Top 10 nume de fete in 2015

/ / Modificat: 2016-01-08
Top 10 nume de fete in 2015

Odata ce ai aflat ca astepti un copil, cu siguranta ti-au trecut prin minte zeci, poate chiar sute, de nume potrivite pentru viitorul membru al familiei. Optiunile sunt foarte multe, iar alegerea numelui trebuie facuta cu mare atentie deoarece isi va pune amprenta pe intreaga viata a copilului.

Parintii isi doresc nume deosebite pentru micutii lor, astfel ca in 2015 au fost foarte populare nume moderne, care in trecut se intalneau mai rar. In cazul fetelor, paleta de nume este foarte ofertanta, iar pe langa numele mai exotice pe care le-au ales parintii pentru fetitele lor, au fost extrem de dese si numele traditionale romanesti.

Maria, cel mai popular nume de fete in Romania

Cel mai popular nume de fetite in 2015 a fost "Maria", un nume romanesc, care a ramas printre preferatele parintilor indiferent de vremuri. Inspiratia principala pentru acest el este Biblia, iar numele este o expresie a puritatii si feminitatii. De altfel, el are un corespondent in majoritatea tarilor, fiind extrem de popular la nivel mondial. Englezii il traduc "Mary", francezii "Marie", evreii "Miriam".

Nu este de mirare ca cei mai multi parinti din Romania aleg numele "Maria" pentru fetele lor deoarece femei remarcante din istorie au purtat acest nume. Maria Antoaneta, Regina Maria a Romaniei si Marie Curie sunt doar cateva exemple de personalitati deosebite care poarta acest nume.

Multi parinti aleg si alte forme derivate ale numelui "Maria", precum "Mariuca", "Mari", "Mariana" sau alaturarea "Ana-Maria". O forma moderna, folosita tot mai des este si "Anne-Marie".

In topul celor mai populare nume de anul trecut regasim si numele "Elena". Nume de origine greceasca, el inseamna "cea mai frumoasa dintre muritoare". "Elena din Troia", femeia din cauza careia a izbucnit Razboiul Troian, este una dintre cele mai cunoscute personaje din mitologia greaca, inspirand parintii in alegerea numelui.

Sofia, cel mai nou intrat nume in top

Unul dintre cele mai noi nume intrare in top este "Sofia". La greci, Sofia era zeita intelepciunii, iar cuvantul grecesc "sophie" semnifica intelepciune. Este un nume de fete la moda pe care tot mai multi parinti il dau micutelor lor. Foarte populara este si forma "Sophia", mai moderna si cu iz occidental.

Desi la noi este considerat un nume relativ nou, numele "Sophia" este unul dintre cele mai populare la nivel mondial. El se regaseste de ani buni in topurile cu cele mai utilizate nume de fetite in Germania, Scotia, Austria, Finlanda, Canada, Mexic si Brazilia.

"Daria" se afla si el in topul celor mai populare nume din 2015, fiind un nume mai modern, abia intrat in preferintele romanilor. Acesta provine din limba persana si semnifica "cea care mentine binele".

"Andreea", "Alexandra", "Ana", alte optiuni populare

Ani la rand numele "Andreea" s-a plasat pe primul loc in alegerile parintilor si in 2015 acesta se mentine in topul celor mai uzuale nume. Nume de origine greceasca, "Andreea" este asociat curajului si barbatiei, fiind purtat de femei puternice si bataioase.

"Alexandra" este si el unul dintre cele mai populare nume date fetitelor nascute anul trecut si un nume uzual in general in tara noastra. Este un nume de origine greceasca insemnand "protectoare a oamenilor".

Foarte des intalnit si inclus in topul numelor de fete in 2015 este si "Ana". De origine ebraica, provine de la "Hannah", si inseamna "a avea mila, a binevoi". Este utilizat atat singular, cat si in cominatia cu "Maria".

In topul primelor 10 nume date fetitelor nascute in 2015 s-au mai regasit si "Antonia" si "Gabriela".

Cum aleg parintii numele pentru fetitele lor

Exista foarte multe criterii dupa care parintii aleg numele pentru fetitele lor. Pentru multi din dintre ei este extrem de important ca numele sa fie unul deosebit, unic, la fel ca si copilul lor.

Sunt insa si alte criterii, cum ar fi alaturarea armonioasa cu numele de familie sau daca numele este unul care a fost al bunicii sau al strabunicii.

In fiecare an s-a observat si o tendinta a parintilor de a da fetelor numele unor celebritati din lumea filmului sau din lumea sportului. Si personajele de pe marile ecrane reprezinta o sursa de inspiratie pentru parinti atunci cand se gandesc la numele pentru fetita lor. Statisticile arata ca numele dat de parinti fetitelor a fost foarte mult influentat de vedetele la moda in anul respectiv.

Numele influenteaza mult viata unei persoane. Un vechi proverb latin spune ca "nomen est omen", in traducere, "numele este destin". Copilul tau va auzi in fiecare zi de zeci de ori acel nume si ii va defini intreaga existenta, astfel ca trebuie sa fie bine cantarit orice aspect.

Influenta pe care o are numele asupra destinului unei persoane este incontestabila deoarece este prima carte de vizita si primul factor dupa care persoanele din jur isi formeaza o parere. Exista si numeroase studii care arata ca numele este un element cheie atunci cand vine vorba despre formarea unei opinii despre o persoana.

Spre exemplu, un studiu realizat in 2014 la Universitatea din Queensland, Australia, arata ca persoanele care au nume mai usor de pronuntat si cu mai multe vocale sunt mai credibile si mai convingatoare. Acelasi studiu a demonstrat ca persoanele cu un nume usor de pronuntat au sanse mai mari sa castiga alegeri si sunt mai simpatizati.

Desi parerile legate de alegerea unui nume sunt impartite, unii psihologi spun ca un nume deosebit influenteaza pozitiv viata copilului, in timp de altii pledeaza pentru un nume uzual, intr-un punct acestia se pun de acord. Numele copilului ar trebui ales gandidu-ne la viitorul adult si la cum se va prezenta el intr-un mediu profesional.

Conform datelor Instututului National de Statistica, in fruntea topului celor mai populare de nume feminine din Romania, indiferent de ani, se afla "Ana-Maria". Clasamentul este completat, in ordine, de "Maria", "Andreea", "Alexandra", "Ioana", "Elena", "Maria Alexandra", "Denisa", "Bianca Maria", "Georgiana".

Tu ce nume ai ales pentru fetita ta? Se regaseste in topul celor mai populare? Cum ai ales numele pentru ea? Scrie-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre