Cele mai populare nume de fete din Romania in 2011

/ / Modificat: 2012-07-17
Cele mai populare nume de fete din Romania in 2011

Numele romanesti de fete au suferit si ele, de-a lungul timpului, o multime de modificari si s-au adaptat tendintelor vremii la fel ca si cele de baietei. Chiar daca, sa spunem, Maria ramane unul dintre cele mai populare si iubite nume romanesti de fetita, parintii au ales in ultimii ani mai multe variatiuni sau derivatii ale acestuia: Mariela, Mary, Mara sau Mia, in incercarea de a se adapta tendintelor, dar de a pastra si originea unui nume autentic, popular, inspirat.

Cu sau fara derivatii sau prescurtari, exista cateva nume extrem de populare in Romania, care au facut furori in 2011! Multe dintre preferintele romanilor s-au indreptat tot catre nume traditionale romanesti, foarte putine fiind cele care au patruns in urma influentelor din afara!

In topul numelor populare de fete din Romania raman prenumele clasice: Ioana, Daria, Maria sau Elena, dar patrund si nume noi si inspirate, precum Olivia, Rebeca, Teodora sau Stefania. Descopera mai multe nume influente in tara noastra in 2011!

Maria

Maria ramane, poate, cel mai iubit si indragit nume de fete de pe meleagurile autohtone. Pe langa faptul ca are o incarcatura spirituala si biblica puternice, fiind asociat cu Sfanta Fecioara Maria, mama Mantuitorului, in evreiasca mai are si semnificatia de "copil dorit".

Cu siguranta, nici sonoritatea placuta si rezonanta istorica nu i-au lasat indiferenti pe parintii care au ales, in numar foarte mare, sa isi boteze fetitele astfel anul trecut.

Daria

Daria a fost unul dintre cele mai populare nume de fete ale anului 2011. A luat amploare in ultimii ani si a ajuns printre favoritele multor parinti, pastrandu-se inca la moda si in 2012.

Este forma feminina a prenumelui Darius si are o origine persana, avand semnificatia de "cea care stapaneste binele".

Olivia

Olivia este un nume destul de atipic pentru romani, cu o origine germanica, dar considerat un nume englezesc. Provine de la "Alfhere", care inseamna maslin.

Numele este atestat si in documente istorice, fiind strans legat de "duminica floriilor", o sarbatoare crestina straveche, care atunci se numea "dies olivaei" sau "domenica olvarum".

Olivia se mai traduce si prin finete, o caracteristica numai potrivita pentru orice fetita gratioasa si dragalasa.

Rebeca

Rebeca este un nume superb pentru fetite. Are o sonoritate placuta si o semnificatie speciala, provenind din ebraica, "Ribkah", care se traduce prin splendoare. Rebeca mai provine si din grecesul Rebekka.

Este un prenume care a atras atentia multor parinti romani in 2011, ajungand sa patrunda cu rapiditate in topul celor mai populare nume ale anului.

Sofia

Sofia este un nume imparatesc, rafinat si elegant, purtat de femei de vaza din istorie. Nici semnificatia lui nu este mai prejos, avandu-si provenienta in grecescul "sophia", care se traduce prin intelepciune.

Sofia era numele purtat de zeita greceasca a intelepciunii, de aceea, numele mai simbolizeaza si "intelepciunea divina".

Ilinca

Ilinca este un nume des intalnit in Romania si a fost la mare cautare in 2011. Prenumele isi are originea atat in legendele grecesti, cat si in ebraica, simbolizand "Domnul este adevaratul dumnezeu".

Interpretat in cultura romaneasca, Ilinca ar insemna "stralucire dumnezeiasca" sau "lumina".

Ioana

Foarte popular pe meleaguri romanesti, numele Ioana ramane unul dintre cele mai indragite si iubite nume de fetite.

Se considera ca daca pui numele Ioana sau Ion copilului, ii aduci un soi de "jertfa" lui Dumnezeu pentru faptul ca ti-a daruit un copil. Este un fel de a multumi divinitatii pentru minunea infaptuita, de unde si simbolistica numelui de "dar de la Dumnezeu".

Elena

Elena este un nume cu o puternica rezonanta atat in crestinism, cat si in istorie sau literatura. Este un prenume frumos si popular printre copiii romani si a fost la mare moda anul trecut printre cei care au devenit parinti de fetite.

Elena provine din limba greaca - "helane" - torta, foc sacru si "hele" - lumina soarelui. In plus, Elena este si una dintre cele mai mari Sfinte ale crestinatatii, mama Sfantului Contantin.

Stefania

Chiar daca Stefan ramane forma autentica a numelui si unul dintre cele mai populare prenume de baieti de la noi din tara, derivatul Stefania, forma feminina a lui, a fost din ce in ce mai cautata de parinti in 2011.

Numele deriva din termenul grecesc "stephanos", care se traduce prin coroana sau ghirlanda ori "cununa cu care se incununau invingatorii din lupta".

Teodora

Romanii nu au ramas indiferenti, in 2011, nici la numele feminin Teodora. Chiar daca este folosit adesea cu prescurtarea de Teo, cei mai multi copii care sunt strigati in acest fel, poarta numele de Teodora sau Teodor in certificatul de nastere.

Provine din limba greaca, de la Theos - "Dumnezeu" si doron - "dar" si simbolizeaza "darul lui Dumnezeu". Este un nume de inspiratie biblica, fiind purtat de multi Sfinti si arhiepiscopi importanti ai crestinismului.

Iulia

Prenumele Iulia este din ce in ce mai raspandit in onomastica moderna. Are o sonoritate placuta, este melodios si dulce si este un prenume foarte inspirat pentru o fetita.

Numele este interpretat pornind de la forma veche a unui termen neatestat documentar - "Iuilius", care ar fi, de fapt, numele divinitatii supreme. In latina clasica, termenul "Iovis", de la care se crede ca ar proveni Iulia, denumea lumina cerului.

Raluca

Raluca este un alt nume care a devenit "vedeta" in 2011 printre multi parinti de fetite. Este un prenume cu radicini puternic impamantenite in cultura tarii noastre, avand o rezonanta puternica si in istorie, in special in Tara Romaneasca.

De fapt, prenumele Raluca este originar din engleza foarte veche, in care se traducea prin "camp de pasari", dar in acceptiunea mitologica greaca, el provine din Hera - zeita casatoriei si Kleos - glorie.

Tie ce nume popular de fete de anul trecut iti place cel mai mult? Pe copilul tau cum il cheama? Cum i-ai ales numele de botez? Are vreo semnificatie speciala pentru tine? Povesteste-ne in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nume populare fete Nume copii

Articole recomandate

Citeste si despre