Sosuri

/ / Modificat: 2004-12-10
Sosuri

Cantitatile necesare: 5 g faina, 5 g unt, 50 mt lapte. Se poate prepara in urmatoarele variante:


Cantitatile necesare: 5 g faina, 5 g unt, 50 mt lapte. Se poate prepara in urmatoarele variante:

Se pun la fiert doua parti din cantitatea de lapte. Separat se dizolva faina in lapte rece si se toarna peste laptele care fierbe. Se amesteca tot timpul, pentru a nu se forma cocoloase. Se adauga unt proaspat cand sosul este fierbinte. Acesta este sosul Bechamel.

Acelasi sos se poate prepara cu faina dizolvata in apa calduta si apoi totul se fierbe in lapte. Se adauga untul la sfarsit.

In loc de lapte se poate folosi supa de carne sau de legume strecurata, cu care se amesteca faina si se fierbe la foc mic, iar la sfarsit se adauga untul.

Sosul alb se intrebuinteaza foarte mult la mancarurile pentru copii, ca: budinci, rasol de carne sau de peste etc. Este mai gustos daca i se adauga zeama de lamaie si verdeata tocata.

Sos de smantana

Cantitatile necesare: 250 ml lapte, doua lingurite de faina, doua linguri de smantana, sare.

Din lapte, faina si sare se prepara un sos alb, la care se adauga, inainte de servire, smantana dulce, proaspata.

Sos roz

Se face un sos alb, la care se adauga suc de morcov crud preparat astfel: se rad morcovii si se storc prin tifon. Sucul, care este frumos colorat, se toarna in sosul alb, acesta capata culoarea roz si este bine vitaminizat. Se serveste cu rasol de carne sau de peste.

Sos de marar

Cantitatile necesare: 150 ml bulion de oase, degresat, doua lingurite de faina, o lingura de smantana, sare, marar verde tocat, dupa gust.

Se pune la fiert 1/2 pahar de bulion de oase, degresat. Cand clocoteste, se adauga faina subtiata cu restul de bulion de oase. Se fierbe la foc mic, 15 minute. Apoi se adauga sarea si mararul tocat fin si se mai da un clocot. Se serveste cu smantana langa perisoare sau rasol. Se poate prepara si fara smantana.

Sos de rosii (tomat)

Cel mai simpu sos de rosii se pregateste astfel: se spala rosiile, se sparg si se pun la fiert impreuna cu o legatura de patrunjel si rosiile se trec prin sita. Se pun din nou la fiert, cu o bucatica de unt proaspat. Dupa primul clocot se da sosul la o parte de pe foc. Se poate adauga putin zahar la fiert, dupa gust. Plecand de la acea, se pot prepara si alte sosuri. De exemplu, se face un sos alb cu o lingura de faina si 30 g unt. Se stinge cu fiertura de rosii, amestecand tot timpul, pentru a nu se forma cocoloase. Daca este prea gros, se poate subtia cu zeama de carne sau cu apa calda. Se poate indulci si acri, dupa gust. Se serveste cu friptura, cu rasol si cu cartofi fierti. De asemenea, sosul tomat poate fi folosit la orice mancare de carne sau de zarzavat.

Sos de zarzavat

Se folosesc legume diferite: morcov ras, ardei gras taiat marunt, telina rasa, o bucatica de conopida, o bucatica de dovlecei, fasole verde taiata marunt, mazare, dupa sezon.

Se fierb inabusit legumele in apa, intr-un vas acoperit cu capac. Pentru gust li se adauga cimbru, ceapa fiarta, foi de dafin si verdeata. Se pune unt sau untdelemn cand sosul este inca fierbinte. Se serveste la carnea rasol, cu garnitura de fainoase sau orez.

Sos de legume cu carne

Se prepara din legume rase, inabusite la un loc cu carnea, intr-un vas cu putina apa. Pentru gust se adauga cimbru, ceapa fiarta, foi de dafin, verdeata. Se toarna mereu cate putina apa fiarta, pentru a nu se prinde. Apoi se trece totul prin sita si se adauga putina faina. Untul sau untdelemnul se fierb sau se pun nefierte, peste mancarea fierbinte.

Sos cu unt

Untul proaspat se freaca sau se bate cu telul pana cand se moaie. Cu cat untul este mai bine frecat, cu atat el devine mai usor de digerat. Amestecand continuu, adaugam cate putin suc de lamaie, dupa gust. Este indicat la rasol de peste alb, sau de carne, la chiftelute de carne fripte sau preparate dietetic la aburi, sau peste legume fierte inabusit.

Sos "vinaigrette"

Cantitatile necesare: 1 lingura de ulei, 1/2 lingura de otet de fructe (sau preferabil zeama de lamaie), sare, piper. Toate acestea se amesteca intr-un pahar, cu doua linguri de apa. Se bat bine. Sosul rezultat se foloseste la salate sau la rasol (peste, came fiarta, salata verde).

Sos de maioneza

Cantitatile necesare: 1 galbenus de ou crud, sare, 150 g ulei, o lingurita zeama de lamaie.

Galbenusul se freaca cu uleiul, turnat picatura cu picatura, la inceput. Cand se leaga, cantitatea de ulei turnat se poate mari. Din cand in cand se adauga zeama de lamaie. Se poate prepara si cu un galbenus fiert si cu unul crud. Se freaca intai galbenusul fiert, apoi cel crud. Se mareste cantitatea de untdelemn. Daca maioneza se taie, se adauga cateva picaturi de apa rece si se amesteca tot timpul. Pentru reusita maionezei, ingredientele trebuie sa aiba aceeasi temperatura. Nu se serveste copiilor mici.

Sos verde

Cantitatile necesare: 1/4 spanac curatat, un ou, un dl de ulei si sare.

Spanacul se fierbe cinci minute, se trece prin masina de tocat si apoi se stoarce bine printr-un tifon. Se face o maioneza obisnuita, peste care se adauga zeama rece de spanac, amestecandu-se bine, pana cand se coloreaza sosul.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre