Mihai Craiu, despre o noua afectiune descrisa la copii in timpul pandemiei de coronavirus

/ / Modificat: 2020-05-18
Mihai Craiu, despre o noua afectiune descrisa la copii in timpul pandemiei de coronavirus

Specialistii de laTESSy (The European Surveillance System) din cadrul ECDC au facut o interventie privind o noua afectiune care a fost descrisa la cei meci in timpul pandemiei.

Asa numitul PIMS-TS. Adica Paediatric Inflammatory Multisystem Syndrome temporally, asociat cu infectia cu SARS-CoV-2.

Medicul pediatru Mihai Craiu a facut cateva clarificari, pentru "a nu cadea in excesele emotionale tipice romanilor. Mai ales acum, cand diversi zelosi tulburati, agita inutil lucrurile, emitand si propagand teorii puerile - pentru experti, caci acestor "babaieti" li se par realitati indiscutabilešŸ˜„," spune medicul.

Despre ce este vorba in comunicatul oficial al Agentiei Europene de Preventie si Control a Bolilor?

Mihai Craiu precizeaza ca este vorba de 230 de cazuri de copii cu PIMS-TS descrise in anul acesta, pe durata pandemiei. La TESSy au fost raportati copii (cu varsta intre 0 si 14 ani) infectati cu SARS-CoV-2, DOAR 2.1% din totalul pacientilor descrisi in Europa. Iar 2 din acesti pacienti au decedat. Unul in UK si altul in Franta. Ambii fiind "sanatosi" anterior bolii.

Ce spune Mihai Craiu

"1. In perioada de supraveghere citata de TESSy au fost peste 1.351.798 cazuri COVID-19, in cele 14 tari din regiune care au raportat mai mult de 16.000 cazuri (incluzand Romania!).

2. Cazurile de PIMS-TS sunt EXACT aceeasi boala despre care vorbea presa de cateva saptamani, din aprile 2020. Numita sindrom Kawasaki incomplet.

3. In cazurile publicate, majoritatea, au fost supraponderali si obezi. Decesul din UK a fost consemnat la un copil "sanatos" de 14 ani si 95 kg.

4. Imensa majoritate a pacientilor afectati de PIMS-TS nu sunt de origine caucaziana, din punct de vedere genetic. Ambele decese au fost la pacienti de origine afro-caraibiana.

5. Doar unii din pacientii citati au avut teste COVID-19 pozitive. Aproape niciunul nu a avut test pozitiv RT-PCR (dar asta e normal pentru o maladie care este presupus asociata cu o complicatie tardiva a noului coronavirus, prin mecanism autoimun).

CONCLUZIILE avertizarii Agentiei Europene

  • riscul general al copiilor din UE/EEA în fata COVID-19 este considerat a fi REDUS. Aceasta estimare se bazeaza pe o probabilitate redusa de a face infectia cu noul coronavirus si pe impactul moderat al bolii asupra copilului.
  • riscul general al copiilor din EU/EEA în fata PIMS-TS este considerat a fi REDUS. Aceasta estimare se bazeaza pe o probabilitate extrem de redusa de aparitie a bolii in pofida unui potential impact mai mare al acesteia.

Un editorial, in nota temperata, publicat in NEJM spune ca ar fi prudent, in timpul comunicarii acestor avertizari, sa mentionam ca PIMS-TS este foarte rar observat si ca legatura sa cu SARS-CoV-2 nu a foat stabilita cu certitudine si nici complet inteleasa!," scire medicul pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dr mihai craiu Pandemie coronavirus Afectiune copii

Articole recomandate

Citeste si despre