Nume de copii la moda, le alegem sau nu?

/ / Modificat: 2014-03-10
Nume de copii la moda, le alegem sau nu?

art_nume_copilNumele de copii la moda sunt cele ale copiilor vedetelor, ale idolilor preferati sau cele originale, unice, cu insemnatate. Daca nu ai deja in minte ce nume ti-ar placea pentru micutul tau, atunci criteriile de alegere pot fi destul de impovaratoare.

Sa fie popular sau la moda? Sa fie clasic sau modern, original? Este indicat sa alegi un nume doar pentru ca este la moda? Atunci cand parintii incearca sa aleaga numele bebelusului au de optat intre 2 categorii mari:

  • alegeri populare (clasice, nume de Sfinti etc.);
  • alegeri neobisnuite (nume unice, inventate, la moda).

Este recomandat sa alegi un nume la moda copilului tau?

Indiferent dupa ce criteriu vei alege numele copilului exista atat avantaje, cat si dezavantaje. Tendinta actuala se invarte in jurul alegerii numelor cat mai pompoase, originale, dar si la moda. Frecvente din acest punct de vedere sunt numele copiilor celebritatilor preferate, care instaureaza trendul, numele idolilor sau personajelor de film favorite.

Sa iti numesti bebelusul dupa o stea in ascensiune sau dupa idolul preferat poate suna foarte bine si parea o idee foarte buna la momentul respectiv, insa acestea au tendinta sa paleasca foarte repede ca insemnatate, iar vedeta favorita sa iasa din lumina reflectoarelor.

Si ce faci daca descoperi un nou idol la cativa ani dupa nastere?

nume_ciudate_copiiSpecialistii care au analizat de-a lungul timpului metodele si criteriile de alegere a numelor de copii si impactul lor asupra societatii si culturii sustin ca exista suisuri si coborasuri cand vine vorba de alegerea numelor in tendinte.

Acestea au perioade de varf in care sunt foarte folosite, dar tind sa paleasca si sa dispara din alegerile parintilor la fel de repede in perioadele imediat urmatoare celor ascensionale.

Se pare ca numele clasice, populare sunt mult mai rezistente in timp decat cele persiflabile, la moda, actuale. Acestia au realizat mai multe studii si au descoperit ca anumite nume care erau considerate la moda au disparut foarte rapid din preferintele viitorilor parinti.

Un nume este considerat iesit din trend atunci cand a fost dat la nastere la mai putin de 10% din cel mai mare numar al sau inregistrat in trecut. Cu cat un nume ce era la moda prin unicitatea sa devine mai popular sau comun, cu atat preferinta pentru el scade.

De ce nu este recomandat sa alegi un nume la moda?

Primul motiv este cel evocat si un pic mai sus. Pentru ca moda se schimba repede, iar numele respectiv ar putea cadea cu usurinta in "demodat" foarte curand. In plus, trendul numelor de bebelusi este stabilit in afara granitelor tarii noastre, urmarindu-se indeaproape ce nume a dat Jennifer Lopez gemenilor sau care este viitorul nume al fetitei Victoriei Beckham. Alegerea unor nume cu rezonanta straina ar putea aduce un dezavantaj bebelusului nascut pe taramuri autohtone.

Majoritatea acestor nume "la moda" sunt greu de scris si de pronuntat si pot pune probleme copilului la maturitate. In plus, numele cat mai originale, ciudate si unice au tendinta fie izolate, iar persoana care le poarta odata cu ele. Copiii cu nume populare romanesti, clasice se integreaza mai bine in grupuri si comunitati decat cei care au nume straine si ciudate.

Un nume care rezoneaza dubios ridica semne de intrebare pentru un interlocutor si multe suspiciuni cu privire la provenienta, la parinti etc. Copilul trebuie sa se regaseasca in numele pe care i-l oferi.

Aproape toti copiii au probleme cu numele lor pe masura ce cresc si spun cel putin o data ca le-ar fi placut sa aiba alt nume. Insa atata timp cat numele lui este unul obisnuit, autohton, comun acesta se identifica mai usor cu locul, poporul si comunitatea si chiar cu el insusi. Este important sa fie cat mai usor de scris si pronuntat pentru ca in acest fel nu vor fi nevoiti la maturitate sa repete de cateva ori atunci cand spun cuiva cum ii cheama.

Exista un nivel de stres important care apare din aceasta cauza si care e inutil sa fie dat "gratuit" copiilor. In plus, un nume original, oricat de important si semnificativ ar fi el, ar putea fi luat in deradere de ceilalti copii. Micutul tau ar putea fi tachinat pe seama lui, ceea ce i-ar putea afecta stima de sine. Sunt multe lucruri importante pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand alegi numele bebelusului! Nu conteaza numai ca iti place tie, trebuie sa tii cont si de impactul asupra lui mai incolo!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alegerea numelui copii Nume la moda copii Nume populare copii Nume copii

Articole recomandate

Citeste si despre