Cand este recomandata terapia cu aerosoli la copii

/ / Modificat: 2017-02-20
Cand este recomandata terapia cu aerosoli la copii

Terapia cu aerosoli este o forma de tratament a afectiunilor respiratorii, indicata in special in cazul copiilor, ca alternativa la tratamentul cu antibiotice. Acest tip de terapie utilizeaza doze mici de substanta activa, reducandu-se astfel riscul afectelor adverse. Pe de alta parte, raspunsul la tratament este unul rapid.

Tipuri de aparate de aerosoli:

Exista trei tipuri de aparate care pot genera aerosoli:

- nebulizatoare;

- dispozitive de inhalare cu pudra uscata;

- dispozitive de inhalare presurizate cu doze determinate. Inhalatoarele presurizate cu doze determinate si nebulizatoarele genereaza particule lichide sau suspensii, in timp ce inhalatoarele cu pulbere uscata genereaza particule solide.

Dispozitivele de inhalare cu pulbere uscata se folosesc de propria respiratie a pacientului si au un au un contor care arata cate doze au mai ramas. Dificultatea apare in timpul tratamentului, pentru ca pacientul trebuie sa inspire rapid si profund. De aceea, aceste dispozitive nu sunt potrivite pentru copiii mici, deoarece acestia nu sunt capabili sa aiba un flux inspirator corespunzator.

Nebulizatoarele si inhalatoarele presurizate, cum sunt cele cu ultrasunete raman preferatele parintilor si ale pediatrilor. Copiii mici si bebelusii se pot speria insa de zgmototul produs de nebulizatoarele clasice. Prin urmare, daca iti permiti diferenta de pret, pot opta pentru aparatul de aerosoli cu ultrasunete, mult mai silentios. In plus, acest timp de aparat este portabil, spre deosebire de nebulizator.

Ce aparat de aerosoli sa alegi, in functie de varsta copilului?

Pentru copii mai mici de 4 ani, pediatrii recomanda utilizarea dispozitivului de inhalare presurizate cu doze determinate, impreuna cu un spacer dedicat cu valva si masca faciala. O alternativa mai ieftina este nebulizatorul cu masca faciala. De la varsta de 5 ani, se poate folosi atat inhalatorul presurizat, impreuna spacerul dedicat si piesa bucala sau masca faciala, cat si nebulizatorul cu masca faciala sau piesa bucala. Nebulizatorul clasic permite folosirea unei doze mari de medicament, precum si mixarea de solutii. La nevoie, se poate administra concomitent si oxigen. Nu este nevoie ca micul pacient sa invete vreo tehnica speciala de respiratie.

Administrarea medicatiei inhalatorii se poate face si in timpul somnului, studiile aratand ca depunerea de aerosoli este cu 74% mai mare la un copil ,,adormit". O sedinta de aerosoli cu nebulizatorul dureaza mai mult decat una afectuata cu un inhalator presurizat.

Cum functioneaza terapia cu aerosoli?

Nebulizatorul transforma solutia medicamentoasa intr-un flux de aerosoli. Acestia contin microparticule de lichid ce pot fi inhalate. Nebulizatorul este conpus dintr-un kit de nebulizare, compresor (aparatul in sine), furtun si masca. Aparatul este utilizat pentru administrarea de medicamente persoanelor cu afectiuni ale cailor respiratorii.

Durata unei sesiuni de aerosoli, administrati cu ajutorul nebulizatoarului dureaza aproximativ intre 5 si 10 minute. In majoritatea cazurilor, se recomada repetarea tratamentului de 2, 3 ori pe zi. Aparatul este foarte usor de utilizat. Nu trebuie decat sa introduci solutia pentru aerosoli in rezervorul de medicament si sa inchizi capacul kit-ului de nebulizare. Atasezi apoi masca sau piesa de gura la kit-ul de nebulizare si conecteazi furtunul la nebulizator. Pozitionezi masca pe fata celui mic, in dreptul nasului si a si a gurii, dupa care pornesti aparatul. Nebulizatorul are un grad ridicat de eficienta, fiind capabil sa distribuie integral medicamentul in caile respiratorii, transformand in aerosoli 99% din substanta medicamentoasa. Particulele de aerosoli generate au dimensiunea optima pentru scopul propus. Nebulizatorul poate fi folosit pentru transformarea in aerosoli atat a solutiilor, cat si a suspensiilor vascoase.

Cand copilul respira, aerosolii patrund prin gura, trahee si bronhii, care se ramifica in pasaje respiratorii mai mici numite bronhiole. Acestea contin la randul lor mici saculeti cu aer, numire alveole.

Cele mai folosite medicamente in terapia cu aerosoli sunt bronhodilatatoarele, care relaxeaza caile respiratorii, acestea devenind mai spatioase, ceea ce ajuta copilul sa respire mai usor.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Aerosoli Nebulizator Nebulizare Aerosoli copii

Articole recomandate

Citeste si despre