Copilul are paduchi. Ce faci?

/ / Modificat: 2017-02-01
Copilul are paduchi. Ce faci?

Ai descoperit ca micutul tau are paduchi. Primul sentiment care te incearca este de jena, fiindca iti imaginezi ca ceilalti vor crede ca nu ai fost in stare sa iti ingrijesti copilul. Apoi esti tentat sa intri in panica, pentru ca nu stii cum s-a ajuns in situatia aceasta si, mai ales, ce este de facut in continuare.

Trebuie sa stii ca pediculoza capului - paduchii - este frecvent intalnita la copii mai ales la intrarea in colectivitate, asa cum sunt gradinitele si scolile, si nu se afla in legatura cu igiena precara. Cel mai frecvent apar in randul copiilor cu varste cuprinse intre 3 si 11 ani.

Cum recunosti paduchii

Paduchii sunt niste paraziti cu sase picioare care au dimensiunea unei seminte de susan. Au de obicei culoarea pielii si o forma plata, care ii face greu de identificat. Lindinii, adica ouale pe care femelele le depun pe firele de par aproape de scalp, sunt si mai greu de observat.

Paduchii nu sar si nu zboara, astfel incat singura modalitate de transmitere a lor este contactul direct cu parul infestat. In cazul in care nu se afla pe par, se deshidrateaza si mor foarte repede. Pot rezista, in schimb, submersiei pana la sase ore, astfel ca spalatul pe cap simplu nu ii omoara. Semnul cel mai frecvent al acestei parazitoze este mancarimea, senzatie care se intensifica mai ales noaptea.

Ce masuri trebuie luate

E important sa actionezi cat mai repede cu putinta, intrucat paduchii se inmultesc rapid si la fel se pot si raspandi. Cel mai usor verifici gradul de infestare pe parul uscat, la radacina parului, dupa urechi si in zona cefei.

Sampon anti paduchi

Samponul obisnuit nu are niciun efect in cazul pediculozei. Sunt necesare sampoane special, cu formule care sufoca si deshidrateaza paduchii de cap si ouale acestora in scurt timp de la aplicare. Aceste sampoane nu contin insecticide, astfel ca pot fi folosite in siguranta. Samponul se aplica pe par si se lasa sa actioneze timp de 10-15 minute, apoi este clatit cu apa din abundenta. Aceste sampoane impotriva paduchilor se vand insotite si de un piepten special, cu dinti lungi si foarte desi. Parul trebuie pieptanat suvita cu suvita cu acest piepten. Se indeparteaza astfel toti paduchii si lindinii gasiti. Tratamentul cu sampon anti paduchi se repeta a doua zi.

Lotiune anti paduchi

Tot in comert vei putea gasi lotiuni sub forma de spray care au rolul de a favoriza detasarea paduchilor si a oualor de pe firele de par, care sunt apoi indepartate cu ajutorul unui piepten special. Folosirea unei astfel de lotiuni nu necesita si utilizarea unui sampon anti paduchi, intrucat actioneaza pe acelasi principiu. Lichidul se aplica pe par, dupa care se asaza o casca din plastic si se lasa sa actioneze cateva ore. Se piaptana apoi parul cu un piepten des si se spala cu sampon.

Spuma anti paduchi

Un alt produs modern de indepartare a paduchilor este spuma anti paduchi. Aceasta are si rol de a calma senzatia de mancarime de la nivelul pielii.

Remedii naturiste

Gazul si otetul cu sare sunt unele dintre cele mai vechi metode de indepartare a paduchilor. Din pacate, acestea ataca pielea scalpului cauzand iritatii si senzatie de arsura. Cu ulei de masline se unge capul si scalpul persoanei afectate, apoi se acopera cu o casca de dus si abia dimineata se spala parul cu sampon. Parul inca ud se piaptana cu pieptenul special pentru indepartarea paduchilor si a lindinilor. Unul dintre remediile populare este usturoiul. Din cateva capatani de usturoi se formeaza o pasta in care se adauga zeama de lamaie, apoi se aplica pe scalp. Dupa 30 de minute se clateste cu apa calda.

Copilul trebuie tinut in carantina

O masura esentiala de prevenire a raspandirii infestarii cu paduchi si la alti copii este introducerea copilului in carantina. Acest lucru inseamna ca, pana la eliminarea totala a paduchilor si lindinilor, copilul va fi izolat, nu va intra in contact cu alti copii. E indicat ca perioada de izolare sa dureze cat mai putin pentru a nu fi traumatizanta pentru cel mic. Si in cadrul familiei se va evita folosirea obiectelor de igiena cum sunt prosoapele sau periile de par cu cele ale persoanei infestate cu paduchi.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Paduchi copii Paduchi si lindini

Articole recomandate

Citeste si despre