Amigdalita acuta (angina acuta)

/ / Modificat: 2017-05-10
Amigdalita acuta (angina acuta)
Intrebare:

- Acum 2 saptamani copilul meu a terminat un tratament injectabil cu gentamicina si ampicilina. Dupa ce l-am dus din nou la gradinita, dupa vreo 2 saptamani si jumatate s-a imbolnavit din nou. Simptomele erau: febra, ochi lacrimand, tuse productiva. La consultul medicului de familie mi s-a spus ca are amigdalita. Mi s-a dat spre administrare unasyn si ambroxol. Desi am inceput sa-i administrez antibioticul, face stari febrile (38-39). I-am administrat nurofen, dar dupa 4-5 ore are din nou febra. Tuseste in continuare si se ineaca cu mucozitati. Efectiv nu stiu ce sa mai fac. Va rog, ma puteti ajuta cu un sfat?

Raspuns:

Amigdalita acuta (angina acuta) reprezinta inflamatia amigdalelor palatine, care este insotita frecvent si de inflamatia faringelui, astfel ca frecvent se utilizeaza termenul de faringita acuta (care include toate inflamatiile de la nivelul gatului: faringite, amigdalite, faringo-amigdalite). Aceasta afectiune este intalnita la copii dupa varsta de 1 an (e neobisnuit sa apara sub varsta de un an), cu incidenta maxima intre 4-7 ani. Poate fi determinata de virusuri sau bacterii.

Cand este determinata de virusuri (virusuri respiratorii) la nivelul gatului se observa o congestie (roseata) difuza; sunt prezente febra, rinoree (curge nasul), tuse, conjunctivita (ochisori rosii, inlacrimati); ganglionii laterali ai gatului se pot mari usor, iar copiii mai maricei pot acuza dureri musculare, oboseala si cefalee (dureri de cap).

Boala este favorizata de anotimpul rece, aer poluat, bauturi reci; apare cu predilectie in colectivitati (gradinite, crese, scoli etc.). Este contagioasa si afecteaza toate varstele. Durata bolii este de 4-5 zile dar uneori poate complica cu suprainfectia bacteriana.

Anginele provocate de virusuri nu necesita tratament cu antibiotice, ci numai combaterea simptomelor (febrei, tusei si agitatiei). Astfel ca tratament local: comprese calde in jurul gatului, gargarisme cu substante dezinfectante sau administrarea substantelor moderne sub forma de spray-uri sau bomboane – la copiii mai mari (Faringosept, Fenosept etc.). Tratamentul general este simptomatic: repaus in casa pe durata febrei si inca 2 zile dupa; pe durata febrei, mai ales daca acuza dureri de gat si refuza sa manance, principala preocupare trebuie sa fie hidratarea adecvata: i se vor da copilului lichide caldute nu fierbinti, in cantitati mici si repetate (ceaiuri de plante indulcite cu zahar, compoturi, apa simpla, sucuri de fructe, supe, ciorbe, lapte, iaurt); febra se combate cu  preparate pe baza de Paracetamol, supozitoare sau sirop (de exemplu Nurofen sirop).

Angina bacteriana poate fi determinata de numeroase bacterii dar cel mai frecvent este determinata de streptococul beta-hemolitic. Este si aceasta contagioasa, dar in mai mica masura decat cea virala. Simptomele sunt asemanatoare cu cele ale formei precedente, dar mai accentuate: febra ridicata (39-40 grade Celsius), dureri la inghitit (copiii mai mici pot refuza mancarea), ganglionii submaxilari sunt mariti si durerosi.

Amigdalele apar tumefiate, congestionate (rosii), cu depozite albicioase. Exudatul faringian poate releva agentul microbian responsabil. Evolutia bolii este de 7-10 zile. Tratamentul trebuie sa cuprinda in acest caz un antibiotic antistreptococic (Penicilina, Ampicilina sau un produs echivalent), pentru a preveni complicatiile acestuia. In cazul în care afectiunea nu evolueaza favorabil sub tratament sau examenul bacteriologic depisteaza un germen rezistent (de exemplu stafilococ), se poate recurge la un alt antibiotic, preferabil conform antibiogramei. In rest, tratamentul este asemanator celui din anginele virale.

Asadar, in cazul copilului dumneavoastra, tinand cont de tratamentul indicat de medic (care include si un antibiotic) este probabil vorba despre o amigdalita bacteriana, a carei evolutie, asa cum am precizat anterior, este mai lunga. Trebuie sa administrati copilului in continuare tratamentul indicat de catre medic si sa nu-l intrerupeti mai repede chiar daca vi se pare ca simptomele au disparut (Unasyn este un preparat antibiotic,  Ambroxol-ul este un mucolitic – care fluidifica secretiile si usureaza tusea, iar Nurofenu-ul combate febra); febra dureaza in general 1-4 zile, timp in care trebuie sa mentineti o buna hidratare a copilului. Daca vi se pare insa ca starea generala se agraveaza in continuare este bine sa solicitati medicului un nou consult.

Daca aceste infectii respiratorii recidiveaza des (sunt frecvente de obicei la intrarea copilului intr-o colectivitate, dupa care incep sa se rareasca odata ce acesta dobandeste imunitate impotriva unui numar cat mai mare de germeni, cu care intra aici in contact) ar trebui sa aveti in vedere cresterea rezistentei la infectii; solicitati medicului prescrierea unui preparat imunostimulator (Bronchovaxom, Rybomunil). 

Alina Pop-Began 
Medic rezident  
Anestezie si Terapie Intensiva

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nurofen copii

Articole recomandate

Citeste si despre