Diareea cronica la copii

/ / Modificat: 2013-02-15
Diareea cronica la copii

Diareea cronica este o afectiunea severa care se caracterizeaza prin aparitia episoadelor diareice de cel putin 3 ori pe zi, pe o perioada destul de lunga de timp, chiar si de doua saptamani. De obicei, diareea cronica se instaleaza pe fondul altor afectiuni medicale de care sufera cel mic sau a unei alimentatii defectuoase. Chiar daca nu pare a fi o boala grava, in cazul unui sistem imunitar slabit, diareea cronica poate pune in pericol viata copilului. Iata care sunt cauzele diareei cronice si cum se trateaza!

Cauzele diareei cronice

Diareea cronica este cauzata de un virus, o bacterie sau un parazit. Cele mai frecvente cauze ale acestei afectiuni la copii sunt virusurile. Exista doua virusuri responsabile pentru aparitia diareei cronice: norovirusul (care cauzeaza gripa la stomac) si rotavirusul (cauzeaza gastroenterica acuta). Exista si o serie de afectiuni sau boli care pot declansa aparitia diareei cronice la cei mici:

  • pancreatita cronica;
  • boala Crohn;
  • hipertiroidismul;
  • tumorile;
  • deficiente de imunoglobulina.

Exista si alti factori de risc care pot declansa aparitia acestei afectiuni cronice: medicamentele (laxativele sau antibioticele) si alimentele (laptele si produsele cu proteine din soia).  

Simptomele diareei cronice la copii

Pe langa faptul ca episoadele diareice apar de cel putin 3 ori pe zi, mai multe zile sau saptamani la rand, ele sunt insotite si de alte simptome neplacute:

  • crampe abdominale;
  • febra;
  • greata;
  • crampe;
  • urme de sange in scan.

Diareea cronica nu este considerata o afectiune contagioasa, insa copilul se poate infecta daca intra in contact cu saliva unei persoane infestate (este sarutat pe gurita, baga manuta in gura unui copil infectat si apoi in gurita lui etc.).  

Diagnosticarea diareei cronice

In situatia in care observi ca cel mic are diaree mai mult de 3 zile la rand, mergi cu el la medic. Acesta ii va face un consult medical fizic copilului, iti va adresa mai multe intrebari legate de starea lui de sanatate, de alimentatia din ultimele zile sau de tratamentele medicamentoase pe care le urmeaza si va stabili diagnosticul.

Medicul va recomanda si realizarea unei analize la scaun, in care o mostra din fecalele copilului este analizata in laborator, la microscop, pentru determinarea prezentei bacteriei sau a altor paraziti ori germeni care au dus la aparitia infectiei.

Tratamentul diareei cronice

Medicul va prescrie copilului un tratament adecvat in functie de cauza care a dus la aparitia afectiunii cronice. In cazul in care diareea cronica apare pe fondul unei infectii cu o bacterie, atunci medicul ii va prescrie tratament cu antibiotice.

Daca diareea cronica are origine virala sau alt parazit a declansat-o, nu se vor recomanda medicamente decat in scopul ameliorarii simptomelor. Diareea va trece de la sine.

Hidratarea intensa a copilului este o masura importanta pentru prevenirea complicatiilor acestei afectiuni. Deshidratarea este un efect secundar frecvent al diareei si poate fi extrem de periculoasa pentru sanatatea celui mic. Din alimentatia copilului trebuie excluse alimentele grase, cu fibre, cu cofeina sau cu lapte, care ar putea inrautati afectiunea.  

Copilul tau a suferit vreodata de diaree cronica? Spune-ne cum l-ai ajutat sa isi revina mai usor, in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diaree copii Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre