Boli grave in copilarie: Ghid pentru copiii cu varste intre 0-3 ani

/ / Modificat: 2018-12-04
Boli grave in copilarie: Ghid pentru copiii cu varste intre 0-3 ani

Nimic nu este mai ingrozitor pentru un parinte decat sa isi vada copilul suferind, iar in cazul copiilor mici sa recunosti bolile grave poate fi o sarcina dificila, pentru ca multe dintre primele simptome ale afectiunilor din copilarie seamana intre ele.

Urmatorul ghid te poate ajuta sa recunosti semnele afectiunilor grave si iti indica ce trebuie sa faci:

Cand trebuie sa suni la serviciul de ambulanta

Nu ezita sa apelezi serviciul de urgenta si sa ceri o ambulanta, daca micutul tau manifesta urmatoarele simptome:

  • ii este greu sa respire, sau nu respira normal – daca copilul prezinta astfel de probleme de respiratie, tuseste persistent, ii este greu sa scoata sunete sau sa vorbeasca, trebuie sa respire mult mai puternic pentru a trage aer in plamani si muschii dintre coaste se retrag atunci cand incearca sa respire atunci ar putea suferi de pneumonie sau astm grav. In astfel de cazuri copilul este trist, tacut si respira zgomotos.
  • nu reactioneaza, este molesit sau somnoros – este normal ca cel mic sa fie somnoros uneori, de exemplu dupa ce a supt, dar daca ti se pare ca este mai somnoros decat de obicei, atunci acest lucru ar putea indica o afectiune grava; daca nu il poti trezi oricat de mult incerci, cere ajutor medical de urgenta pentru ca lipsa de reactie poate fi semnul unor afectiuni serioase, inclusiv a glicemiei scazute sau a meningitei, care este o infectie ce poate fi fatala.
  • plange incontinuu - toti bebelusii si copiii mici plang, dar daca copilul tau plange incontrolabil si nu reusesti sa il faci sa se opreasca din plans orice ai face, atunci ar trebui sa te ingrijorezi.
  • este palid sau vinetiu – pielea palida sau vinetie poate fi cauzata de proasta circulatie a sangelui sau de un nivel scazut de oxigen in corp, ambele indicand afectiuni serioase, ce necesita atentie medicala imediata.
  • are convulsii – daca micutul tau sufera convulsii atunci este posibil sa isi dea si ochii peste cap, sa nu reactioneze, sa tremure violent din maini si picioare si sa se invineteasca pentru scurt timp; rostogoleste-l pe o parte, mentinandu-i genunchiul de deasupra indoit. Aceasta este pozitia de recuperare. Nu pune nimic (nici macare degetele tale) in gura copilului in acest timp pentru ca s-ar putea sa ii blochezi respiratia.
  • are o iritatie (eruptie, urticarie) a pielii care nu isi schimba culoarea atunci cand palpezi zona – petele si eruptiile care nu isi schimba culoarea atunci cand apesi pe ele, pot fi simptome ale unei infectii meningococicab care ii poate pune viata in pericol celui mic, asa ca este recomandat sa consulti de urgenta un medic.

Cand trebuie sa te prezinti la camera de garda a spitalului de pediatrie

Daca observi oricare dintre urmatoarele semne si simptome, atunci nu mai astepta si mergi impreuna cu copilul la camera de garda pentru un consult:

Temperatura mai mare de 38 de grade Celsius la un nou nascut cu varsta de pana la 3 luni – o temperatura mai ridicata indica faptul ca organismul lupta impotriva infectiilor; majoritatea copiilor cu febra nu au o boala grava, insa in unele cazuri o temperatura ridicata poate sa fie semnul unei afectiuni serioase.

Daca bebelusul tau nu a implinit inca 3 luni si are temperatura, atunci trebuie consultat imediat de medic si asta pentru ca o boala grava este mai greu de diagnosticat in cazul unui copil atat de mic. Daca insa bebelusul tau este mai mare de 3 luni si are febra, atunci il poti duce la medicul de familie, daca poti face o programare in aceeasi zi.

Pentru a depista febra, cea mai buna metoda este sa folosesti un termometru digital rectal care indica temperatura cel mai precis, dar poti folosi si un termometru auricular, axilar sau oral.

O cantitate scazuta de urina – un semn timpuriu ca cel mic ar putea suferi de o afectiune grava este un scutec uscat pentru mult timp, care ar putea insemna ca bebelusul este deshidratat.

Lipsa poftei de mancare – daca copilul nu se hraneste adecvat sau daca ii lipseste cu desavarsire pofta de mancare, acest lucru ar putea fi un semn al unei afectiuni ce necesita un consult medical imediat.

Varsaturile frecvente - voma este reactia normala a corpului de a elimina ceea ce nu vrea, insa varsaturile care nu se mai opresc pot cauza deshidratare si dezechilibru periculos in sistemul chimic al corpului. Daca copilul tau nu poate manca sau bea nimic dar inca mai varsa 24 de ore mai tarziu (sau 12 ore pentru copiii sub 2 ani), atunci mergi cu el la camera de garda pentru un consult de specialitate.

Daca observi oricare dintre semnele de mai sus, dar mai ales daca ti se pare ca micutul tau nu se simte bine, ai incredere in instinctele tale si consulta de urgenta medicul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Afectiuni copii Boli copii Simptome boli Simptome boli copii

Articole recomandate

Citeste si despre