si reflux gastroesofagian. Nu afecteaza fatul, doar amplifica aceste senzatii neplacute.

Ce se intampla, de fapt, cand mananci picant in sarcina

Potrivit specialistilor, mancarea picanta nu are efecte adverse asupra fatului. Doar cantitati foarte mici din ceea ce mananci ajung in lichidul amniotic, asa ca nu iti face griji, agitatia din pantec nu este provocata de felul picant pe care l-ai mancat la pranz.

Totusi, excesele nu sunt niciodata bune, de aceea nici mancarea picanta consumata excesiv nu este recomandata, chiar daca ea nu iti pune in pericol bebelusul, poate sa te afecteze pe tine.

1. Mancarea picanta poate provoca probleme digestive

Arsurile la stomac sunt simptomele cel mai des intalnite atunci cand este consumata mancarea picanta. In timpul sarcinii, presiunea uterului asupra stomacului poate duce la reflux gastric acid. Acizii din stomac pot refula catre esofag si cauza arsuri, eructatii si greata. Poti sa simti si o arsura in piept si pe gat ce iti creaza discomfort. Prea multe condimente pot provoca diaree sau indigestie.

2. Mancarea picanta sau mirosul acesteia poate agrava greturile matinale

In timpul sarcinii poti deveni mai sensibila in ceea ce priveste mirosurile, in special cele puternice, de aceea este mai bine sa eviti adaugarea de noi condimente in dieta ta.

3. Mancarea picanta poate agrava boala refluxului gastroesofagian (BRGE)

Daca consumi mancare picanta in sarcina, nu te vei imbolnavi brusc de BRGE, insa daca deja suferi de aceasta afectiune, iti va agrava simptomele. Exista o serie de credinte populare care spun ca daca mananci picant vei avea contractii inainte de termen sau vei naste prematur, insa astfel de afirmatii nu au nicio baza reala demonstrata; exista tari cu traditii culinare extrem de picante si condimentate, copiii din astfel de tari fiind nascuti la termen si la fel de sanatosi ca orice alt copil.

De fapt, cercetari recente sustin ca prin expunerea fatului la o diversitate de mancaruri si gusturi, sansele copilului de a avea o paleta gustativa dezvoltata si o arie de preferinte culinare mai larga, pe masura ce creste, sunt mult mai mari.

In concluzie, moderatia este importanta si daca iti este pofta de ceva foarte iute, incearca o cantitate mica la inceput pentru a-ti testa limita de permisivitate a stomacului. Daca iti provoaca indigestie sau arsuri este mai bine sa ocolesti astfel de mancaruri.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie sarcina Mituri alimentatie sarcina Mancare sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre