Diabetul zaharat, un pericol pentru copii. Cum il previi?

/ / Modificat: 2018-11-22
Diabetul zaharat, un pericol pentru copii. Cum il previi?

Diabetul este o boala cronica, incurabila, de doua tipuri. Diabetul zaharat de tip I si diabetul de tip II. Pana acum cativa ani, aceasta boala era trecuta doar in dreptul adultilor.

Acum, pentru ca multi copii sunt supraponderali, au ajuns sa fie si ei afectati.

In ceea ce priveste diabetul zaharat, apar cateva intrebari: Cine sufera? Cum poti sti daca copilul tau risca sa faca diabet? Ce se poate face pentru a evita acest lucru?

Acum poti afla raspunsul la toate aceste intrebari.

Ce este diabetul?

Se compune dintr-o crestere a glucozei in sange. Acest zahar provine din alimentele pe care le consumam si toate celulele corpului au nevoie sa traiasca. Dar pentru a patrunde in celule este necesara prezenta insulinei, un hormon pe care il produce pancreasul. Atunci cand acest lucru nu functioneaza bine si produce insulina putina sau deloc, glucoza nu poate intra in celule si se acumuleaza in sange.

Este o boala periculoasa?

Diabetul este o boala incurabila care, daca nu este bine controlata, va provoca in cele din urma complicatii grave, cum ar fi orbire, insuficienta renala sau probleme circulatorii (cardiace, cerebrale sau motorii).

Tipuri de diabet

Diabet zaharat de tip I, nou-nascut sau juvenil. Pancreasul produce putina insulina, astfel incat copilul care il are trebuie sa isi injecteze acest hormon pe toata durata vietii. Nivelurile de glucoza pot creste sau scadea brusc in sange.

Diabetul de tip II sau adult. Pancreasul produce o insulină ineficienta, iar glucoza nu poate intra in celule. Persoanele care o utilizeaza ar trebui sa ia medicamente pentru a-si face insulina mai activa. Odata cu trecerea timpului, activitatea pancreasului scade si, dupa cativa ani, pacientul va trebui sa isi injecteze insulina.

De ce apare diabetul de tip II la copii?

Cresterea diabetului de tip II la copii este cauzat de faptul ca multi sunt supraponderali. Mecanismul este urmatorul: atunci cand kilogramele sunt in exces, grasimile ingerate se acumuleaza in ficat si muschi, ceea ce face ca insulina secretata de pancreas sa fie ineficienta.

Care sunt simptomele

Unii copii pot sa nu aiba simptome. In general, aceasta boala produce o foarte mare pofta de mancare, deoarece organismul nu poate folosi glucoza care provine din alimente; urinarea frecventa, deoarece organismul scapa de glucoza acumulata prin urina; multa sete si oboseala.

Factori de risc

Copiii cu parinti obezi sunt mai expusi riscului de a suferi de aceasta boala, indiferent daca ei sunt diabetici sau nu. La fel si tinerii care sunt obezi, indiferent daca au un istoric in familie si tinerii care sufera de asa-numitul sindrom X sau sindrom metabolic. Adica sunt supraponderali si au un nivel ridicat de zahar, colesterol si acid uric.

Cum iti dai seama daca copilul tau este diabetic?

Cand exista factori de risc, medicul pediatru trimite copilul la endocrinolog, care va cere un test de sange numit "testul de suprasolicitare a glucozei pe cale orala". Cand testul este pozitiv, copilul este expus riscului de a fi diabetic, in cazul în care nu se iau masuri urgente.

Cum se controleaza glucoza?

Glucoza se controleaza printr-o dieta sanatoasa, scazuta in calorii, grasimi si carbohidrati si bogata in fructe, legume si proteine vegetale. Cu aceasta dieta copilul pierde kilogramele in plus si invata sa manance sanatos. Aceasta masura este mai eficienta in controlul bolii decat in cazul administrarii de medicamente antidiabetice. Daca copilul mananca bine si slabeste, nivelurile de glucoza se stabilizeaza putin cate putin.

Dar trebuie efectuate toate controalele de glucoza recomandate de medic. Controleaza nivelurile de colesterol si acid uric si tensiunea arteriala, din cand in cand.

Exercitiul fizic regulat imbunatateste starea de sanatate si combate obezitatea.

Evita cafeaua, ceaiul, bauturile stimulative si tutunul. Acestea nu cresc nivelul de glucoza, dar provoaca probleme circulatorii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Diabet Diabet copii Obezitate Obezitate copii Pericole Pericol

Articole recomandate

Citeste si despre