Otita externa la copii

/ / Modificat: 2017-02-22
Otita externa la copii

Otita externa este o inflamatie a pavilionul urechii, provocata cel mai des de o infectie de natura bacteriana sau virala. Cunoscuta si sub numele de "urechea inotatorului", otita externa poate aparea mai usor la copiii care inoata in apa cu continut ridicat de clor si nu isi curata corect urechile de apa sau la copiii care sufera de alergii, eczeme, psoriazis sau dermatita seboreica.

Cauze

Infectia este adesea cauzata de o bacterie sau un virus, dar poate fi si de natura cutanata (furuncul) sau provocata de o ciuperca. Traumatismul conductului auditiv extern, produs uneori prin curatarea agresiva a pavilionului urechii, este o alta cauza care duce la aparitia otitei externe.

Simptome

Primele simptome care anunta aparitia otitei externe sunt:

- mancarimi la nivelul urechii;
- scaderea calitatii auzului in urechea afectata;
- durere la atingerea urechii;
- inflamarea si inrosirea pavilionului urechii;
- scurgerea unui lichid alb din ureche.

Puroiul si febra apar doar in cazurile foarte grave.

Complicatii

Infectiile cu stafilococ sunt cele care provoaca cel mai adesea complicatii grave. Otita externa poate deveni "maligna" atunci cand inflamatia afecteaza si tesutul osos. Acesta complicatie este intalnita cei mai des la copiii care sufera de diabet sau care au sistemul imunitar deprimat. Infectia cu bacilul piocianic poate duce si la paralizia fetei, iar spitalizarea este necesara pentru prevenirea aparitiei osteomielitei (raspandirea infectiei in tesutul osos).

Tratament

Tratamentul indicat pentru otita externa depinde de cauza infectiei care a dus la aparitia ei. Pot fi folosite antibiotice (sub forma de picaturi, sau administrate oral pentru cazurile grave), analgezice sau corticosteroizi. Daca otita externa a fost provocata de un furuncul, nu este recomandata incizia acestuia, pentru a preveni raspandirea infectiei.

Daca micutul tau manifesta simptomele otitei, este importanta consultarea rapida de catre un medic. Acesta va examina timpanul pentru a stabili daca otita este interna sau externa si va incepe rapid tratamentul pentru a evita aparitia complicatiilor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Otita Infectie

Articole recomandate

Citeste si despre