Medic pediatru: Sfaturi pentru parintii panicati de coronavirus. "2% din toti bolnavii au fost copii"

/ / Modificat: 2020-02-26
Medic pediatru: Sfaturi pentru parintii panicati de coronavirus.

Coronavirusul starneste panica in randul populatiei, dupa ce a depasit granitele Chinei si a ajuns in Europa. Italia este cea mai afectata tara de pe Batranul Continent, bilantul epidemiei ajungand la 11 decese. 

Cazuri noi de contaminare cu coronavirus au fost confirmate si in Franta, Germania si Spania si unul in Elvetia.

In acest context, medicul Mihai Craiu le da parintilor cateva sfaturi pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii. Acesta le transmite sa ramana calmi, chiar daca virusul va ajunge si in Romania. Pana acum s-a dovedit ca acesta ii ocoleste pe copii. Medicul se bazeaza pe date concrete. In urma bilanturilor s-a dovedit ca 2% din toti bolnavii inregistrati au fost copii si ca cei cu varsta sub 10 ani reprezintă doar 1% din TOTAL. 

Fapte si cifre

"Pentru ca sunt multe emoții la mijloc, acum mai multe decat in urma cu o saptamana, cand nu exista un focar atat de aproape de noi (ma refer la Italia), doresc sa fac ce ar trebui sa faca toti specialistii...

Adica sa vorbesc despre fapte si sa evoc solutii. Declaratii iresponsabile au fost si vor mai fi facute. In ambele sensuri. Atat cele care ridica epidemia COVID-19 la rang de catastrofa planetara cat si cele care vor lua in bataie de joc problema.

Iar unii vor emite scenarii sau vor face predictii. Acestea nu ajuta nimanui si inflameaza inutil o situatie deja tensionata.

Cateva FAPTE...

In acest articol din JAMA (Jurnalul Asociației Medicale din America) numit "Caracteristicile si Lectiile importante pe care le-am invatat din epidemia COVID-19 din China," sunt prezentate FAPTE, CIFRE.

1. El a fost publicat dupa o analiza a primelor 72.314 cazuri de infectie cu noul coronavirus.

2. Pentru parintii din Romania si de oriunde ar fi de retinut ca 2% din toti bolnavii inregistrati au fost copii si ca cei cu varsta sub 10 ani reprezinta doar 1% din TOTAL.

3. NICIUN sugar infectat nu a murit pana in prezent. Niciunul nu a facut o forma extrem de grava. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2761659…

4. Nou-nascutii mamelor cu pneumonie COVID-19 se pare ca nu au fost infectati intrauterin - https://www.thelancet.com/…/PIIS0140-6736(20)30360…/fulltext," noteaza medicul.

"Nu este cazul sa luam masuri ciudate si sa cheltuim sume astronomice pe remedii dubioase" 

Medicul ii mai sfatuieste pe parinti sa nu cheltuie banii pe remedii indoilenice impotriva coronavirusului si se fie respectate regulile simple de igiena.

"Cu alte cuvinte nu este cazul sa luam masuri ciudate si sa cheltuim sume astronomice pe remedii dubioase sau masti chirurgicale destinate unei protectii indoielnice.

Ce merge sigur? Spalatul corect pe maini (90% dintre noi o facem incorect si in graba, mai putin de 20 secunde) cu apa si sapun sau cu solutii alcoolizate speciale, evitarea atingerii ochilor, fetei si a gurii cu mainile nespalate si evitarea aglomeratiilor, mai ales in spatii inchise.

Ce ar mai putea merge? Sa vorbim cu ai nostri copii. Sa le spunem ca e normal sa fie ingrijorati si sa ii intrebam ce simt. Sa ii invatam eticheta tusei (cu tuditul in cot sau in servetel/batista de hartie de unica folosinta) si sa se spele corect pe maini, dupa ce ating suprafete comune - clante, balustrade, obiecte de la locul de joaca, din parc etc.

Sa ne comportam normal, fara sa tipam sau sa ne varsam nervii si emotiile in fata lor, sau pe ei!! Nu vor intelege de ce mama si tata s-au transformat radical in comportament in ultimele zile.

Urmariti surse oficiale, nu stiri de senzatie sau site-uri obscure, specializate in teoria conspiratiei," mai scrie Mihai Craiu pe pagina de Facebook.

Sursa: Spitalul Virtual pentru Copii

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dr mihai craiu Coronavirus Sfaturi parinti

Articole recomandate

Citeste si despre