Cacao cu lapte, sanatos sau nu pentru copii?

/ / Modificat: 2013-01-10
Cacao cu lapte, sanatos sau nu pentru copii?

Cacao sau ciocolata cu lapte este un deliciu care ne duce cu gandul la copilaria noastra. Este una dintre bauturile special create pentru copii. Insa de curand aceasta a fost subiectul unor dezbateri aprinse legate de beneficiile pe care le aduce sau nu ea in sanatatea micutilor.

Cacao cu lapte este o gaselnita a parintilor de a a-i determina pe micutii carora nu le place lapticul sa il bea. Pun cacao, putin zaharel si transforma banalul lapte intr-o bautura delicioasa. Totusi, in epoca moderna au aparut o multime de produse care ofera "cacao cu lapte" la pachet. Ele sunt din ce in ce mai preferate de parinti, pentru ca sunt practice si sunt gata in cateva secunde. Sunt mixuri de cacao, zahar si lapte praf care se prepara usor si care sunt pomovate ca fiind un deliciu sanatos pentru copii.

Nu aceeasi parere o au si medicii, care sustin ca acestea nu contin decat foarte mult zahar si multe calorii de care copiii nu au nevoie. Ei isi arata ingrijorarea cu privire la amploarea pe care au luat-o aceste bauturi in cofetarii, restaurante, magazine si chiar in casele parintilor.

In plus, producatorii de astfel de produse au lansat pe piata si cacao sau ciocolata cu lapte gata preparate, vandute in aceleasi cutii sau sticle ca laptele.

 

Cacao/Ciocolata cu lapte vs. laptele simplu

Toate tipurile de lapte, fie ca sunt amestecate cu alte ingrediente, fie ca nu, sunt pline de nutrienti esentiali in dezvoltarea copilului.

O ceasca de lapte fortifiat si cu un continut scazut in grasimi contine:

  • in jur de 100 de calorii;

  • 13 grame de zahar (care se regaseste in mod natural in el);

  • aproape 30 g de calciu;

  • vitamina D;

  • vitamina A;

  • complex de vitamina B;

Aceeasi cantitate de ciocolata sau cacao cu lapte cumparata din comert contine:

  • in jur de 160 de calorii;

  • 25 de g de zahar;

  • niveluri comparate de vitamine si minerala fata de laptele simplu.

Se observa clar o diferenta de calorii si zahar,  care desi nu pare foarte mare, poate avea un impact puternic in sanatatea viitoare a copilului. 

Cantitatile mari de zahar in organismul copiilor au efecte negative:

  • risc crescut de obezitate (si alte afectiune asociate sau provocate de ea);
  • cresterea colesterolului nociv din sange;
  • riscul de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.

Ingrijorarea este cu atat mai mare cu cat medicii au constatat ca micutii iau cea mai mare cantitate de zahar din bauturile pe care le consuma.

Trebuie sau nu sa bea copiii ciocolata sau cacao cu lapte?

Cel mai indicat este sa il obisnuisti pe copil sa bea laptele simplu in cea mai mare parte a timpului. Daca vrei sa il rafsfeti cu un gust delicios de ciocolata cu lapte la micul dejun  cel mai indicat este sa o prepari in casa.

Foloseste cacao si adauga foarte putin zahar sau deloc. Poti inlocui zaharul industrial, care este atat de nociv, cu mierea. Are acelasi numar de calorii ca zaharul, dar are beneficii in sanatatea micutului tau. Dar chiar si asa, este recomandat sa nu faci din aceasta bautura un obicei si sa i-o servesti ocazional.

Cu un singur lucru se pun de acord specialistii – micutii au nevoie de calciul din lapte pentru a creste mari si sanatosi. Doza zilnica de calciu de care are nevoie fiecare copil difera in functie de varsta:

  • de la 4-8 ani – 800 mg de /zi;

  • de la 9-18 ani – 1300 mg/zi.

Pentru a atinge aceste doze, micutii au nevoie sa consume alimente bogate in el, iar laptele si produsele facute din el sunt primele pe lista in alimentatia micutilor: iaurturi, branza, dar si legume. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Calciu copii Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre