Ce nume de copii sunt in tendinte in 2016

/ / Modificat: 2017-09-08
Ce nume de copii sunt in tendinte in 2016

Cuplurile care se pregatesc sa devina parinti in 2016 au o multime de provocari in fata lor. Una dintre ele este gasirea unui nume pentru bebelus.

Este o alegere extrem de importanta, care ii va defini intreaga existenta copilului vostru, astfel incat trebuie facuta cu multa grija.

In ultimii ani numele straine au devenit din ce in ce mai populare, parintii inspirandu-se din cultura pop pentru a alege prenumele micutului. Au revenit in tendinte si numele traditionale romanesti. Nume precum Ilinca sau Ileana sunt din ce in ce mai dese, desi o lunga perioada de timp nu mai erau printre preferintele parintilor.

Cele mai populare nume de copii in prezent in tara noastra sunt in cazul fetelor Maria, Elena si Ioana, iar in cazul baietilor Andrei, David si Alexandru. In general, parintii isi doresc nume unice pentru copiii lor, insa vor sa dea si un nume de sfant crestin pentru cel mic pentru a-i sarbatori onomastica. Deja a devenit regula cel de-al doilea prenume si tot mai des intalnim si cazuri de copii cu trei prenume.

Daca vrei ca micutul tau sa aiba un nume "la moda", consulta lista noastra cu numelor de copii in tendinta in 2016:

Pentru fetite:

- Ema (Emma)
- Sofia
- Olivia
- Daria
- Antonia
- Ana
- Iris
- Ines
- Anais
- Eva

Pentru baieti:

- Horia
- Calin
- Vladimir
- Matei
- Luca
- Filip
- Darius
- Eric
- Stefan
- Toma

Cand vine vorba despre nume "internationale", site-ul Baby Center trece in revista urmatoarele tendinte pentru anul acesta in materie de nume de bebelusi: pentru fete - Emi, Nora, Astrid, Adeline, Cleo, Luna, Olivia, Anna, Sandra, Sophia, Ciara, iar in cazul baietilor - Alberto, Stan, Lucian, Noah, Adam, Daniel, David, Roberto, Theo, Sebastian.

Cum sa alegi numele perfect pentru copilul tau

Este firesc sa nu fii hotarata in legatura cu numele copilului. Foarte multi parinti trec printr-o perioada de indecizie si se intampla adesea ca numele ales de mama sa nu fie pe placul tatalui si viceversa.

Pentru a usura alegerea numelui perfect pentru micutul tau, noi ti-am pregatit un scurt ghid care sa te ajuta in acest sens.

1. Puneti toate numele care va plac pe o lista

Viitorilor parinti le trec zilnic zeci de idei de nume prin minte, asa ca cel mai bine ar fi sa faceti o lista la care sa contribuie ambii parinti si care sa va ajute sa centralizati intr-un fel toate numele care va plac. Daca vizualizati toate numele va va fi mai usor sa-l alegeti pe cel perfect.

2. Nume de personaje din carti sau filme

Veti gasi un adevarat izvor de inspiratie in cartile si filmele preferate. Daca ti-au placut trasaturile unui personaj, ii poti da numele copilului dupa el. Numele peronalitatilor istorice pot deveni si ele prenumele copilului tau. Multi parinti aleg nume din seriale de televiziune, un caz notabil fiind "Urzeala Tronurilor" care a fost sursa de inspiratie pentru nou-nascuti din intreaga lume.

3. Numele bunicilor si ale strabunicilor

S-ar putea sa gasesti un nume frumos chiar la voi in familie. Ganditi-va la numele bunicilor si strabunicilor vostri, numele traditionale romanesti revin in tendinte si, in plus, va fi un nume deosebit tocmai din cauza ca a fost al unui alt membru al familie voastre.

4. Urmareste statisticile cu numele date in anii anteriori

Numele date nou-nascutilor intr-un an sunt centralizate, asa ca poti consulta statisticile din ultimii ani pentru idei de nume sau pentru a vedea daca numele ales de tine se afla printre ele. Multi parinti cred ca au ales un nume deosebit pentru copilului lor si realizeaza apoi ca el este de fapt printre cele mai populare.

5. Inspira-te din numele celebritatilor sau din numele din familiile regale

Celebritatile din lumea filmului, a muzicii sau a sportului au fost adesea si cele care au stabilit tendinte nu doar in vestimentatii sau accesorii, ci si in cazul alegerii numelor pentru bebelusi. In tara noastra, spre exemplu, a fost un adevarat fenomen in acest sens starnit de performantele Nadiei Comaneci, astfel ca multe fetite au primit acest nume la nastere.

Si numele primite de membrii familiilor regale pot fi un exemplu. Anul acesta s-a nascut cel mai tanar membru al familiei regale britanice, printesa Charlotte, nume care a devenit aproape instantaneu foarte popular printre nou-nascutii englezi. Numele "Diana" este o alta optiune populara pentru fetite, dupa printesa britanica Lady Di.

Dupa ce v-ati hotarat pentru un nume folositi-l in mod curent pentru a va obisnui cu el si pentru a vedea daca este intr-adevar alegerea cea mai buna. In acelasi timp, in alegerea numelui perfect pentru copil ar trebui sa tii cont si de numele de familie si cum suna acestea impreuna. Acorda atentie cacofoniilor in alaturarea celor doua nume, precum si asocierilor repetitive care nu suna bine.

Evita sa-i dai copilului o forma diminutivala a numelui. El nu va ramane toata viata un copil, va deveni adult, va ajunge in medii profesionale si cu siguranta nu va fi foarte placut sa i se adreseze subalternii sau seful cu "domnul Vladut" sau "doamna Crinuta".

Parintii au libertate totala cand vine vorba despre numirea copiilor, insa exista si norme pe care trebuie sa le respecte.

In 2011 s-a schimbat un articol in Codul Civil astfel incat acum "este interzisa inregistrarea de catre ofiterul de stare civila a prenumelor indecente, ridicole si a altora asemenea, de natura a afecta ordinea publica si bunele moravuri ori interesele copilului, dupa caz". Numele bizare vor fi, asadar, refuzate de cei de la Directia de Evidenta a Populatiei.

Alegerea unui nume este mai grea decat pare, iar psihologii ne atrag atentia ca numele are o importanta majora asupra unei persoane si isi pune amprenta pe dezvoltarea unui copil. Parintii nu ar trebui sa-si dea frau liber imaginatiei cand dau numele copiilor pentru a nu ii pune pe acestia in situatii in care ar putea fi ridiculizati din cauza unui prenume iesit din comun.

Ai alege un nume din lista noastra pentru micutul tau? Te-ai hotarat deja la un nume pentru cel mic? Ai auzit alte nume care urmeaza sa fie populare anul acesta si iti surad? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nume copii

Articole recomandate

Citeste si despre