Cele mai folosite nume de fete din Romania

/ / Modificat: 2013-03-02
Cele mai folosite nume de fete din Romania

Cele mai folosite nume de fete din Romania sunt cele clasice, traditionale si cat se poate de romanesti. In ciuda tendintelor, care atrag in fiecare an prenume noi, inventive, sofisticate si exotice, parintii romani au ramas devotati de-a lungul timpului numelor simple si populare, specifice meleagurilor mioritice. Iata care sunt cele mai raspandite nume de fete pe teritoriul tarii noastre!

Foto: newmothertips.com

Directia pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date inregistreaza zilnic zeci, poate sute, de nume noi pentru copii. Cu toate ca statisticile evidentiaza o tendinta a parintilor de a importa nume noi, straine, bizare, reprezentantii insitutiei sustin ca cei mai multi dintre ei raman fideli numelor simple, deosebite si populare romanesti.

Maria

Maria este, de departe, cel mai frumos si indragit nume de fetite din tara noastra. Tocmai datorita semnificatiei lui profunde, fiind purtat de Sfanta Fecioara Maria si reprezentand expresia puritatii, dar si sonoritatii lui impresionante, este si cel mai folosit sau popular nume de fete de la noi.  

Alexandra

Alexandra este un nume des intalnit in randul fetitelor din Romania. Face parte din topul celor mai populare nume de copii si este derivat de la numele Alexandru, care in greaca inseamna a proteja, a apara un barbat.  

Ana

Un nume putenic rezonant in istoria si cultura romana, dar si de inspiratie biblica, Ana este cel mai simplu, melodios si frumos nume romanesc. Este purtat de foarte multe fetite din tara, iar parintii nu inceteaza sa il aleaga atunci cand vor sa-si boteze bebelusii, cel mai adesea fiind utilizat in combinatia - Ana-Maria. In acceptiunea ebraica inseamna "a avea mila, a binevoi".

Andreea

Andreea este varianta feminina a lui Andrei, un nume popular la romani si cu o semnificatie speciala, fiind expresia curajului si a puterii.

Stefania

Stefania este un alt nume adesea pus fetitelor de pe meleagurile noastre. Deriva de la varianta masculina Stefan, un nume important de Sfant din calendarul crestin ortodox, iar in etimologia greaca inseamna "coroana, ghirlanda", cea cu care erau premiati sau incununati invingatorii.

Ioana

Ioana a fost un prenume de fete la moda dintotdeauna. Are provenienta religioasa, fiind purtat de Sfantul Ioan, cel care a infaptuit botezul Mantuitorului si care este considerat cel mai popular in randul romanilor. Parintii apeleaza inca la acest prenume traditional romanesc si il asociaza adesea in tot soiul de combinatii interesante - Daria Ioana, Alessia Ioana, Ana Ioana, Alexandra Ioana, Maria Ioana etc.

Dana, Daniela

Dana sau Daniela este un nume foarte popular in Romania. Are origine evreiasca si semnifica "Dumnezeu este judecatorul meu". Este si un nume biblic foarte important, mai ales in documentele Vechiului Testament.

Sofia

Sofia ramane un prenume sofisticat si elegant pentru fetite, foarte apreciat in randul parintilor curajosi si moderni. Are o provenienta greceasca si semnifica intelepciune sau cunoastere. A fost purtat de mari capete regale ale epocii bizantine, de unde si "pretiozitatea" lui.

Elena

Elena este un nume care rezoneaza puternic atat in istoria si cultura globale, cat si in religie. Este purtat de una dintre cele mai mari Sfinte din calendarul crestin-ortodox, mama Imparatului Constantin, dar si de cea considerata in cultura greaca drept cea mai frumoasa femeie din lume, Elena din Troia.

Daria

Daria este un nume care a devenit popular in ultimii ani in Romania. A atras rapid atentia parintilor prin sonoritatea lui puternica si armonioasa si a devenit in scurt timp unul dintre cele mai alese nume de fete de la noi.

Laura

Laura este un prenume de fetite modern si proaspat introdus in onomastica traditional romaneasca. Are origini latine si semnifica laur (dafin), cu care se incununau odinioara invingatorii, poetii, eroii. Chiar daca nu dateaza din vremuri stravechi, numele este foarte popular in tara noastra si intra inca in preferintele multor parinti.  

Tie ce nume popular de fetite iti place cel mai mult? Pe copilul tau cum il cheama si cum ai ales numele lui? Spune-ne mai multe in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nume fete Nume copii

Articole recomandate

Citeste si despre