Probleme urinare si genitale la fetite

/ / Modificat: 2013-03-28
Probleme urinare si genitale la fetite

Fetitele sunt mai predispuse la probleme urinare sau genitale in copilarie decat baieteii. Mictiunile dese, dureroase, insotite de culoare sau miros neplacut al urinei, sunt adesea asociate cu infectii ale tractului urinar si probleme la rinichi. Desi mai putin frecvente in copilarie, exista si cateva afectiuni genitale - scurgeri vaginale, adeziuni labiale, vulvita - care pot aparea la fetite si pe care este bine sa inveti sa le recunosti.

Probleme urinare la fetite

Infectiile urinare la fetite

Infectiile urinare sunt afectiunile cel mai frecvent intalnite in copilarie, mai ales la fetite. Infectia poate fi localizata in orice parte a tractului urinar - rinichi, uretera, vezica urinara sau uretra - ori se poate raspandi in toate.

Sunt cauzate de bacterii care patrund in tractul urinar printr-o igiena intima precara. Se caracterizeaza prin mictiuni frecvente, insotite de dureri si usturime, miros si aspect neplacut al urinei si, uneori, febra. Se trateaza cu antibiotice, prescrise doar de pediatru.

Incontinenta urinara

Incontinenta urinara este frecvent intalnita in copilaria timpurie. Este adesea asociata enurezisului sau "udarii patului". Fetita se scapa pe ea, la varste mici, din cauza dezvoltarii insuficiente a muschiului sfincterian, care controleaza urina si scaunele. Aceste mici accidente mai pot aparea si din cauza amanarii nevoii de a merge la baie.

Enurezisul dispare odata cu inaintarea in varsta. Educatia privind obiceiurile de igiena intima ajuta fetita sa inteleaga cat este de important sa mearga la timp la baie si sa nu amane momentul. Exista cazuri, rare, cand incontinenta urinara este cauzata si de probleme structurale ale vezicii urinare, caz in care este nevoie de interventie medicala.

Mictiunile frecvente

Acestea apar deopotriva la fete si la baieti.

Un copil poate "face des pipi" din mai multe motive. Cand mictiunile frecvente apar la un copil care nu le avea inainte, pot fi cauzate de o boala (cum ar fi o infectie de tract urinar sau diabet). Copilul trebuie examinat de medic, iar o proba de urina luata la laborator.

Majoritatea copiilor (si a adultilor) care in mod regulat trebuie sa urineze frecvent au un nivel ridicat de tensiune interioara sau ingrijorare. In unele cazuri e vorba de un stes de moment, in altele de o tendinta cronica. Chiar si un atlet normal, viguros, poate fi nevoit sa mearga la toaleta din sfert in sfert de ora inaintea unei curse.


Parintii trebuie sa descopere in acest caz care este motivul de incordare a copilului. Uneori, e vorba de felul in care e tratat acasa, alteori de relatiile cu alti copii, iar cel mai adesea de o combinatie intre cele doua situatii.

Un caz frecvent intalnit este al relatiei dintre un copil timid si un profesor care pare sever. Copilul e prea incordat pentru ca vezica sa urinara sa se poata destinde pentru a retine urina, apoi incepe sa-si faca griji in ce priveste cererea permisiunii de a merge la toaleta. Daca profesorul face mare caz din a-i permite sa iasa din clasa, situatia se inrautateste si mai mult.

Este intelept ca parintele sa arate profesorului o recomandare din partea medicului care sa ceara nu numai scuzarea copilului, ci sa-i explice firea sa si de ce vezica lui urinara functioneaza asa.

Ocazional, cand vremea este foarte calda, cand copilul transpira si nu se hidrateaza, pot trece si opt ore fara sa urineze. Cand urineaza, urina este putina cantitativ si inchisa la culoare. Un lucru asemanator se intampla si daca copilul e febril. In aceste doua situatii trebuie sa aveti grija sa il hidratati suficient, mai ales daca este mic si nu poate sa o faca singur.

Cauzele durerilor la mictiune


O cauza foarte frecventa de dureri la mictiune la fetite poate fi inflamarea zonei din jurul orificiului de deschidere in exterior al uretrei, poate prin contactul cu materii fecale. Fetita poate simti nevoia sa urineze des, desi s-ar putea sa nu elimine nimic sau doar cateva picaturi. Medicul trebuie sa o consulte, iar urina sa ii fie examinata la laborator, pentru a determina daca nu cumva este vorba de o infectie de tract urinar.

Pana sa puteti ajunge la medic, disconfortul fetitei poate fi usurat prin asezarea 5-10 minute intr-un lighean cu apa calduta in care s-a adaugat o jumatate de lingura de bicarbonat de sodiu, dupa baie uscati zona cu grija.

Probleme genitale la fetite

Vulvita

Vulvita este o inflamatie a vaginului. Este cauzata de scutecele murdare sau de sapunul folosit in timpul baitei pentru curatarea zonei genitale a fetitelor. Afectiunea se caracterizeaza prin urinari dureroase si iritatie locala.

Nu este nevoie de interventii medicale sau tratamente speciale pentru a o vindeca. Problema dispare dupa renuntarea la sapun in igiena organelor genitale. Si schimbarea frecventa a scutecelor ajuta la recuperarea mai rapida dupa vulvita.

Scurgerile si sangerarile vaginale

Fetitele pot prezenta scurgeri vaginale inca de la nastere, uneori chiar insotite de mici urme de sange. Nu sunt intotdeauna semnul unei infectii sau unei afectiuni. Scurgerile insotite de urme de sange pot aparea inca din primele zile dupa nastere. Acest fenomen apare din cauza ca sangele copilului contine la nastere hormoni sexuali ai mamei, care provoaca aceasta minimenstruatie. Pe masura ce nivelul de hormoni scade, dispare si sangerarea vaginala.

Sangerarile vaginale mai pot fi provocate si de leziuni aparute la nivel genital, la varste mai mari. Se produc prin introducerea accidentala a unor obiecte straine in vagin. Astfel de accidente pot provoca si aparitia infectiilor.

Mergi cu fetita la medic daca scurgerile vaginale sunt abundente, urat mirositoare, daca se plange de dureri in zona genitala sau observi ca apar sangerari persistente. E posibil sa fie vorba de o afectiune severa, care necesita interventii sau tratamente medicale specializate.

Adeziunea labiala

La varste mici, fetitele se mai pot confrunta cu o problema genitala importanta: adeziunea labiala. Pana la sfarsitul perioadei prescolare, in jurul a 6 anisori, labiile (buzele exterioare) sunt lipite partial. Este o conditie fiziologica normala, si nu patologica, care apare frecvent in dezvoltarea fetitelor.

Labiile incep sa se desfaca sau dezlipeasca de la sine, abia dupa ce productia de hormoni din organismul fetitei incepe sa creasca. Nu trebuie dezlipite cu forta, deoarece nu ajuta in vreun fel sau altul la imbunatatirea functiilor vaginale. In plus, poate fi foarte dureros pentru fetita.

In cazul in care se acumuleaza secretii vaginale sub labii, este important sa mergi cu fetita la medic, deoarece exista riscul infectiilor.  

Fetita ta s-a confruntat cu probleme urinare si genitale in copilarie? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni fetite Infectii urinare copii Afectiuni genitale bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre